Overmatig zweten: Hyperhidrosis

Overmatig zweten is een probleem waar niemand mee geconfronteerd wil worden. Nu is zweten op zich heel gezond. Maar in sommige gevallen heeft zweten een extreme vorm aangenomen. In die gevallen spreken we over overmatig zweten of overmatig transpireren. De medische term die ook wel gebruikt wordt is Hyperhidrose of Hyperhidrosis. De gevolgen hiervan hebben vaak een grote impact; zoals fysiek ongemak, psychosociale problemen of zelfs depressie.

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd als Hyperhidrosis kliniek tegen overmatig zweten. Wij helpen u graag met het verminderen of zelfs oplossen van uw zweetproblematiek.

Vraag persoonlijk advies aan

Op deze pagina leest u meer over overmatig zweten. We geven u achtergrondinformatie over de oorzaak van zweten, het verschijnsel Hyperhidrosis en alle mogelijke behandelingen.

Waarom zweten we?

Ieder mens heeft tussen de 2 en 4 miljoen zweetklieren die zich overal in het lichaam bevinden. Er zijn twee verschillende soorten zweetklieren met ieder hun eigen functie:

1. Eccriene zweetklieren: temperatuurregulatie
Wanneer uw temperatuur omhoog gaat door bijvoorbeeld hitte of inspanning, is het belangrijk weer af te koelen. Wanneer iemand zweet komt er vocht op de huid. Dit vocht verdampt en trekt de warmte uit de huid. Hierdoor koelt het hele lichaam af. Dit wordt veroorzaakt door de Eccriene zweetklieren (vocht producerende klieren). Deze klieren krijgt ieder mens mee bij de geboorte.

2. Apocriene zweetklieren: geur afscheiden
Een ander doel van zweet, is geur afscheiden. In de puberteit ontwikkelen zich de apocriene klieren. Deze bevinden zich voornamelijk in de oksels en de schaamstreek. Deze zweetklieren zijn niet gemaakt om te koelen, maar om een geur af te scheiden. Het is vergelijkbaar met de functie in het dierenrijk waarmee het territorium afgebakend wordt. De geur wordt extra vastgehouden door de haren in het oksel- en schaamstreekgebied.

Er zijn er twee soorten zweetgeur. Zo is er de geur die geproduceerd wordt door de Apocriene zweetklieren (hier kan iemand niets aan doen). En de geur die veroorzaakt wordt door bacteriën die op de huid een reactie aangaat met zweet. Ook wel bekend als de klassieke ‘zweetgeur’ die door het gebrek aan persoonlijke hygiëne kan ontstaan.

Wat is Hyperhidrosis?

Hyperhidrosis is een andere benaming voor overmatig zweten. Bij Hyperhidrosis zweet het lichaam meer dan nodig is om de lichaamstemperatuur onder controle te houden. Dit verschijnsel komt zowel voor bij vrouwen als bij mannen en kan over het gehele lichaam optreden. Echter zijn de meest voorkomende gebieden van hevig zweten in de oksels, het gezicht, de voeten en de handen. Ongeveer 800.000 mensen in Nederland hebben vermoedelijk last van Hyperhidrosis.

Overmatig zweten oorzaak

De mogelijke oorzaken van Hyperhidrosis zijn heel divers. In sommige gevallen is het aangeboren en dragen mensen zich het een leven lang bij zich. Het komt ook voor dat Hyperhidrosis aangeboren is, maar zich pas tijdens de pubertijd bij het ontwikkelen van de apocriene zweetklieren onthuld. Daarnaast kan Hyperhidrosis ook een gevolg zijn van een medische afwijking. Denk hierbij aan een ziekte of het gebruik van specifieke geneesmiddelen. In dat geval spreken we van secundaire Hyperhidrosis. Er zijn er ook gevallen waarbij er geen duidelijke aanwijsbare verklaring is. Dan spreken we van primaire Hyperhidrosis.

Overmatig zweten op een specifiek moment

Het is ook mogelijk dat extreem zweten alleen op hele specifieke momenten voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan overmatig zweten ’s nachts in bed of specifiek bij het sporten. Ook kunnen hormonale zaken als overgang effect hebben op de zweetproductie. In deze gevallen spreken we opnieuw van secundaire Hyperhidrosis.

Overmatig zweten behandeling

Er zijn verschillende soorten zweetbehandelingen. Uiteraard is het afhankelijk van de locatie waar het zweet zich bevindt. Is dit bijvoorbeeld alleen op de handen, oksels, rug, voeten, lies of zelfs het hele lichaam?

Behandelingen zweetoksels

Voor zweetoksels is er één behandeling die wij aanbevelen:
1. miraDry; dit is de best beschikbare en blijvende oplossing tegen zweetvocht en zweetgeur. 

Zweetbehandelingen voor overige locaties

Hierbij Hyperhidrosis behandelingen voor overige delen van het lichaam:
2. Iontoforesis; een behandeling met een spons die de zweetklieren uitput.
3. Oxybutynine; een medicijn wat de vochtregulatie in het lichaam aanpast.

Zeer extreme operaties
Deze extreme transpiratie behandelingen raden wij niemand aan en voeren wij zelf dan ook niet uit:

4. Hydrosuctie; een zeer zware operatie waarbij de zweetklieren weggezogen worden.
5. Curretage; zweer zware operatie waarbij de zweetklieren weggeschraapt worden.
6. Blokkeren sympathicus zenuw; clip op de zenuw waardoor deze geen signalen meer geeft.

Tijdelijke behandeling om uw zweetprobleem onder de oksels op te lossen:
7. Injectie met spierverslappers; echter werkt deze oplossing tijdelijk en enkel tegen zweetvocht (geen zweetgeur).

Wilt u meer weten over de verschillende soorten zweetbehandelingen? Bekijk dan ons overzicht met daarin alle voordelen en nadelen per behandeling tegen elkaar afgezet. Zo heeft u al een eerste indruk van alle verschillen en eigenschappen per behandeling

Overzicht zweetbehandelingen

Ceulen als Hyperhidrosis kliniek

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in zweetproblematiek. Binnen onze zweetpoli behandelen wij uiteenlopende vormen van overmatig zweten. Wij nodigen u graag uit voor een kosteloos kennismakingsgesprek voor een miraDry behandeling waarbij u uw zweetproblemen aan ons kunt voorleggen. Zo kunnen wij u een behandeling adviseren welke aansluit op uw situatie.

Ceulen Klinieken kenmerkt zich middels de volgende punten: 

✓ Specialistische zweetpoli met ruim aanbod aan zweetbehandelingen
✓ 6 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam, Utrecht en Uden
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg) 

Ervaring Hyperhidrosis behandeling

“Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame specialist, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top!” 
- Mevr. S 

“Ik ben prettig behandeld door de specialist die me vóór de behandeling alles duidelijk heeft uitgelegd met daarbij de eventuele gevolgcomplicaties die zouden kunnen optreden. Ze stelde me op mijn gemak waardoor ik ontspannen behandeld kon worden en we snel klaar waren. Ik raad Ceulen Klinieken zeker aan!” 
- Dhr. M 

Vraag de brochure 'Overmatig zweten' aan

Wilt u meer informatie ontvangen over tips bij zweetproblematiek en mogelijke zweetbehandelingen? Vraag vrijblijvende de 'overmatig zweten' brochure aan!