Tips tegen zweetoksels

Tips tegen zweetoksels? Als u veel last heeft van zweetoksels kan dat behoorlijk wat beperkingen met zich mee brengen. Niet alleen vervelende natte plekken in uw kleding, maar ook een onaangename geur. Wij beantwoorden in onze zweetpoli veel uiteenlopende vragen over zweetproblematiek.

Er zijn verschillende soorten oplossingen tegen zweetoksels. Zo zijn er tips waar u zelf mee aan de slag kunt gaan, maar ook zeer doeltreffende zweetoksel behandelingen. Op deze pagina vertellen wij u meer over de tips welke u thuis kunt uitproberen. Daarnaast is het ook mogelijk een vrijblijvend consult aan te vragen zodat wij u gericht advies kunnen geven.

Vraag persoonlijk advies aan

Waarom zweten onder oksels?

Ieder mens heeft tussen de 2 en 4 miljoen zweetklieren verspreid over het gehele lichaam. Ongeveer 4% van al deze klieren bevinden zich in de oksels. Er zijn twee verschillende soorten zweetklieren; de eccriene en apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren produceren vocht om ervoor te zorgen dat het lichaam afkoelt bij hitte en inspanning. De apocriene zweetklieren ontwikkelen zich in de pubertijd en scheiden een geur af, wat vergelijkbaar is met het dierenrijk waar territorium afgebakend wordt. Bacteriën kunnen een reactie aangaan met zweet wat een nare zweetgeur kan veroorzaken. Bij sommige mensen heeft zweten een extreme vorm aangenomen. In dat geval spreken we van overmatig zweten (Hyperhidrosis).

Wat te doen bij zweetoksels?

Als u last heeft van zweetoksels wilt u natuurlijk meer weten over hoe u zweetoksels kunt voorkomen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met 10 tips tegen zweetoksels. Bij iedere oplossing geven we toelichting.

10 tips tegen zweetoksels:

 • Tip 1: Persoonlijke hygiëne
  Zorg dat bacteriën zo min mogelijk de kans krijgen om een reactie aan te gaan met zweet. Was de oksels regelmatig met bijvoorbeeld PH-neutrale zeep, eventueel meerdere keren per dag.

 • Tip 2: Scheer de oksels
  De functie van okselhaar is om de geur vast te houden die onze apocriene zweetklieren aanmaken. Door de oksels te scheren kan de geur veel moeilijker vastgehouden worden.

 • Tip 3: Draag iedere dag schone bovenkleding
  Zweet gaat in uw kleding zitten. Door iedere dag schone kleding aan te trekken kunnen bacteriën moeilijker een reactie aan gaan met het oude okselzweet.

 • Tip 4: Draag geen synthetische kleding
  Synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) houden het zweet gemakkelijk vast. Plantaardige stoffen zoals katoen en linnen zijn luchtiger, wat een prettige oplossing biedt.

 • Tip 5: Voorzichtig met cafeïne, alcohol en pittig eten
  Zowel cafeïne, alcohol als pittig eten hebben als eigenschap de lichaamstemperatuur te laten stijgen. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt, wordt deze gecontroleerd waardoor u gaat zweten.

 • Tip 6: Gebruik een anti-transpirant
  Een anti-transpirant is niet hetzelfde als een deodorant. Een deodorant verbloemd namelijk vervelende geurtjes, een anti-transpirant draagt ook bij aan het voorkomen hiervan.

 • Tip 7: Okselpads
  Okselpads plakt u in de binnenkant van de oksel van een kledingstuk. De pads zijn vochtabsorberend, wat zichtbare zweetplekken zou moeten voorkomen.

 • Tip 8: Talkpoeder
  Om de oksels zo droog mogelijk te houden, is het uitproberen van talkpoeder een optie. In dat geval gebruikt u de talkpoeder voordat u deodorant / anti-transpirant opdoet.

 • Tip 9: Voorkom stress
  Stress kan een belangrijke veroorzaker zijn van okselzweet. De spanning voor een presentatie, gesprek of moment. Hoe moeilijk het ook is, probeer stress zo veel mogelijk tegen te gaan.

 • Tip 10: Aluminium hydroxide
  Dit middel tegen zweetoksels kan een huisarts of dermatoloog voorschrijven. Het wordt met een kwastje onder de oksels gesmeerd. Het middel is echter pijnlijk, geeft irritatie en veel mensen krijgen last van eczeem.

Behandelingen tegen zweten

Bent u echter voorbij het punt van PH-neutrale zeep, okselpads en anti-transpirants? Heeft u alles al geprobeerd en bent u benieuwd wat er nog meer mogelijk is om het zweetprobleem tegen te gaan? In dat geval informeren wij u graag over de mogelijkheden.

We hebben een uitgebreide informatiepagina over alle soorten zweetbehandelingen met daarbij de voordelen, nadelen en eigenschappen per behandeling. Zo ziet u precies wat de mogelijkheden zijn om uw okselzweet probleem tegen te gaan.

Lees meer over alle zweetbehandelingen

Vraag de brochure 'Overmatig zweten' aan

Wilt u meer informatie ontvangen over tips bij zweetproblematiek en mogelijke zweetbehandelingen? Vraag vrijblijvend de 'overmatig zweten' brochure aan!