Huidkanker: Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker die ontstaat in de bovenste laag van de huid. Het kan de diepte ingroeien en zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Een plaveiselcelcarcinoom kan in zeldzame gevallen uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het is belangrijk dat een plaveiselcelcarcinoom tijdig wordt behandeld. Per jaar komen er 12.000 nieuwe patiënten bij, die plaveiselcelcarcinoom hebben. De dermatoloog is de aangewezen medisch specialist om huidkanker te behandelen. Een behandeltraject start met een consult op de polikliniek, waarbij vaak aanvullend weefselonderzoek gedaan wordt. Wanneer de diagnose is gesteld wordt de best passende behandelmethode voorgesteld. We behandelen met de modernste methoden: altijd poliklinisch, zo mogelijk met medicatie, chirurgisch, vloeibare stikstof of met elektrocoagulatie.

Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom. 

Vraag uw eerste consult aan

Plaveiselcelcarcinoom behandelingen

Er zijn verschillende manieren om een plaveiselcelcarcinoom te behandelen. De voorkeursmethode voor de behandeling van een plaveiselcarcinoom is excisie, Mohs chirurgie of slow Mohs chirurgie. Wanneer dit niet mogelijk is, dan wordt er gekozen voor bestraling. Cryotherapie en elektrocoagulatie wordt alleen in speciale omstandigheden toegepast.

In de onderstaande opsomming geven wij u meer informatie over de verschillende soorten behandelmethoden om het plaveiselcelcarcinoom te behandelen.

1. Cryotherapie

Bij deze behandeling wordt vloeibare stikstof via een spray-techniek op de bovenste laag van de huid bevroren. De bevroren huid met daarin plaveiselcelcarcinoom sterft af. Er ontstaat een kleine blaar waarna de huidafwijking samen met het blaardak van de huid afvalt. Een klein oppervlakkig schaafwondje blijft over dat vanaf de randen weer gaat genezen.

2. Elektrocoagulatie

Het plaveiselcelcarcinoom wordt weggebrand (elektrocoagulatie). Na de behandeling ontstaat er een wond die in enkele weken geneest, echter er kan een litteken achterblijven. Via deze behandelmethode is niet goed te controleren of het plaveiselcelcarcinoom helemaal weg is.

3. Excisie

Wanneer het plaveiselcelcarcinoom middels excisie wordt behandeld, wordt het plekje inclusief een randje gezond weefsel om het plekje heen, onder plaatselijke verdoving weggesneden. Deze marge wordt bepaald door de groeiwijze van de tumor. Het doel van de marge is de kans vergroten dat de tumor radicaal weggesneden wordt. Op het blote oog kan de tumor namelijk wel weg zijn, maar onderhuids kunnen nog kankercellen zitten.

Na het weghalen van het kankerweefsel wordt er met microscopisch onderzoek gekeken naar de dikte, groeiwijze en of het langs bloedvaten en in zenuwen loopt. Op basis van deze informatie kijkt de dermatoloog of het noodzakelijk is om een extra randje huid weg te halen. Wanneer het plaveiselcarcinoom niet volledig verwijderd is of wanneer de marge om de huid te klein is, wordt er bij een nieuwe excisie nog extra huid weggehaald. Dit om ervoor te zorgen dat alle kwaadaardige cellen van het plaveiselcelcarcinoom worden weggehaald.

4. Mohs micrografische chirurgie

Dit is een weefselsparende operatiemethode waarbij het plaveiselcelcarcinoom helemaal verwijderd wordt en zo veel mogelijk gezonde huid intact blijft. Deze methode is belangrijk bij:

  • Plaveiselcelcarcinomen in het gezicht.
  • Als de grenzen van het plaveiselcarcinoom niet goed zichtbaar zijn.

Met een speciale markeringstechniek worden alle randen van het verwijderde stukje huid in kaart gebracht zodat onder de microscoop bekeken kan worden of alle randen volledig vrij zijn van huidkanker. Dit is de enige manier waarop met zekerheid is vast te stellen of de huidkanker in zijn totaliteit is verwijderd. Op het moment dat microscopisch blijkt dat er nog een restant huidkanker in het lichaam is achtergebleven kan met grote nauwkeurigheid bepaald worden waar dit is. Op deze plaats voert de Mohs-chirurg een beperkte tweede ingreep uit. Het meest wenselijk is om dit op dezelfde dag te doen zodat hierna de wond gesloten kan worden en de patiënt naar huis kan gaan.

5. Slow Mohs chirurgie

Een afgeleide van de Mohs micrografische chirurgie is de slow Mohs chirurgie. Hierbij wordt dezelfde weefselsparende techniek als bij Mohs chirurgie toegepast. Enkel wordt het stukje huidkanker niet direct onder de microscoop beoordeeld, maar later onderzocht door een patholoog. De ontstane wond wordt in dit stadium nog niet gesloten maar afgedekt met een verband. Na 1 week komt u terug voor de definitieve uitslag van het microscopisch onderzoek. Wanneer blijkt dat er nog huidkanker aanwezig is, dan kunnen de dermatologen direct handelen en het resterende randje alsnog verwijderen. De wond wordt gesloten wanneer het microscopisch onderzoek heeft aangetoond dat alle huidkanker volledig is verwijderd.

De dermatologen van Ceulen Klinieken zijn gespecialiseerd in zowel de Mohs chirurgie als de slow Mohs chirugie. Bij de Mohs chirurgie of de slow Mohs wordt er dus weefselsparend gewerkt. Een ander voordeel is dat er geen restant van huidkanker achterblijft.

6. Bestraling

Voor een groot plaveiselcelcarcinoom op een lastige plek zoals bijvoorbeeld neus of oor, kan bestraling worden toegepast. Dat moet meerdere keren gebeuren en gebeurt vaak als weg snijden geen optie is. Bestraling wordt niet bij Ceulen Klinieken zelf gedaan, maar hiervoor zal de dermatoloog u verwijzen naar de radiotherapie afdeling van een ziekenhuis.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag uw eerste consult aan

Maakt u zich zorgen over een huidplekje, wondje of moedervlek? Denkt u een vorm van huidkanker te herkennen? Neem dan contact op met uw huisarts en laat u doorverwijzen naar één van onze gespecialiseerde klinieken. Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Met een verwijsbrief kunt u zelf uw eerste consult aanvragen door het onderstaande contactformulier in te vullen. Het Klant Contact Centrum neemt z.s.m. telefonisch contact met u op, om samen met u een consult in te plannen.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: