Voorstadium huidkanker: Actinische keratose

Actinische keratose is een voorstadium van huidkanker. Actinisch betekent ‘veroorzaakt door zonlicht’ en keratose is de term voor een verhoorningsstoornis van de huid. De dermatoloog is de aangewezen medisch specialist om (een voorstadium van) huidkanker te behandelen. Een behandeltraject start met een consult op de polikliniek, waarbij vaak aanvullend weefselonderzoek gedaan wordt. Wanneer de diagnose is gesteld wordt de best passende behandelmethode voorgesteld. We behandelen met de modernste methoden: altijd poliklinisch, zo mogelijk met medicatie, chirurgisch, lasertherapie, CO2 laser, vloeibare stikstof of met elektrocoagulatie.

Vraag uw eerste consult aan

Actinische keratose behandeling

Behandeling van actinische keratose is belangrijk, omdat deze vorm kan overgaan in Morbus Bowen of plaveiselcelcarcinoom. Er zijn verschillende behandelmethoden:

1. Aldara/Efudix crème

Een geschikte behandelmethode voor actinische keratose is met Aldara/Efudix crème. Dit is een plaatselijke chemotherapie crème. Door deze crème wordt de groei van kankercellen geremd en deze cellen gaan vervolgens dood. Ook zorgt deze crème ervoor dat de plaatselijke afweersysteem in de huid wordt geactiveerd, waardoor actinische keratose wordt opgeruimd.

2. Chemische peeling

De actinische keratose wordt verwijderd door een chemische peeling. Door de zuren uit de peeling wordt het oppervlakkige huidgedeelte verwijderd.

3. Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT)

Bij deze behandeling wordt eerst een speciale pleister aangebracht op de actinische keratose. Deze pleister zorgt ervoor dat de afwijkende huidcellen gevoelig worden voor lichttherapie. Wanneer de werkzame stof uit de pleister voldoende heeft ingewerkt, wordt deze weer verwijderd. Daarna belichten we de plek met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan. Na de behandeling wordt er om de huid een verband gedaan en kan de huid binnen 1 tot 6 weken hersteld zijn. Meestal ontstaan er geen littekens, wel kan er een verkleuring van de huid optreden welke meestal na enkele weken tot maanden wegtrekt.

4. Cryotherapie

Bij deze behandeling wordt vloeibare stikstof via een spray-techniek op de bovenste laag van de huid bevroren. De bevroren huid met daarin actinische keratose (voorstadium van huidkanker) sterft af. Er ontstaat een kleine blaar waarna de huidafwijking samen met het blaardak van de huid afvalt. Een klein oppervlakkig schaafwondje blijft over dat vanaf de randen weer gaat genezen.

5. CO2 laser

Met een CO2 laser kan actinische keratose in zijn totaliteit cellaag voor cellaag worden verwijderd. De CO2 laser laat de kankercellen verdampen waardoor je een oppervlakkige schaafwond krijgt die binnen een periode van ongeveer twee weken volledig is genezen. Een CO2 laserbehandeling vindt altijd plaats onder plaatselijke verdoving.

6. Curettage/elektrocoagulatie

De actinische keratose wordt onder lokale verdoving weggeschraapt met een scherp instrument (curette.) Vervolgens wordt het weefsel weggebrand (elektrocoagulatie). Na de behandeling ontstaat er een wond die in enkele weken geneest, echter er kan een litteken achter blijven. Via deze behandelmethode is niet goed te controleren of de actinische keratose helemaal weg is.

7. Excisie/wegsnijden

De huidplek met actinische keratose wordt plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt de gehele actinische keratose weggesneden. Het weggesneden stukje huid wordt in het laboratorium onderzocht om zeker te weten dat het onrustige weefsel weg is.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag uw eerste consult aan

Maakt u zich zorgen over een huidplekje, wondje of moedervlek? Denkt u een vorm van huidkanker te herkennen? Neem dan contact op met uw huisarts en laat u doorverwijzen naar één van onze gespecialiseerde klinieken. Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Met een verwijsbrief kunt u zelf uw eerste consult aanvragen door het onderstaande contactformulier in te vullen. Het Klant Contact Centrum neemt z.s.m. telefonisch contact met u op, om samen met u een consult in te plannen.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: