Huidkanker: Melanoom

Naast het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom is een melanoom een vorm van huidkanker die veel voorkomt. Jaarlijks krijgen ruim 7.000 mensen een melanoom. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld. De kans op uitzaaiingen is groter als het melanoom dikker is. Deze dikte van het melanoom (Breslow-dikte) wordt onder de microscoop gemeten. Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom zijn vormen van niet-melanoom huidkanker, wat wil zeggen dat deze ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en wordt ook wel moedervlek kanker genoemd.

De dermatoloog is de aangewezen medisch specialist om huidkanker te behandelen. Een behandeltraject start met een consult op de polikliniek, waarbij vaak aanvullend weefselonderzoek gedaan wordt. Wanneer de diagnose is gesteld wordt de best passende behandelmethode voorgesteld. We behandelen met de modernste methoden: altijd poliklinisch, zo mogelijk met medicatie, chirurgisch, vloeibare stikstof of met elektrocoagulatie.

Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. Nadat uw huisarts u digitaal naar Ceulen Klinieken heeft verwezen, neemt ons Klant Contact Centrum telefonisch contact met u op om een afspraak voor u in te plannen. U kunt natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken op 085 - 043 24 54.

Vraag een adviesgesprek aan

Op deze pagina leest u alles over de behandeling van een melanoom bij Ceulen Klinieken. We informeren u over deze vorm van huidkanker en de behandelingen van een melanoom:

Melanoom herkennen

Een melanoom is vaak te herkennen aan een moedervlek die verandert. Zoals het groter worden van een moedervlek, een nieuwe moedervlek die ineens ontstaat of een moedervlek die donkerder van kleur wordt. Ook wanneer een moedervlek van vorm verandert of dikker wordt, kan het een melanoom zijn. Een melanoom kan jeuken, bloeden of zelfs pijn doen.

Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen (de melanocyten) die overal in de huid kunnen voorkomen. Ze kunnen ineens spontaan ontstaan, zomaar ergens op de huid of in een moedervlek die al bestaat.

Risicofactoren

Er zijn verschillende risicofactoren voor het krijgen van een melanoom:

  • Overmatige blootstelling aan zonlicht of UV straling (zoals zonnebanken) is een grote risicofactor voor de ontwikkeling van een melanoom. Vooral zonverbranding op jonge leeftijd (kinderen onder de 5 jaar)
  • Licht huidtype of rood/lichtblond haar
  • Erfelijke aanleg. Wanneer een melanoom voorkomt bij een of meerdere familieleden
  • Het hebben van meer dan 50 gewone moedervlekken
  • Het hebben van 3 of meer onrustige moedervlekken
  • Een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) van 20 cm of groter
  • Het hebben van een melanoom in de voorgeschiedenis

De meeste risicofactoren voor het krijgen van een melanoom, zijn niet te beïnvloeden. Echter op overmatige blootstelling aan zonlicht of UV straling kunt u wel invloed uitoefenen. Het is belangrijk om niet te lang te zonnen, niet te verbranden en altijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken.

Melanoom behandeling

Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld. Een melanoom verwijderen gebeurt door excisie/wegsnijden.

1. Excisie/wegsnijden

Een melanoom wordt altijd weggesneden, dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Eerst wordt de moedervlek in zijn geheel verwijderd met een kleine marge gezonde huid eromheen (2-3 mm). Daarna wordt het melanoom onder de microscoop onderzocht. Wanneer na onderzoek van de patholoog blijkt dat het inderdaad een melanoom is, wordt er opnieuw geopereerd en wordt er een extra stuk huid verwijderd met een marge van 1 of 2 cm rondom het eerste litteken. Hoe dik het stukje huid is dat weggehaald moet worden, is afhankelijk van de Breslow dikte van het melanoom. Dit stukje huid wordt ook weer naar het laboratorium opgestuurd om vast te stellen of het melanoom in zijn totaliteit is verwijderd.

Wanneer er verdenking is op uitzaaiingen van een melanoom, wordt er onderzoek gedaan naar uitzaaiingen in de lymfeklieren. Afhankelijk van de uitslag hiervan wordt het verdere onderzoek bepaald. Voor de behandeling van melanoom volgen wij een vast traject van onderzoek en behandelingen. Dit traject wordt ook wel zorgpad melanoom genoemd.

Maak direct een afspraak

Nacontrole van melanoom

Bij een nacontrole van een melanoom controleren we uw gehele lichaam. We bekijken het litteken en controleren uw huid op eventueel nieuwe verdachte plekjes. Hoe vaak u op nacontrole komt bij de dermatoloog, is afhankelijk van de dikte van het melanoom. Voor dunne melanomen (minder dan 1 mm dik) is een éénmalig controlebezoek na de behandeling van het melanoom voldoende. Bij melanomen met een dikte van meer dan 1 mm blijft u gedurende 5 jaar onder nacontrole. Het eerste jaar is dit één keer per 3 maanden, het tweede jaar één keer per 4 maanden en in het derde t/m vijfde jaar is dit één keer per halfjaar.

Na behandeling van een melanoom is het belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Let bijvoorbeeld op huidveranderingen vlakbij het operatielitteken en een eventuele vergroting van de lymfeklieren. Indien u opmerkt dat een bestaande moedervlek verandert of dat er nieuwe pigmentafwijkingen ontstaan, neem dan contact op met de dermatoloog.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij één van onze vier vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Of gedraagt een plek zich anders dan de omgevende plekjes op de huid? Maak dan een afspraak bij onze dermatologen door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: