Echo-sclerotherapie met schuim: dichtspuiten van spataderen

Of uw spataderen behandeld moeten worden, hangt af van de ernst van de klachten. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog, die tijdens het consult én het duplexonderzoek zal vaststellen of het voor u nodig is om de spataderen te laten behandelen. Uw eerste spataderconsult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico. Wilt u meer weten over de eventuele kosten van uw bezoek aan de dermatoloog? Bekijk hier de folder.

Voor het wegspuiten van grotere spataderen maakt Ceulen Klinieken gebruik van echogeleide sclerotherapie met schuim(foam). Deze behandeling is een succesvol alternatief voor patiënten die liever geen operatie of inwendige lasertherapie / VNUS-behandeling wensen of als aanvulling op een eerder uitgevoerde spataderbehandeling zoals Endoveneuze Lasertherapie of Flebectomie. Door de combinatie van deze twee behandelingen worden de grote diepe én kleine oppervlakkige spataderen verwijderd.

Wilt u meer informatie over het behandelen van spataderen volgens Foam-sclerotherapie? Maak dan een afspraak bij de dermatoloog van Ceulen Klinieken. Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. 

Vraag een spataderconsult aan

Wat is Foam-sclerotherapie?

Foam-sclerotherapie is bekend onder verschillende namen; ‘echogeleide sclerotherapie met schuim’, ‘scleroseren met foam’, ‘sclerocompressietherapie met schuim ’ of ‘foamechosclerose’. Daarnaast lijken de behandelingen Sclerotherapie en foam-sclerotherapie veel op elkaar. Bij Foam-sclerotherapie gebruiken we dezelfde techniek als bij sclerotherapie, enkel zit in de vloeistof een schuimige substantie. De foam/schuim, wat een schuimoplossing van vloeistof en lucht is, wordt in de te behandelen ader gespoten. Het schuim veroorzaakt een verkleving aan de vaatwand, die tot doel heeft deze spatader te verharden, verschrompelen en na verloop van tijd verdwijnt de ader door de natuurlijke processen van het lichaam.

Hoe werkt Foam-sclerotherapie?

In de te behandelen spatader spuiten we een schuimoplossing van vloeistof en lucht. Het schuim duwt het bloed voor zich uit en zorgt voor een verkleving van de vaatwand. De spatader verandert geleidelijk in een strengetje, om tenslotte geheel of gedeeltelijk te verdwijnen. Met behulp van een echo-onderzoek controleren we vervolgens waar het schuim zich bevindt en of het gewenste resultaat is bereikt. 

Per behandeling met Foam-sclerotherapie mogen we een beperkte hoeveelheid schuim inspuiten. Indien er meerdere spataderen aanwezig zijn, is het soms nodig om de behandeling vaker uit te voeren.

Foam-Sclerotherapie voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven over Foam-Sclerotherapie, benoemen we hier alle voor- en nadelen. Naast Foam-sclerotherapie biedt Ceulen Klinieken ook Sclerotherapie, Endoveneuze Lasertherapie, Flebectomie en Compressietherapie om spataderen te behandelen.

Voordelen Foam-Sclerotherapie

+ Direct zicht op resultaat
Wanneer het schuim in de ader gespoten wordt is het resultaat zichtbaar.

+ Snel herstel en minimale beperking in de dagelijkse activiteit
De ader wordt niet verwijderd, daarom is de hersteltijd kort en kunt u direct na de behandeling weer rustig bewegen.

+ Geen verdoving nodig
De naaldjes zijn zo klein dat u nauwelijks pijn zult voelen.

+ Geen littekens
Er wordt enkel een kleine insteekopeningen gemaakt in de te behandelen spatader, wat netjes hersteld.

+ Vrijwel pijnloze ingreep
Het schuim wordt met een kleine naald in de ader gespoten, hierdoor wordt het inspuiten en de behandeling niet als pijnlijk ervaren.

+ Korte behandeltijd
Het echogeleid wegspuiten van spataderen met schuim duurt ongeveer een half uur.

+ Direct na de behandeling weer naar huis
U kunt na de behandeling lopend de kliniek verlaten.

+ Veilige behandeling

Nadelen Foam-Sclerotherapie

- Meerder behandelingen nodig
Per behandeling mogen we een beperkte hoeveelheid foam inspuiten. Daarnaast kan een dichtgespoten ader soms ook weer opengaan.

- Verkleuring van de huid
Een enkele keer blijft een vage geelbruine kleur op de huid zichtbaar. Deze verkleuring verdwijnt in de loop van maanden.

- Mogelijkheid aderontsteking
Dit is zeer zeldzaam. Treedt toch roodheid of pijn in het behandelde gebied op, dan adviseren wij om contact met ons op te nemen.

Vraag een spataderconsult aan

Alle stappen tijdens Foam-Sclerotherapie

Stap 1: Eerste spataderconsult en duplexonderzoek
Tijdens uw eerste spataderconsult start de dermatoloog met het afnemen van een anamnese en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek van uw benen. Hierna wordt er een vaatonderzoek met een echo uitgevoerd, oftewel een duplexonderzoek. Uw aderen worden in beeld gebracht met behulp van echografie, waarbij we tegelijk met geluidsgolven de stroomrichting van het bloed bepalen. Op basis van de onderzoeksresultaten bespreken we met u of de spataderen behandeld dienen te worden en we informeren u over de meest geschikte behandelmethode.

Stap 2: Voorbereiding
Indien de dermatoloog tijdens uw eerste spataderconsult heeft bepaald dat Foam-sclerotherapie de meest geschikte behandelmethode is om uw spataderen te weg te spuiten, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Ook krijgt u de medische folder mee naar huis waarin onder andere duidelijk wordt uitgelegd hoe u zich voor kunt bereiden op de behandeling, onze nazorgadviezen en het toestemmingsformulier (IC). Dit toestemmingsformulier kunt u op de aangegeven stippellijn los scheuren of knippen. U dient het IC ingevuld mee te nemen naar kliniek als u komt voor de behandeling.
Enkele tips ter voorbereiding:

  • Heeft u veel haar op uw benen? Dan adviseren wij om de dag voor de behandeling uw benen en liezen te ontharen.
  • Draag ruimvallende en gemakkelijke kleding en neem ruime schoenen of slippers mee. Door het verband zal een strakke broek of schoenen mogelijk niet passen en/of fijn zitten.
  • Gebruik geen crème, zalf of bodymilk op de dag van de ingreep op uw benen.

Stap 3: De behandeling – Foam-Sclerotherapie
U neemt plaats in de behandelstoel, waarna uw been wordt gedesinfecteerd. Via een dunne naald worden de te behandelen spataderen ingespoten met de foam. Dit gebeurt zonder verdoving, Het inspuiten van de vloeistof of het schuim kunt u als branderig ervaren. Vaak voelt u echter alleen de prikjes. Na het inspuiten worden de kleine insteekopeningen afgedekt.

Stap 4: Na de behandeling
Wanneer de dermatoloog heeft aangegeven dat u therapeutisch elastische kousen na de behandeling moet dragen, wordt er met u besproken hoe lang u deze moet dragen. Wij zorgen dat de elastische kous voor u klaar ligt, bij een vervolgafspraak vragen wij om de elastische kous altijd mee te nemen.


Vraag een spataderconsult aan

Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Daarbij worden de spataderbehandelingen altijd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U kunt na de behandeling meteen weer naar huis. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog aangewezen is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter!
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk.
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)

Vraag een spataderconsult aan

Wilt u meer weten over onze spatader behandelingen of wilt u een intakegesprek inplannen? Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: