Sclerotherapie: dichtspuiten van spataderen

Spataderen zijn aderen in de benen die niet goed meer werken en klachten kunnen geven. Sommige mensen vinden vanuit cosmetisch oogpunt spataderen vervelend, maar door spataderen kunnen ook medische klachten ontstaan. De keuze voor een behandelmethode is afhankelijk van het type spatader, de ernst en of het medische noodzakelijk is om de spatader te verwijderen. Uw eerste spataderconsult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering. U dient wel rekening te houden met uw eigen risico. Daarnaast bestaan er weinig medische indicaties voor de behandeling met sclerotherapie of foam-sclerotherapie. Om die reden wordt de behandeling dan ook meestal niet vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Wilt u meer weten over de eventuele kosten van uw bezoek aan de dermatoloog? Bekijk hier de folder.

Sclerotherapie of sclerocompressietherapie passen we toe bij kleinere spataderen en Besenreiser vaatjes in het boven-en onderbeen. Daarnaast passen we deze therapie ook toe als aanvulling op een eerder uitgevoerde spataderbehandeling als Endoveneuze Lasertherapie of Flebectomie. Door de combinatie van deze twee behandelingen worden de grote diepe én kleine oppervlakkige spataderen verwijderd.

Wilt u meer informatie over het behandelen van spataderen met Sclerotherapie? Maak dan een afspraak bij de dermatoloog van Ceulen Klinieken. Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. 

Vraag een spataderconsult aan

Wat is Sclerotherapie?

De behandelingen Sclerotherapie en Foam-sclerotherapie lijken veel op elkaar. Bij Sclerotherapie wordt er een speciale vloeistof in de spatader gespoten die tot doel heeft deze spatader te verharden, verschrompelen en na verloop van tijd verdwijnt de ader door natuurlijke opruiming van het lichaam. Bij Foam-sclerotherapie gebruiken we dezelfde techniek, alleen wordt de vloeistof hierbij tot een schuimige substantie gemaakt door vermenging met lucht.

Wat zijn kleine spataderen?

Kleine spataderen, ook bekend als reticulaire aderen of blauwe adertjes, zijn vaak zichtbaar net onder het huidoppervlak en verschijnen meestal als dunne, blauwe of paarse lijnen. Ze komen meestal voor op de benen en kunnen cosmetisch storend zijn, hoewel ze zelden pijn veroorzaken. Sclerotherapie is een zeer geschikte behandelmethode voor deze kleine spataderen.

Hoe werkt Sclerotherapie?

In de te behandelen spatader wordt een speciale vloeistof gespoten. Deze vloeistof wekt een ontstekingsreactie van de aderwand op. De wanden van de ader zullen als een reactie verkleven. De injectieopeningen worden afgedekt. Na verloop van tijd verhardt en verschrompelt de ader en is dan nauwelijks meer te zien. Per behandeling met Sclerotherapie mogen we een beperkte hoeveelheid vloeistof inspuiten. Indien er meerdere spataderen aanwezig zijn, is het soms nodig om de behandeling vaker uit te voeren.


Sclerotherapie voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven over Sclerotherapie, benoemen we hier alle voor- en nadelen. Naast Sclerotherapie biedt Ceulen Klinieken ook Foam-sclerocompressietherapie, Endoveneuze Lasertherapie, Flebectomie en Compressietherapie om spataderen te behandelen.

Voordelen Sclerotherapie

+ Direct zicht op resultaat
Wanneer de vloeistof in de ader gespoten wordt is het resultaat zichtbaar.

+ Snel herstel en minimale beperking in de dagelijkse activiteit
De ader wordt niet verwijderd, daarom is de hersteltijd kort en kunt u direct na de behandeling weer rustig bewegen.

+ Geen verdoving nodig
De naaldjes zijn zo klein dat u nauwelijks pijn zult voelen.

+ Geen littekens
Er wordt alleen een kleine insteekopeningen gemaakt in de te behandelen spatader, wat netjes hersteld.

+ Vrijwel pijnloze ingreep
De vloeistof wordt met kleine naaldjes in de ader gespoten, hierdoor wordt het inspuiten en de behandeling niet als pijnlijk ervaren.

+ Korte behandeltijd
Een behandeling duurt gemiddeld 15-30 minuten.

+ Direct na de behandeling weer naar huis
U kunt na de behandeling lopend de kliniek verlaten.

+ Veilige behandeling

Nadelen Sclerotherapie

- Meerdere behandelingen nodig
Per behandeling mogen we een beperkte hoeveelheid speciale vloeistof inspuiten. Daarnaast kan een dichtgespoten ader soms ook weer opengaan.

- Verkleuring van de huid
Een enkele keer blijft een vage geelbruine kleur op de huid zichtbaar. Deze verkleuring verdwijnt in de loop van maanden.

- Mogelijkheid aderontsteking
Dit is zeer zeldzaam. Treedt toch roodheid of pijn aan de wondjes op, dan adviseren wij om contact met ons op te nemen.

Vraag een spataderconsult aan

Alle stappen tijdens Sclerotherapie

Stap 1: Eerste spataderconsult en duplexonderzoek
Tijdens uw eerste spataderconsult start de dermatoloog met het afnemen van een anamnese en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek van uw benen. Hierna wordt er een vaatonderzoek met een echo uitgevoerd, oftewel een duplexonderzoek. Uw aderen worden in beeld gebracht met behulp van echografie, waarbij we tegelijk met geluidsgolven de stroomrichting van het bloed bepalen. Op basis van de onderzoeksresultaten bespreken we met u of de spataderen behandeld dienen te worden en we informeren u over de meest geschikte behandelmethode.

Stap 2: Voorbereiding
Indien de dermatoloog tijdens uw eerste spataderconsult heeft bepaald dat Sclerotherapie de meest geschikte behandelmethode is om uw spataderen weg te spuiten, wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Ook krijgt u de medische folder mee naar huis waarin onder andere duidelijk wordt uitgelegd hoe u zich voor kunt bereiden op de behandeling, onze nazorgadviezen en het toestemmingsformulier (IC). Dit toestemmingsformulier kunt u op de aangegeven stippellijn los scheuren of knippen. U dient het IC ingevuld mee te nemen naar kliniek als u komt voor de behandeling.
Enkele tips ter voorbereiding:

  • Heeft u veel haar op uw benen? Dan adviseren wij om de dag voor de behandeling uw benen en liezen te ontharen.
  • Draag ruimvallende en gemakkelijke kleding en neem ruime schoenen of slippers mee. Door het verband zal een strakke broek of schoenen mogelijk niet passen en/of fijn zitten.
  • Gebruik geen crème, zalf of bodylotion op de dag van de ingreep op uw benen.

Stap 3: De behandeling – Sclerotherapie
U neemt plaats in de behandelstoel, waarna uw been wordt gedesinfecteerd. Via een dunne naald worden de te behandelen kleine spataderen of Besenreiser ingespoten met de speciale vloeistof. Dit gebeurt zonder verdoving. Het inspuiten van de vloeistof of het schuim kunt u als branderig ervaren. Vaak voelt u echter alleen de prikjes. Na het inspuiten worden de kleine insteekopeningen afgedekt.

Stap 4: Na de behandeling
Wanneer de dermatoloog heeft aangegeven dat u therapeutisch elastische kousen na de behandeling moet dragen, wordt er met u besproken hoe lang u deze moet dragen. Wij zorgen dat de elastische kous voor u klaar ligt, bij een vervolgafspraak vragen wij om de elastische kous altijd mee te nemen.

Vraag een spataderconsult aan

Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Daarbij worden de spataderbehandelingen altijd poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. U kunt na de behandeling meteen weer naar huis. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog aangewezen is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter!
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk.
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)

Vraag een spataderconsult aan

Wilt u meer weten over onze spatader behandelingen of wilt u een eerste consult inplannen? Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.


Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: