Allergieën

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het afweersysteem op een ongevaarlijke specifieke stof van buitenaf. De dermatoloog kan bij u testen of u allergisch bent voor een specifieke stof. Als u allergisch bent voor een stof en hiermee in aanraking komt, reageert uw lichaam alsof er een bedreiging is. Hoe snel deze reactie optreedt ligt aan het type allergie.
Er zijn duizenden stoffen bekend waar mensen allergisch voor zijn.

Voorbeelden van veel voorkomende stoffen zijn:
Contactallergenen: Verzorgingsproducten, cosmetica, nikkel en parfum
Luchtwegallergenen: Huisstofmijt, stuifmeel van bomen (hooikoorts), graspollen en huidschilfers van huisdieren
Voedingsallergenen: Koemelk, pinda, ei en noten
Geneesmiddelen: Insecten gif van bijvoorbeeld bijen en wespen

Soorten allergische reacties

Er zijn twee soorten allergische reacties vooral belangrijk binnen de dermatologie:

  1. Een type-I allergische reactie treedt snel op. De reactie gebeurt alleen op de plaats waar contact met de stof is geweest, meestal in de mond of neus. Gemiddeld binnen 2 uur na contact met de stof waar u allergisch voor bent beginnen de klachten. Voorbeelden zijn allergieën voor huisstofmijt, stuifmeel van bomen, graspollen of huidschilfers van huisdieren.
    Snelle reactie
  2. Bij een type-IV allergie geeft het eerste contact met een allergeen nog geen reactie, dit type geeft een langzame reactie. Het lichaam wordt wel gevoelig voor de stof. Bij een volgend contact is er wel een allergische reactie. Afhankelijk van de persoon en de eigenschappen van het product kan dit weken, maar ook jaren duren. Vaak kan je dus een product langdurig zonder problemen gebruiken zonder een allergie te krijgen. Een type-IV reactie is een langzame reactie. Het effect is pas 2-4 dagen na contact met de stof zichtbaar. Voorbeelden zijn allergieën voor verzorgingsproducten, cosmetica, nikkel en parfum.

Klachten allergische reacties

Je kunt verschillende klachten en/of allergische reacties krijgen:

Contactallergieën
Contactallergisch eczeem geeft een rode huid met schilfers en bultjes op de plek waar u in contact bent geweest met de stof. Op deze plek is het eczeem het sterkst. Soms is er op de huid er omheen ook eczeem te vinden. Veel voorkomende klachten bij contactallergieën zijn: een rode huid, jeuk, schilferige huid en zwelling rond de ogen.

Luchtwegallergieën
Klachten door een luchtwegallergie zijn vaak seizoensgebonden. De klachten spelen vaak op als de platen in bloei staan. Bomen bloeien in het (vroege) voorjaar en grassen in de zomer. Huisstofmijt is het hele jaar door actief.
Klachten die veel voorkomen bij luchtwegallergieën zijn: niezen, jeuk aan de neus, langdurig verkouden en tranende ogen

Voedingsallergenen
Klachten door een voedingsallergie beginnen meestal binnen 30 minuten tot 2 uur na het eten van het voedsel. De klachten kunnen ook later beginnen tot vaak maximaal 6 uur. Klachten die veel voorkomen bij een voedselallergie zijn: tintelingen in of rond de mond, benauwd gevoel en een dikke tong of lippen

Geneesmiddelen
Een allergische reactie op geneesmiddelen kan veel verschillende klachten geven. Vaak gaat het gepaard met een jeukende huiduitslag over het hele lichaam.

Insecten gif

Een allergische reactie op insecten gif kan na een beet een grote jeukende bult en benauwdheid veroorzaken.

Voorbeelden van cosmetica- en verzorgingsproducten die veel allergische reacties geven zijn make-up, douchegel, shampoo, deodorant of parfum. Huishoudartikelen zoals wasmiddel, wasverzachter of schoonmaakmiddelen geven ook vaak een allergische reactie. Beroepen waar veel allergieën voorkomen zijn bijvoorbeeld kapper, verpleger of bakker.

Behandeling van allergie

Contactallergie
De belangrijkste manier om een contactallergie te behandelen is het mijden van stoffen waar u allergisch voor bent. Niet alle allergenen zijn altijd goed aangegeven op het etiket. Soms wordt een ander woord voor dezelfde stof gebruikt. Dit staat vaak in de folder die u mee krijgt benoemd. Als u twijfelt of u bepaalde producten mag gebruiken, kunt u dit overleggen met uw arts. Soms kunt u niet alle stoffen waar u allergisch voor bent 100% mijden. In dit geval kunnen medicijnen worden gebruikt die de allergische reactie verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld zalven die u smeert op de plekken waar u last hebt van eczeem (roodheid, jeuk en schilfering). Meer informatie treft u tevens in de Folder contactallergie van de NVDV.

Hooikoorts

  • Antihistaminica: Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine veroorzaakt jeuk en een rode huid. Om dit te remmen kan de arts antihistaminica voorschrijven. Voorbeelden zijn Levocetirizine, Zyrtec of Desloratidine. Deze medicatie heeft geen verdere invloed op uw afweersysteem.
  • Immunotherapie: Soms kan ook immunotherapie gegeven worden. Dit zijn medicijnen die de afweer heel langzaam laten wennen aan een stof zodat het lichaam de stof accepteert en er geen afweerreactie tegen maakt. Voorbeelden zijn Staloral® (pollen, mijten en huidschilfers van sommige dieren) of Oralair® (graspollen).

Is een allergie te genezen?

Nee. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan. U zult producten moeten vermijden. Klachten worden dan minder of kunnen helemaal verdwijnen. Luchtwegklachten kunnen soms worden verminderd met immunotherapie maar niet genezen. Behandeling met antihistaminica blijft vaak nodig.

Vraag uw eerste consult aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over onderzoek en behandeling van een allergie? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: