Alles over huidkanker

De laatste jaren neemt het aantal patiënten met huidkanker steeds verder toe. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Huidkanker krijgt een steeds belangrijkere plek in de dermatologie. Het basaalcelcarcinoom is hiervan de meest voorkomende vorm. Daarnaast komen het plaveiselcelcarcinoom en melanoom ook vaak voor.

Alle dermatologen bij Ceulen Klinieken zijn gespecialiseerd in huidoncologie. Onze poliklinieken leveren hoogwaardige dermatologische zorg en investeren voortdurend in de nieuwste medische apparatuur en uitrusting. Er is altijd een minimale wachttijd tussen aanmelding en eerste afspraak én een vloeiende doorlooptijd naar vervolgafspraken. In de meeste gevallen kunnen wij tijdens een eerste consult een diagnose stellen.

Maakt u zich zorgen over een plekje op uw lichaam of wilt u meer informatie over huidkanker? Neem dan contact op met uw huisarts, één van onze gespecialiseerde klinieken of vraag vrijblijvend de brochure - Huidkanker, wat nu? aan.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

Op deze pagina leest u alles over huidkanker. We geven u achtergrondinformatie over o.a. de soorten huidkanker en hoe u deze kunt herkennen.

Wat is huidkanker?

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Wat houdt kanker in? Bij elke vorm van kanker gaat de celdeling in ons lichaam verkeerd. Het lichaam bestaat uit lichaamscellen en elke dag delen miljoenen cellen zich in ons lichaam.

Tijdens één van deze celdelingen kunnen meerdere fouten in dezelfde cel ontstaan. Deze cel kan zichzelf niet meer repareren en gaat ongeremd delen. Huidkanker is een zichtbare vorm van kanker en deze kan relatief snel worden ontdekt en goed worden behandeld.

Oorzaken huidkanker

De belangrijkste oorzaken/risicofactoren zijn als volgt:

  1. UV-straling: De belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan zonlicht of UV (ultraviolette) straling. Vooral voor kinderen met de leeftijd van 0-4 jaar is het belangrijk om de huid niet te laten verbranden. Dit vergroot de kans op huidkanker op latere leeftijd. Dat geldt ook voor zonnebanken.
  2. Erfelijkheid: Ook erfelijkheid kan een oorzaak zijn van huidkanker. Ongeveer 10% van de mensen met een melanoom heeft een genetisch bepaalde voorgeschiedenis. Indien één van je directe familieleden een melenoom heeft, is de kans 2 tot 3 maal groter op het ontwikkelen van huidkanker.
  3. Veelkleurige en onregelmatige moedervlekken: Indien u veelkleurige en onregelmatige moedervlekken over het hele lichaam heeft, is het risico op het krijgen van huidkanker groter. De moedervlekken verschillen niet alleen in vorm en grootte, maar ook in kleur.

Huidkanker herkennen

Elke vorm van huidkanker heeft specifieke kenmerken. Over het algemeen is huidkanker te herkennen aan een blijvende verandering op de huid die niet binnen een paar weken vanzelf geneest. Zoals een ruw aanvoelend plekje dat niet weggaat, een wondje dat maar niet geneest of een bultje dat langzaam groter wordt. Een ander kenmerk is een moedervlek die verandert van grootte, vorm of kleur. 

Wilt u weten hoe u huidkanker kunt herkennen? Lees dan verder op onze pagina over hoe u huidkanker kunt herkennen.

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker. Deze soorten zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: melanoom en een non-melanoom huidkanker. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Het zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker en het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld.

Non-melanoom huidkanker ontstaat uit de cellen van de opperhuid zelf. Er zijn verschillende soorten non-melanoom huidkanker:

  • Voorstadium huidkanker: Er zijn twee soorten voorstadia van huidkanker: Actinische keratose en Morbus Bowen.
    Het is belangrijk dat actinische keratose op tijd behandeld wordt. Wanneer dit niet gebeurt dan kan het zich ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Een ander voorstadium van huidkanker is Morbus Bowen, ook wel de ziekte van Bowen genoemd. Als een Morbus Bowen niet behandeld wordt, kan het zich verder ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom.
  • Basaalcelcarcinoom: Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom groeit heel langzaam en lokaal en zaait bijna nooit uit.
  • Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het is daarom belangrijk dat een plaveiselcelcarcinoom op tijd wordt ontdekt en behandeld.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

Behandeling huidkanker

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker. In de meeste gevallen kunnen we tijdens een eerste consult de aard van de tumor bepalen. Binnen 1 week stellen we vast of er sprake is van een goedaardige tumor of kwaadaardig weefsel. Op het moment dat u de diagnose huidkanker krijgt, leggen artsen uw gegevens vast in een medisch dossier. Een aantal van deze gegevens worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek om behandelingen bij kanker te verbeteren. Voor meer informatie over NKR bekijk de folder.

Hoeveel behandelingen u nodig heeft, is afhankelijk van o.a. het soort kanker, in welke fase deze zich bevindt en of er eventueel uitzaaiingen zijn. De dermatoloog bespreekt het gehele behandelplan persoonlijk met u door en kiest samen met u de behandeling die voor u het meest prettig voelt. De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het soort huidkanker en in welk stadium de huidkanker zich bevindt.

De volgende behandelingen zijn mogelijk:

  • Aldara/Efudix crème: Dit is een plaatselijke chemotherapie crème. Door deze crème wordt de groei van kankercellen geremd en deze cellen gaan vervolgens dood.
  • CryotherapieBij deze behandeling wordt vloeibare stikstof via een spray-techniek op de huidafwijking heel gedoseerd aangebracht. Op die plaats waar de stikstof de huid raakt, zal een kleine blaar ontstaan waarna de huidafwijking samen met het blaardak van de huid afvalt. Een klein oppervlakkig schaafwondje blijft over dat in ongeveer 2 weken geneest.
  • Curettage/CoagulatieHierbij wordt de huid lokaal verdoofd en wordt het huidkankerweefsel met een scherp instrument (curette) afgeschraapt en vervolgens weggebrand. Na de behandeling ontstaat er een wond die in enkele weken geneest, echter er blijft een litteken achter.
  • Chemische peeling: De actinische keratosen wordt verwijderd door een chemische peeling. Door de zuren uit de peeling wordt het oppervlakkige huidgedeelte verwijderd.
  • Excisie/wegsnijden: De huid wordt weggesneden met een marge van 2-3 mm. Het weggesneden stukje huid wordt altijd in het laboratorium onderzocht om er zeker van te zijn dat het kankerweefsel helemaal weg is.
  • Mohs micrografische chirurgie: Dit is een weefselsparende operatiemethode waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt en het basaalcelcarcinoom helemaal verwijderd wordt. Met een speciale markeringstechniek worden alle randen van het verwijderde stukje huid in kaart gebracht zodat onder de microscoop bekeken kan worden of alle randen volledig vrij zijn van huidkanker.
  • Slow Mohs chirurgieEen afgeleide van de Mohs micrografische chirurgie is de slow Mohs chirurgie. Hierbij wordt dezelfde weefselsparende techniek als bij Mohs chirurgie toegepast. Enkel wordt het stukje huidkanker niet direct onder de microscoop beoordeeld, maar later onderzocht door een patholoog. De ontstane wond wordt in dit stadium nog niet gesloten maar afgedekt met een verband. Na 1 week komt u terug voor de definitieve uitslag van het microscopisch onderzoek. Wanneer blijkt dat er nog huidkanker aanwezig is, dan kunnen de dermatologen direct handelen en het resterende randje alsnog verwijderen.
  • CO2 laserMet een CO2 laser laten we de kankercellen verdampen. Dit vindt altijd plaats onder verdoving. Deze verdoving kan op een aantal wijzen worden gegeven. De dermatoloog bespreekt tijdens een consult op welke wijze de huid het beste verdoofd kan worden.
  • Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Bij foto dynamische therapie wordt eerst een speciale crème of pleister aangebracht op de huidkanker. Door deze crème of pleister worden de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Wanneer de crème of de werkzame stof uit de pleister voldoende heeft ingewerkt, wordt deze weer verwijderd. Daarna belichten we de plek met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan.
  • Bestraling: Wanneer de huidkanker op een lastige plek zit, kan bestraling worden toegepast. Dat moet meerdere keren gebeuren en gebeurt als wegsnijden geen optie is.

Nazorg Huidkanker

Gedurende het gehele behandeltraject bij Ceulen Klinieken, wordt u behandeld door één van onze dermatologen. Ook een nacontrole is onderdeel van het behandeltraject. Dit doen we voor alle vormen van huidkanker: actinische keratose, Morbus Bowenbasaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of een melanoom. De termijnen van de nacontroles zijn bij iedere vorm van huidkanker anders. Onze dermatologen zullen u hierover uitgebreid informeren.

Tijdens een nacontrole controleert een dermatoloog uw gehele lichaam op eventueel nieuwe verdachte plekjes. Bij een plaveiselcelcarcinoom of een melanoom onderzoeken wij ook altijd de regionale lymfeklieren. Dit zijn namelijk lymfeklieren waar kankercellen als eerste langskomen.

Lees meer

Huidkanker behandeling ervaring

"Zeer prettige ontvangst en begeleiding vanuit de dermatologen van Ceulen Klinieken. Men is zeer ter zake en kundig. Kijken gelukkig ook verder dan wellicht noodzakelijk is en bespreken ook mogelijke alternatieven. Houden zich aan (tijd)afspraken! Afspraken en info zijn online prima te volgen. Prima kliniek, echt aan te bevelen!"
- Dhr. P

“De rust waarmee de plekjes op mijn huid werden gecontroleerd, vond ik heel plezierig. Daarnaast werd er meegedacht over wat het effect is op je gelaat als je het plekje laat verwijderen en dat heb ik ook als zeer positief ervaren. Voor de ingreep werd de ingreep toegelicht en tijdens de ingreep werd steeds even gecheckt of het goed met mij ging.”
- Mevr. S

“Goede en duidelijke uitleg vooraf en tijdens de behandeling. Zeer betrokken bij het welzijn van de behandelde, regelmatige wordt er gevraagd of het goed gaat met je. Zeer prettige sfeer, heel vriendelijk personeel. Nazorg is ook uitstekend, rustig de tijd nemen om bij te komen.”
- Mevr. L

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag uw eerste consult aan

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Of gedraagt een plek zich anders dan de omgevende plekjes op de huid? Maak dan een afspraak bij één van onze gespecialiseerde klinieken door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: