Excisie

Bij een excisie wordt een huidafwijking operatief verwijderd onder plaatselijke verdoving. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij moedervlekken of huidkanker. De te verwijderen huidafwijking wordt gemarkeerd met een speciale huidmarkeerstift. Daarna wordt de huid verdoofd. De verdovingsvloeistof wordt met kleine prikjes in of rondom de te behandelen huidafwijking gespoten. Daarna wordt de huidafwijking met een chirurgisch mesje verwijderd. Indien nodig wordt het bloeden gestelpt door de bloedvaatjes dicht te branden. Daarna wordt de wond wordt gesloten in twee lagen. De eerste laag is onderhuids waarbij oplosbare hechtingen zorgen voor stevigheid. De tweede laag is oppervlakkig in de huid waarbij niet oplosbare hechtingen worden gebruikt die na 5-7 dagen (gelaat) of na 10-14 dagen (ledematen en romp) verwijderd moeten worden. 

Excochleatie / oppervlakkige excisie

Bepaalde huidafwijkingen zoals wratten, oppervlakkige dermatosen kunnen worden behandeld met excochleatie en oppervlakkige excisie/curettage. De huid wordt verdoofd met een kleine injectie met verdovingsvloeistof. Met behulp van een mesje wordt de wrat, moedervlek of andere huidafwijking weggesneden maar dan wel zeer oppervlakkig waarbij er een schaafwond ontstaat die niet gehecht hoeft te worden. De genezing verloopt meestal heel voorspoedig en laat over het algemeen slechts een heel klein litteken achter.

Elektrocoagulatie 

Huidafwijkingen zoals hele kleine bloedvaatjes, kleine steelwratjes, kleine huiduitstulpingen kunnen onder plaatselijke verdoving heel goed behandeld worden met elektrocoagulatie. Dit is een techniek waarbij de huidafwijking wordt weggebrand zonder dat hierbij een noemenswaardige wond ontstaat. De genezing verloopt meestal heel voorspoedig en laat over het algemeen slechts een heel klein litteken achter.

Maak een afspraak