Alles over spataderen

Spataderen hoeven niet altijd gepaard te gaan met klachten. Andersom kan iemand wel al klachten hebben, terwijl de spatader nog niet zichtbaar is. Of uw spataderen behandeld moeten worden, hangt af van de ernst van de klachten. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog, die tijdens het consult én het duplexonderzoek zal vaststellen of het voor u nodig is om de spataderen te laten behandelen. Uw eerste consult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering.

Wanneer uit het uw eerste consult en duplexonderzoek blijkt dat het niet medisch noodzakelijk is om de spataderen te laten verwijderen, en uw behandeling niet in aanmerking komt voor vergoeding vanuit de basisverzekering, dan kunt u ervoor kiezen om de behandeling alsnog zelf te betalen. Ceulen Klinieken zal u vooraf informeren hoeveel de kosten voor de voorgestelde behandeling bedragen. De gemaakte afspraken hierover worden vastgelegd in uw persoonlijke behandelplan.

Wilt u meer informatie over de behandeling van spataderen? Maak dan een afspraak bij één van onze dermatologen bij u in de buurt. 

Vraag persoonlijk advies aan

Wat voor problemen ervaart u?

Spataderen (spataders) of varices zijn vaak ontsierende en soms zelfs pijnlijke verwijdingen van een ader. Deze verwijdingen kunnen overal in het lichaam optreden, maar over het algemeen spreken we pas van spataderen wanneer de benen duidelijk zichtbare of voelbare blauwe (of rode), verdikte, kronkelig verlopende aderen vertonen die op de huid lijken te liggen. Spataderen kunnen een zwaar en vermoeid gevoel in de benen en voeten geven. Bekijk hier een overzicht van de verschillende soorten symptomen die spataderen kunnen veroorzaken:

  • Zwaar gevoel in de benen en voeten
  • Vermoeid gevoel in de benen en voeten
  • Last van jeuk of een branderig gevoel in de benen
  • Nachtelijke krampen en/of rusteloze benen
  • Opgezette enkels

Spatader behandelingen

Daarnaast hebben wij ook voor u alle informatie over spatader behandelingen inzichtelijk gemaakt:

  • Sclerocompressietherapie: (spataderen wegspuiten): Kleinere spataderen kunnen bij Ceulen Klinieken eenvoudig verwijderd worden door sclerocompressietherapie. De arts spuit de spataderen dicht met een vloeistof, waardoor de vaatwand verkleeft. Door de vloeistof verandert de spatader geleidelijk in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen.
  • Echo Sclerotherapie met schuim: Bij deze behandeling spuiten we een schuimoplossing van vloeistof en lucht in de spatader. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en zorgt voor een verkleving van de bloedvatwanden. De spatader verandert geleidelijk in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen.
  • EVLT / Endoveneuze Laser Therapie: Wij kunnen uw spataderen zowel inwendig als uitwendig (veelal cosmetische spataderen) laseren. Wij maken hierbij gebruik van de nieuwste lasertechnieken
  • Flebectomie Muller methode: (spataderen verwijderen) Bij het verwijderen van spataderen voeren we een poliklinische operatie uit, ook wel Muller flebectomie genoemd. Muller flebectomie is een methode om spataderen chirurgisch te verwijderen, waarbij vrijwel geen zichtbare littekens ontstaan.

Ceulen Klinieken als Spataderspecialist

Tijdens het eerste consult zal de dermatoloog een diagnose stellen. Het stellen van de juiste diagnose kan bij spataderen niet altijd op het blote oog gedaan worden. Spataderen kunnen namelijk ook onderhuids verlopen. In dat geval ondervindt u wel de klachten, maar is de spatader (nog) niet zichtbaar. Ceulen Klinieken heeft de middelen in huis om de juiste diagnose te kunnen stellen bij de verdenking van spataderen. Naast een lichamelijk onderzoek verrichten onze dermatologen ook duplexonderzoek.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij staan voor hoogwaardige dermatologische zorg en patiëntvriendelijke service.
✓ Uw eerste consult vindt meestal binnen 1 week plaats, evenals de onderzoeken en het maken van uw persoonlijke behandelplan.
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-toelating (Wet toelating zorginstellingen) met de nieuwste medische apparatuur en uitrusting.
✓ 4 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en wij zijn in het bezit van het Spataderkeurmerk.

Persoonlijk advies

Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. Wilt u meer weten over onze spatader behandelingen of wilt u een intakegesprek inplannen? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Ik wil graag teruggebeld worden op: