Zweetaanvallen

Iedereen ervaart wel eens een zweetaanval. Zweetaanvallen kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Toch kunnen zweetproblemen ernstige vormen aannemen met als gevolg veel belemmeringen in het dagelijks leven. Afhankelijk van de oorzaak van de zweetaanval, zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Ceulen Klinieken is met haar eigen zweetpoli gespecialiseerd in zweetproblematiek. Zo krijgen wij dan ook regelmatig vragen over zweetaanvallen, tips en behandelingen. Op deze pagina geven wij meer informatie over de oorzaken en oplossingen bij zweetaanvallen. Daarnaast is het ook mogelijk om direct gratis persoonlijk miraDry advies aan te vragen.

Vraag persoonlijk advies aan

Wat zijn zweetaanvallen?

Een zweetaanval is een reactie van het lichaam en kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer we zweten komt er vocht op de huid wat vervolgens verdampt en zo de warmte uit ons lichaam trekt. Het is dus een manier van het lichaam om af te koelen. Echter kan het voorkomen dat er meer aan de hand is en het lichaam bijvoorbeeld op specifieke momenten een zweetaanval ervaart. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zweetaanvallen overdag
 • Zweetaanvallen ’s nachts
 • Zweetaanvallen bij stress
 • Zweetaanvallen in de overgang
 • Zweetaanvallen bij eten
 • Altijd overmatig zweten

Daarnaast kunnen zowel mannen als vrouwen specifieke vormen en momenten van zweetaanvallen ervaren. Afhankelijk van de oorzaak, moet er gezocht worden naar een gerichte oplossing. Ceulen Klinieken is een specialistische zweetpoli, waardoor we tijdens een vrijblijvend eerste consult gericht advies voor een miraDry behandeling kunnen bieden.

Oorzaken zweetaanvallen

Een zweetaanval kan allerlei soorten oorzaken hebben. In veel gevallen is er geen medische oorzaak, maar in andere gevallen is zweten wel een gevolg van een medische aandoening of ziekte. Dit zijn veelvoorkomende gevallen als het gaat om zweetaanvallen:

 • Bij hitte en hoge temperaturen
 • Tijdens of na lichamelijke inspanning
 • Verhoging of koorts
 • Bij emoties zoals stress
 • Tijdens of na het eten van kruidig voedsel
 • Tijdens of na het drinken van alcohol
 • Als gevolg van medicijngebruik
 • Als gevolg van overgewicht
 • Als gevolg van de overgang
 • Als gevolg van ziekte of medische aandoening

Het ervaren van heftige vormen van zweten staat bekend als Hyperhidrosis, ook wel overmatig zweten genoemd. We maken bij overmatig zweten onderscheid in primaire en secundaire Hyperhidrosis.

Primaire Hyperhidrosis

Bij primaire Hyperhidrosis zweet het lichaam meer dan nodig is als gevolg van een overactief zenuwstelsel. Zo wordt er een verkeerd signaal gestuurd vanuit de hersenen naar de zweetklieren. Dit verschijnsel kan over het hele lichaam plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan een heftige vorm van natte okels. Bij veel mensen is dit een gevolg van erfelijke belasting. 

Secundaire Hyperhidrosis

Bij Secundaire Hyperhidrosis zweet het lichaam overmatig als gevolg van een fysiek of psychisch probleem. Denk hierbij aan oorzaken als overgewicht, de overgang, medicijngebruik of ziekte. Enkel het probleem aanpakken kan een mogelijke oplossing bieden. 

Vraag de brochure 'overmatig zweten' aan

Oplossing voor zweetaanvallen

Behandelingen zweetoksels 

Voor zweetoksels is er één behandelingen die wij aanbevelen:

1. miraDry; dit is de best beschikbare en blijvende oplossing tegen oksel zweetaanvallen. 

  Zweetbehandelingen voor overige locaties

  Voor overige delen van het lichaam worden deze behandelingen vaak ingezet:

  2. Iontoforesis; een behandeling met een spons die de zweetklieren uitput.
  3. Oxybutynine; een medicijn wat de vochtregulatie in het lichaam aanpast.
  4. Operatie; dit bevelen wij niet aan omdat de behandeling achterhaald is met slechte resultaten.

  Tijdelijke behandeling om uw zweetprobleem onder de oksels op te lossen:
  5. Injectie spierverslapper; echter werkt deze oplossing tijdelijk en enkel tegen zweetvocht (geen zweetgeur).

  Ceulen Klinieken als hyperhidrosis specialist

  Wij kijken altijd eerst naar de oorzaak van het zweetprobleem. Afhankelijk van deze oorzaak gaan wij samen met u alle mogelijkheden doorspreken. Als expertisecentrum kunnen wij vrijwel alle behandelingen zelf uitvoeren (geen spierverslappers en operaties), schrijven wij medicatie voor of kunnen een doorverwijzing maken.

  Wij nodigen u graag uit voor een kosteloos miraDry kennismakingsgesprek waarbij u uw zweetproblematiek aan ons kunt voorleggen. Zo kunnen wij u een behandeling adviseren welke optimaal aansluit op uw situatie.
  Ceulen Klinieken kenmerkt zich middels de volgende punten:

  ✓ Specialistische zweetpoli met ruim aanbod aan zweetbehandelingen
  ✓ 6 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam, Utrecht en Uden
  ✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
  ✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
  ✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg)

  Recensies zweetaanval behandeling

  "Onlangs behandeld bij Ceulen Klinieken tegen overmatige transpiratie. Na de eerste behandeling merkte ik direct dat het zweten sterk verminderd was. Na de tweede behandeling 3 maanden later is het zweten geheel voorbij. Ik ben er heel blij mee! Vooral dat ik weer alles kan dragen wat ik wil, geen gele vlekken meer in mijn shirts. Ook op mijn werk heb ik tijdens klantencontact geen natte plekken meer waardoor mijn zelfvertrouwen is toegenomen! Ik had de behandeling veel eerder moeten laten doen!"

  - Dhr. A 

  “Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame specialist, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top!”
  - Mevr. S 

  Vraag de brochure 'Overmatig zweten' aan

  Wilt u meer informatie ontvangen over tips bij zweetproblematiek en mogelijke zweetbehandelingen? Vraag vrijblijvende de 'overmatig zweten' brochure aan!