Huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Wat houdt kanker in? Bij elke vorm van kanker gaat de celdeling in ons lichaam verkeerd. Het lichaam bestaat uit lichaamscellen en elke dag delen miljoenen cellen zich in ons lichaam. Tijdens één van deze celdelingen kunnen meerdere fouten in dezelfde cel ontstaan, daarbij kan de cel deze fouten niet meer repareren en gaat zich verkeerd delen. Huidkanker is een zichtbare vorm van kanker en deze kan relatief snel worden ontdekt en goed worden behandeld.

Alle dermatologen bij Ceulen Klinieken zijn gespecialiseerd in huidoncologie. Onze poliklinieken leveren hoogwaardige dermatologische zorg en investeren voortdurend in de nieuwste medische apparatuur en uitrusting. Er is altijd een minimale wachttijd tussen aanmelding en eerste afspraak én een vloeiende doorlooptijd naar vervolgafspraken. In de meeste gevallen kunnen wij tijdens een eerste consult een diagnose stellen.

Maakt u zich zorgen over een plekje op uw lichaam of wilt u meer informatie over huidkanker? Neem dan contact op met uw huisarts, één van onze gespecialiseerde dermatologen of vraag vrijblijvend de brochure - Huidkanker, wat nu? aan.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

Oorzaken huidkanker

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan zonlicht of UV straling. Om huidkanker te voorkomen is het belangrijk om u altijd goed in de smeren als u in de zon komt met een zonnebrandcrème met minstens factor 30. Voor meer informatie de flyer: Veilig zonnen en voorkom huidkanker.

Elke vorm van huidkanker heeft specifieke kenmerken. Bekijk per soort huidkanker wat de symptomen zijn. Over het algemeen is huidkanker te herkennen aan een blijvende verandering op de huid die niet binnen een paar weken vanzelf geneest.

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker. Deze soorten zijn onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: melanoom en een non-melanoom huidkanker. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek die ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Het zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker en het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld.

Non-melanoom huidkanker ontstaat uit de cellen van de opperhuid zelf. Er zijn verschillende soorten non-melanoom huidkanker:

 • Voorstadium huidkanker: Er zijn twee soorten voorstadia van huidkanker: Actinische keratose en Morbus Bowen.
  Het is belangrijk dat actinische keratose op tijd behandeld wordt. Wanneer dit niet gebeurt dan kan het zich ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom. Een ander voorstadium van huidkanker is Morbus Bowen, ook wel de ziekte van Bowen genoemd. Als een Morbus Bowen niet behandeld wordt, kan het zich verder ontwikkelen tot een plaveiselcelcarcinoom.
 • Plaveiselcelcarcinoom: Deze vorm van huidkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het is daarom belangrijk dat een plaveiselcelcarcinoom op tijd wordt ontdekt en behandeld.
 • Basaalcelcarcinoom: Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Een basaalcelcarcinoom groeit heel langzaam en lokaal en zaait bijna nooit uit.

Behandeling bij huidkanker

De behandeling van huidkanker is afhankelijk van het soort huidkanker en in welk stadium de huidkanker zich bevindt. Bekijk per huidkanker soort welke behandelingen wij aanbieden. Een unieke behandelmethode is met de CO2 laser. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in Mohs chirurgie en slow Mohs chirurgie.

De volgende huidkanker behandelingen zijn mogelijk:

 • Aldara/Efudix crème: Dit is een plaatselijke chemotherapie crème.
 • Cryotherapie: Bij cryotherapie wordt vloeibare stikstof via een spray-techniek op de huidkanker aangebracht.
 • Curettage/Coagulatie: Hierbij wordt de huid lokaal verdoofd en wordt het huidkankerweefsel met een scherp instrument (curette) afgeschraapt en vervolgens weggebrand.
 • Chemische peeling: De huidkanker wordt verwijderd door een chemische peeling.
 • Excisie/wegsnijden: Door middel van een operatie onder plaatselijke verdoving wordt de huidkanker weggesneden.
 • Mohs micrografische chirurgie: Dit is een weefselsparende operatiemethode waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt.
 • Slow Mohs chirurgie: Een afgeleide van de Mohs micrografische chirurgie is de slow Mohs chirurgie. Hierbij wordt het stukje huidkanker niet direct onder de microscoop beoordeeld, maar dit gebeurt enkele dagen later door een patholoog.
 • CO2 laser: Met een CO2 laser laten we de kankercellen verdampen.
 • Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Bij foto dynamische therapie wordt eerst een speciale crème of pleister aange¬bracht op de huidkanker. Door deze crème of pleister worden de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Daarna belichten we de plek met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan.
 • Bestraling: Wanneer de huidkanker op een lastige plek zit, kan bestraling worden toegepast.

Nacontrole huidkanker

Gedurende het gehele behandeltraject bij Ceulen Klinieken, wordt u behandeld door één van onze dermatologen. Ook een nacontrole is onderdeel van het behandeltraject. Dit doen we voor alle vormen van huidkanker: actinische keratose, Morbus Bowen, basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom of een melanoom. De termijnen van de nacontroles zijn bij iedere vorm van huidkanker anders. Onze dermatologen zullen u hierover uitgebreid informeren.

Tijdens een nacontrole controleert een dermatoloog uw gehele lichaam op eventueel nieuwe verdachte plekjes. Bij een plaveiselcelcarcinoom of een melanoom onderzoeken wij ook altijd de regionale lymfeklieren. Dit zijn namelijk lymfeklieren waar kankercellen als eerste langskomen.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Huidkanker behandeling ervaring

"Zeer prettige ontvangst en begeleiding vanuit de dermatologen van Ceulen Klinieken. Men is zeer ter zake en kundig. Kijken gelukkig ook verder dan wellicht noodzakelijk is en bespreken ook mogelijke alternatieven. Houden zich aan (tijd)afspraken! Afspraken en info zijn online prima te volgen. Prima kliniek, echt aan te bevelen!"
- Dhr. P

“De rust waarmee de plekjes op mijn huid werden gecontroleerd, vond ik heel plezierig. Daarnaast werd er meegedacht over wat het effect is op je gelaat als je het plekje laat verwijderen en dat heb ik ook als zeer positief ervaren. Voor de ingreep werd de ingreep toegelicht en tijdens de ingreep werd steeds even gecheckt of het goed met mij ging.”
- Mevr. S

“Goede en duidelijke uitleg vooraf en tijdens de behandeling. Zeer betrokken bij het welzijn van de behandelde, regelmatige wordt er gevraagd of het goed gaat met je. Zeer prettige sfeer, heel vriendelijk personeel. Nazorg is ook uitstekend, rustig de tijd nemen om bij te komen.”
- Mevr. L

Vraag uw eerste consult aan

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Of gedraagt een plek zich anders dan de omgevende plekjes op de huid? Maak dan een afspraak bij één van onze gespecialiseerde klinieken door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: