Voorstadium huidkanker: Morbus Bowen

Morbus Bowen wordt ook wel de ziekte van Bowen genoemd. Morbus Bowen is een voorstadium van huidkanker en kan onbehandeld uitgroeien in een plaveiselcelcarcinoom. De dermatoloog is de aangewezen medisch specialist om huidkanker te behandelen. Een behandeltraject start met een consult op de polikliniek, waarbij vaak aanvullend weefselonderzoek gedaan wordt. Wanneer de diagnose is gesteld wordt de best passende behandelmethode voorgesteld. We behandelen met de modernste methoden: altijd poliklinisch, zo mogelijk met chemotherapie crème, chirurgisch, vloeibare stikstof of met lasertherapie.

Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. Nadat uw huisarts u digitaal naar Ceulen Klinieken heeft verwezen, neemt ons Klant Contact Centrum telefonisch contact met u op om een afspraak voor u in te plannen. U kunt natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen om een afspraak te maken op 085 - 043 24 54.

Vraag een adviesgesprek aan

Op deze pagina leest u alles over Morbus Bowen bij Ceulen Klinieken. We informeren u over dit voorstadium van huidkanker en alle vormen van behandelingen:

Morbus Bowen herkennen

Het kenmerkende aan Morbus Bowen is een langzaam groeiende rode en schilferende huidplek. Deze plek lijkt op eczeem of psoriasis. Deze plekken ontstaan vooral op de onderbenen. Het kan ook op andere plaatsen zitten zoals het gelaat, handen, vingers, onder en rond de nagel, op de geslachtsdelen of rond de anus.

Risicofactoren 

Een risicofactor van de ziekte van Bowen is teveel blootstelling aan de zon. Het komt ook vaker voor bij patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken. Morbus Bowen kan ook voorkomen samen met andere vormen van huidkanker zoals het basaalcelcarcinoom of het plaveiselcarcinoom.

Morbus Bowen behandeling

Behandeling van Morbus Bowen (ziekte van Bowen) is belangrijk, omdat deze vorm kan overgaan in een plaveiselcelcarcinoom. Er zijn verschillende behandelmethoden mogelijk:

1. Aldara/Efudix crème

Een geschikte behandelmethode voor Morbus Bowen is met Aldara/Efudix crème. Dit is een plaatselijke chemotherapie crème. Door deze crème wordt de groei van kankercellen geremd en deze cellen gaan vervolgens dood. Ook zorgt deze crème ervoor dat het plaatselijke afweersysteem in de huid wordt geactiveerd, waardoor Morbus Bowen wordt opgeruimd.

2. Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT)

Bij deze behandeling wordt een speciale pleister aangebracht op de rode en schilferende huidplek. Deze pleister zorgt ervoor dat de afwijkende huidcellen gevoelig worden voor lichttherapie. Wanneer de werkzame stof uit de pleister voldoende heeft ingewerkt, verwijderen we deze. Daarna belichten we de plek met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan.

Na de behandeling wordt er om de huid een verband gedaan en is de huid binnen 1 tot 6 weken hersteld. Meestal ontstaan er geen littekens, wel kan er een verkleuring van de huid optreden welke meestal na enkele weken tot maanden wegtrekt.

3. Cryotherapie

Bij deze behandeling wordt vloeibare stikstof via een spray-techniek op de bovenste laag van de huid gespoten. De bevroren huid met daarin Morbus Bowen (voorstadium van huidkanker) sterft af. Er ontstaat een kleine blaar waarna de huidafwijking samen met het blaardak van de huid afvalt. Een klein oppervlakkig schaafwondje blijft over dat vanaf de randen weer gaat genezen.

4. CO2 laser

Met een CO2 laser kan Morbus Bowen in zijn totaliteit cellaag voor cellaag worden verwijderd. De CO2 laser laat de kankercellen verdampen waardoor je een oppervlakkige schaafwond krijgt die binnen een periode van ongeveer twee weken volledig is genezen. Een CO2 laserbehandeling vindt altijd plaats onder verdoving. Deze verdoving kan op een aantal wijzen worden gegeven. De dermatoloog bespreekt tijdens een consult op welke wijze de huid het beste verdoofd kan worden.

5. Excisie/wegsnijden

De huidplek met Morbus Bowen wordt plaatselijk verdoofd. Vervolgens wordt de Morbus Bowen weggesneden met een kleine rand gezond weefsel er omheen. Dit weefsel wordt naar het laboratorium opgestuurd om onder de microscoop te kijken of al het aangedane weefsel is verwijderd.

Maak direct een afspraak

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij één van onze vier vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Of gedraagt een plek zich anders dan de omgevende plekjes op de huid? Maak dan een afspraak bij onze dermatologen door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: