Tips om oedeem te verminderen

Wanneer u last heeft van abnormale ophoping van vocht ofwel oedeem (spreek uit als ‘eudeem’), kan dat behoorlijk wat beperkingen met zich mee brengen. Oedeemtherapie kan met verschillende behandeltechnieken of combinatiebehandelingen het oedeem verminderen en toename van klachten tegengaan. Ook kunnen huidproblemen worden voorkomen en mogelijke functiestoornissen die ten gevolge van oedeem zijn ontstaan, verbeterd worden.

Bij Ceulen Klinieken werken huidtherapeuten die samen met u bekijken welke behandeling voor u het meest effectief zal zijn of welke combinatie van behandelingen voor u het meeste resultaat op zal leveren. Wilt u persoonlijk advies? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeut bij u in de buurt of wilt u meer informatie over huidtherapie? 

Vraag de brochure 'alle huidbehandelingen op een rij' aan

Wat te doen tegen vochtophoping in uw lichaam?

Abnormale vochtophoping in uw lichaam kan heel vervelend zijn. Meer weten over bijvoorbeeld het mogelijk verminderen van oedeem en hoe u eventuele toename van vocht kan tegengaan is informatie waar u écht iets aan heeft. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met 6 tips. Bij iedere tip geven we een korte toelichting.

6 tips om oedeem te verminderen of erger te voorkomen:

 • Tip 1: Het dragen van elastische kousen
  Door het dragen van elastische kousen worden de aders samen gedrukt en wordt het bloed weer terug naar het hart gestuwd.

 • Tip 2: Blijf voldoende bewegen
  Door voldoende beweging van uw lichaam stimuleert u uw bloedsomloop en voert uw lichaam het vocht gemakkelijker af. Activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn hiervoor erg geschikt. Sporten die kunnen leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) kunt u beter vermijden.

 • Tip 3: Leg uw benen wat hoger
  Indien u gaat liggen of zitten, leg dan uw benen dan wat hoger bijvoorbeeld op een (been)kussen. Hierdoor wordt het overtollig vocht uit de benen gemakkelijker afgevoerd.

 • Tip 4: Juiste voeding en voldoende water
  Door het eten van de juiste voeding (weinig zout omdat zout vocht vasthoudt) en het drinken van voldoende water kan uw lichaam het overtollige vocht beter afvoeren. Heeft u overgewicht? Dan houdt u vaak makkelijk teveel vocht vast doordat overtollig vetweefsel extra druk geeft op de bloedvaten en lymfevaatjes. Vocht dat uit de benen moet, moet zich tegen de zwaartekracht in verplaatsen. Bij overgewicht geeft het buikvet stuwing waardoor het vocht uit de benen nog meer weerstand moet overwinnen alvorens het uit de benen afgevoerd kan worden. Wanneer het afvoeren van vocht hierdoor niet goed lukt, dan blijft het vocht in uw benen achter met als gevolg meer oedeem.

 • Tip 5: Gebruik van voetmassage apparaat
  Het masseren van de voeten kan helpen om het overtollige vocht te verplaatsen en om zo de klachten van uw benen te doen verminderen.

 • Tip 6: Neem wisseldouches
  Het afwisselen van warm en koud water onder de douche stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding helpt bij het afdrijven van vocht.

Oedeemtherapie tegen vochtophoping of zwelling in het lichaam

Bent u benieuwd welke behandeltechnieken of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat leidt? In dat geval informeren wij u graag over de mogelijkheden. We hebben een uitgebreide informatiepagina over alle soorten behandeltechnieken met daarbij de voordelen, nadelen en eigenschappen per behandeling. Zo ziet u precies wat de mogelijkheden zijn om de vochtophoping in uw lichaam te behandelen en erger te voorkomen.

Bent u aanvullend verzekerd? Dan wordt oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren u om dit voorafgaand te verifiëren bij uw zorgverzekeraar en huisarts.

Lees meer over oedeemtherapie

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over onze behandelingen of wilt u persoonlijk advies van onze huidtherapeuten? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: