Ontharen transgender persoon

Als trans persoon krijgt u en uw lichaam met uiteenlopende verandering te maken, één daarvan is het huidige beharingspatroon. Daarnaast kan lichaamsbeharing en soms ook overbeharing op diverse lichaamsdelen als storend worden ervaren en zelfs tot gevoelens van onzekerheid of minderwaardigheid leiden. Als u eenmaal in het transitietraject zit is het ontharen van het gelaat en het toekomstig operatiegebied een onderdeel, dit geldt namelijk voor de man>vrouw transitie. Aangezien het ontharen tijdrovende kan zijn adviseren wij om vroegtijdig te starten met het definitief ontharen.

Bij definitieve ontharing wordt bij Ceulen Klinieken alleen het haarzakje behandeld middels elektrisch epileren of laser. Bij laser gebeurt dit met gepulsed licht met een golflengte van 550-1200 nanometer. De lichtflits wordt direct op de huid gericht. Dankzij selectieve verhitting wordt het haarzakje behandeld zonder de huidstructuur te beschadigen. Het resultaat is een langdurige ontharing die na verscheidene behandelingen permanent kan zijn. Bij laserontharing is er één uitzondering: het haar mag niet te blond, grijs of rossig zijn. Deze haren hebben namelijk te weinig pigment om door laser licht te kunnen worden vernietigd. Blonde, grijze of rossige haren kunnen wel verwijderd worden met elektrische epilatie.

Wilt u meer informatie over de ontharingsmogelijkheden? Plan dan een afspraak voor een intakegesprek bij onze ervaren gespecialiseerde huidtherapeuten in. Tijdens dit intakegesprek zal de huidtherapeut uw wensen doornemen en adviseren welke techniek in uw geval tot het beste resultaat leidt.

Plan direct zelf je afspraak bij de huidtherapeut

Op deze pagina leest u alles wat u wilt weten over de ontharingsmogelijkheden voor transgender mensen. We geven u informatie over de inhoudt van de behandeling en alle voor- en nadelen.

- Gebieden ongewenste haargroei 
Soorten behandeling ongewenste haargroei
- Ceulen klinieken als ontharingsspecialist 

Gebieden ongewenste haargroei

Gezichtsontharing
Het dagelijks scheren voor vrouwen kan heel confronterend zijn, daarbij kunnen scheerwondjes en ingegroeide haartjes veel irritatie en pijn veroorzaken. Een glad gezicht geeft ook direct een zelfverzekerd gevoel. Bij veel transgender vrouwen is het gezicht één van de eerste gebieden wat permanent onthaard worden. De intensiteit van de haargroei in het gezicht is per persoon verschillend en is vaak ook erfelijk bepaald. Gemiddeld zijn 6-10 laserbehandelingen nodig om tot een acceptabel resultaat te komen. Laser kan alleen worden ingezet bij gepigmenteerde haren. Bij blonde, grijze of rode haren wordt gekozen voor elektrisch epileren, dit is een langduriger traject. De resultaten van de verschillende behandelingen kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon. Daarnaast hangt het resultaat ook de groeicyclus van de haren, de dichtheid van de haren, en de plaats van de haargroei. Bent u in uw jonge jaren, ongeveer vanaf de puberteit, behandeld met puberteitsremmers en cross-sekse hormonen dan is de baardgroei tot een minimum beperkt en kan het aantal behandelingen minder zijn.

Genitaliën ontharen
Als u eenmaal in het transitietraject zit voor het maken van een neovagina, dan is het vaak nodig om vóór de operatie delen van de huid van de penis, scrotum en perineum definitief te laten ontharen. Dit voorkomt dat er haren groeien aan de binnenzijde van de vagina. Net zoals bij het ontharen van het gezicht is de duur en keuze van de behandeling afhankelijk van de haartype en/of huid. Voor het gehele traject van ontharen kunt u ongeveer rekenen op een periode van minimaal 6 maanden. Houdt ook rekening met eventuele schade aan de huid die voor de operatie tijd nodig heeft om netjes te herstellen. Gebieden welke onthaard dienen te worden bij transgender vrouwen:

  • rondom de penisschacht tot 2 cm onder de basis van de penis; 
  • huidstrook op het perineum 2 cm vanaf de anus tot op het scrotum, breedte 3 cm oplopend tot 6 cm. 

Operatie methode 
Er zijn verschillende methodes om geslachtsveranderende operaties uit te voeren. Het is belangrijk om te achterhalen welke operatie methode bij u wordt toegepast. Soms is het noodzakelijk om voor de operatie definitief onthaard te zijn, en indien u niet geheel onthaard bent zou de operatie uitgesteld kunnen worden. Bij de andere methode worden de haarzakjes tijdens de operatie verwijdert. Wij hebben een samenwerking met het VUMC waar de geslachtsveranderende operaties plaatsvinden en vanwaar de patiënten naar ons worden doorverwezen voor het definitief ontharen. 

Indien bij u de methode wordt toegepast waarbij u definitief onthaard dient te worden, adviseren wij u om zo vroeg mogelijk te starten met het ontharen van de genitaliën. Bij Ceulen Klinieken werken de huidtherapeuten met de revolutionaire Alexandrite-Nd:Yag lasertechnologie. Dit is een gecombineerde lasertechnologie waardoor deze behandeling geschikt is voor zowel donkere als lichte huidtypen. Wilt u meer weten over definitief ontharen bij transgenders dan kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek.

Soorten behandeling ongewenste haargroei

Scheren, epileren, harsen en waxen kunnen op korte termijn helpend zijn, maar is tijdrovend en kan voor huidirritaties, ingegroeide haartjes en stoppels zorgen. Bovendien zijn dit tijdelijke oplossingen. Ceulen Klinieken biedt u verschillende methoden aan voor definitieve ontharing. Bij Ceulen Klinieken werken huidtherapeuten die samen met u bekijken welke behandeling voor u het meest effectief is: LASER ontharen of elektrisch Ontharen.

  •  LASER staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Bij het gebruik van de ontharingslaser wordt lichtenergie omgezet in warmte waarmee de haarzakjes zullen worden verhit en hierdoor verdwijnen. Er kunnen meerdere haarzakjes tegelijk worden behandeld waardoor er sneller een groter oppervlak behandeld kan worden. Laserontharing is een zeer effectieve behandeling, tot 80% van de haren wordt permanent verwijderd. De haren die tijdens de behandeling in de actieve groeifase zijn, komen niet meer terug. De lasertechniek is geschikt voor alle huidtypes inclusief donkere huidtypes. Meer informatie over de behandeling met LASER stap-voor-stap

  • Tijdens het elektrisch ontharen behandelen huidtherapeuten met precisie iedere haar één voor één. Er wordt een kleine, dunne naald in het haarzakje gestoken. Vervolgens wordt er gedurende enkele seconden een elektrische puls van laag niveau gegeven waardoor de haar loslaat. Door deze elektrische puls wordt ook het haarzakje voor altijd vernietigd. De bestaande haar valt uit en het proces wordt haar voor haar herhaald. Gezien het een redelijk tijdrovende behandeling is, wordt deze behandeling vaak op wat kleinere huidoppervlaktes uitgevoerd. Denk aan de grote van de huidoppervlakte van bijvoorbeeld het gezicht of bij de genitaliën. Indien elektrisch epileren pijnlijk is, dan wordt de huid plaatselijk verdoofd.

Ceulen Klinieken als ontharingsspecialist

Ceulen Klinieken biedt u een definitieve en betaalbare oplossing voor overbeharing. Tijdens het eerste consult gaan we met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven wij u passend advies. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan ontharingsbehandelingen
✓ De huidtherapeuten van Ceulen Klinieken maken gebruik van de revolutionaire Alexandrite-Nd:Yag lasertechnologie
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond, Utrecht en Uden
✓Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Wilt u meer weten over onze behandelingen tegen ongewenste haargroei en wilt u toch liever teruggebeld worden door het Klant Contact Centrum? Dan kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: