Schimmelnagel: Onychomycose

De termen schimmelnagel en kalknagel worden vaak door elkaar gebruikt. De medische term daarvoor is onychomycose (onycho = nagel; mycose = schimmel). Een schimmelnagel is een verdikte, brokkelige of verkleurde nagel, veroorzaakt door een infectie met een huidschimmel. Deze huidschimmel bevindt zich in de nagel maar ook in de omliggende huid. Schimmelinfecties ontstaan vooral in slecht groeiende nagels, in vochtige nagels en in beschadigde nagels. Onder deze omstandigheden nemen de “sporen” van schimmels hun kans waar om zich verder te verspreiden. Het is niet zo vreemd dat teennagels vaker aangetast zijn dan de vingernagels. 

Behandeling schimmelnagel

Bij Ceulen Klinieken kunt u uw schimmelnagel laten behandelen met behulp van een schimmelnagellaser. Om een schimmelnagel zo optimaal mogelijk te behandelen en te zorgen dat u zo weinig mogelijk blootgesteld wordt aan medicatie die gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, bieden wij lasertherapie aan. Deze Tripple Therapie is ontwikkeld door de Duitse dermatoloog Professor Tietze en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Dagelijks anti-schimmelcrème gebruiken;
  2. 1 x per week een zeer laag gedoseerde anti-schimmeltablet innemen;
  3. Periodieke laserbehandeling van de aangedane nagels (eerste jaar 6x laserbehandeling).

De laser die wij gebruiken is speciaal ontworpen voor de behandeling van schimmelnagels. Deze krachtige laser verwarmt de nagel en het nagelbed met kleine ‘pulsjes’ (tot wel 200 per seconde met een 1064 nm NdYag laser). De schimmel wordt door de egaal verspreide warmte(energie) in het nagelbed en omgeving bestreden. De ‘laserpulsen’ dringen diep door in de met schimmel besmette nagel en doodt deze schimmels zonder het nagelbed te beschadigen. De lasertherapie wordt periodiek herhaald. Wel is het zeer belangrijk dat de nagel niet te dik is. Hiervoor moeten de nagels vóór iedere laserbehandeling gevijld worden tot een dikte van maximaal 1 millimeter. U kunt hiervoor uw nagels laten vijlen door een pedicure of u kunt dit zelf doen met een elektrische nagelfrees. 

Om de schimmelnagel te kunnen laten herstellen is het consequent toepassen van alle 4 genoemde onderdelen van de combinatietherapie noodzakelijk. Gemiddeld duurt het 1,5 jaar voordat de schimmelnagels volledig uitgegroeid en hersteld zijn. Bij ruim 90% van de patiënten bij wie wij deze combinatietherapie ingezet hebben, is de schimmelnagel 18 maanden na de start van de therapie verdwenen.

Vraag uw eerste consult aan

Wilt u meer weten over onze huidbehandelingen voor schimmelnagels? U kunt het onderstaande formulier invullen. en dan nemen wij zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: