Zweet oksels

Zweet oksels, iedereen heeft er last van. Echter kunnen de symptomen per persoon heel verschillend zijn. Zo kan de één last hebben van natte oksels, terwijl een ander problemen ervaart met stinkende oksels. Daarnaast zijn er ook mensen die last hebben van beide symptomen.

Ceulen Klinieken is met haar eigen zweetpoli gespecialiseerd in zweetproblematiek. Zo krijgen wij dan ook regelmatig vragen over de oorzaken van zweetoksels, mogelijke tips en beschikbare behandelingen. Op deze pagina geven wij meer informatie over oplossingen tegen zweet oksels.

Vraag persoonlijk advies aan

Oorzaken zweetoksels

Ieder mens beschikt over zo’n 2 tot 4 miljoen zweetklieren. Deze klieren bevinden zich in het gehele lichaam, waarvan ongeveer 4% in het okselgebied. Er zijn verschillende redenen waarom wij zweten. We beschikken namelijk over twee verschillende zweetklieren met ieder een eigen functie:

 1. Eccriene zweetklieren: Temperatuurregulatie 
  Bij inspanning, hitte, emoties en koorts gaat onze lichaamstemperatuur omhoog. Het is belangrijk dat uw lichaamstemperatuur zich tussen de 36,5 en 37,5 graden bevindt. Wanneer u daar bovenkomt, gaat het lichaam proberen zichzelf weer af te laten koelen. Het zweet er daardoor aanmaakt wordt komt op de huid te liggen en verdampt. Dit trekt de warmte uit de huid en koelt het lichaam af. Dit alles wordt gereguleerd door de eccriene zweetklieren, ook wel de vocht producerende klieren genoemd. Deze klieren krijgt ieder mens mee bij de geboorte.

 2. Apocriene zweetklieren: Geur afscheiden
  Naast het controleren van de lichaamstemperatuur, heeft zweten nog een andere functie. Namelijk het afscheiden van geur. In de pubertijd ontwikkelen zich namelijk de apocriene zweetklieren in de oksel en de schaamstreek. Deze zweetklieren zijn er dus niet om te koelen, maar om een geur af te scheiden. Dit verschijnsel is vergelijkbaar met het dierenrijk waar dit ook gebeurt bij de afbakening van het territorium. 

Er zijn dus twee verschillende soorten zweetklieren die zweten veroorzaken. De eccriene zweetklieren hebben als doel temperatuurregulatie en de apocriene zweetklieren het afscheiden van geur. Anders gezegd; de eccriene zweetklieren veroorzaken natte oksels en de apocriene zweetklieren stinkende oksels.

Wat te doen tegen zweetoksels?

Okselzweet tegen gaan? Er zijn verschillende soorten oplossingen tegen zweetoksels. Zo zijn er lichte en zwaardere oplossingen. De lichte oplossingen gaan in op uiteenlopende tips en de zwaardere oplossingen gaan in op zweetbehandelingen. Hierbij hebben wij een overzicht gemaakt tussen alle soorten oplossingen die beschikbaar zijn tegen zweetoksels.

Lichte oplossingen tegen zweetoksels:

 1. Persoonlijke hygiëne (was meerdere keren per dag de oksels) 
 2. Scheren oksels 
 3. Schone kleding 
 4. Geen synthetische kleding 
 5. Voorzichtig met cafeïne, alcohol en pittig eten 
 6. Anti-transpirant 
 7. Okselpads 
 8. Talkpoeder 
 9. Voorkom stress 
 10. Aluminium hydroxide

Wilt u meer uitleg over bovenstaande tips? Lees dan ons uitgebreide advies op deze pagina: Tips tegen zweetoksels.

Behandelingen tegen zweetoksels

Daarnaast zijn er ook zwaardere oplossingen tegen zweetproblematiek in het okselgebied. Dit zijn de 5 meest voorkomende behandelingen. Wij voeren al deze behandelingen (behalve de spierverslappers en operaties) uit.

 1. Injectie spierverslappers
 2. miraDry (beste oplossing tegen okselzweten) 
 3. Iontoforesis 
 4. Oxybutynine
 5. Operatie 

Wilt u meer weten over bovenstaande behandelingen tegen zweetoksels? Lees dan onze pagina: Overmatig zweten behandelingen.  Of vraag direct persoonlijk advies aan.

Vraag de brochure 'overmatig zweten' aan

Persoonlijk advies bij Ceulen Klinieken

Wilt u weten wat er voor u mogelijk is om zweet oksels te verminderen of er definitief vanaf te komen? Wij gaan graag met u in gesprek. Zo kunnen we u persoonlijk adviseren tijdens een kosteloos eerste miraDry consult. Ieder jaar helpen wij honderden mensen van hun zweetproblematiek af. Ceulen Klinieken kenmerkt zich op de volgende punten:

✓ Specialistische zweetpoli met een ruim aanbod aan zweetbehandelingen
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam, Utrecht en Uden
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZI-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg) 

Oplossing van zweetprobleem

“Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame specialist, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top!” 
- Mevr. S 

"Meteen na de miraDry behandeling wist ik dat het had gewerkt. Ik was vanaf dag 1 droog onder mijn oksels. Het is nu ongeveer 6 maanden nadat ik me heb laten behandelen en nog steeds zijn mijn oksels kurkdroog. Ik kan weer doen wat ik wil en hoef geen rekening te houden met wat mensen in mijn omgeving kunnen zien aan mijn oksels. De beste investering ooit!" 
- Mevr. C

Vraag de brochure 'Overmatig zweten' aan

Wilt u meer informatie ontvangen over tips bij zweetproblematiek en mogelijke zweetbehandelingen? Vraag vrijblijvende de 'overmatig zweten' brochure aan!