Ongewenste haargroei

Veel mannen en vrouwen storen zich aan haargroei op bepaalde delen van het lichaam of in het gezicht. Regelmatig scheren, epileren of harsen is tijdrovend en kan zorgen voor huidirritaties, ingegroeide haartjes en stoppels. Ongewenste, storende haargroei komt zowel bij mannen als vrouwen voor, jong en oud. Lichaamsbeharing en overbeharing kunnen cosmetisch storend zijn en zelfs tot gevoelens van onzekerheid of minderwaardigheid leiden. 

Bij Ceulen Klinieken bieden we de oplossing zodat u kunt genieten van een gladde huid zonder stoppels of huidirritatie. Er bestaan verschillende effectieve en veilige behandeltechnieken zoals laserontharing en elektrische epilatie. Ceulen Klinieken maakt standaard gebruik van de 755 nm Alexandrite laser en bij mensen met een donkere huidskleur wordt de 1064 nm Nd-Yag laser gebruikt. Beide ontharingslasers behoren tot de meest veilige ontharingslasers ter wereld waarbij alleen het haarzakje vernietigd wordt maar de omringende huid niet wordt aangetast. Blonde, grijze of rode haren kunnen met laser niet worden behandeld. Voor deze haarkleuren wordt elektrische epilatie geadviseerd. Vanzelfsprekend worden ontharingsbehandelingen alleen uitgevoerd door onze ervaren gespecialiseerde huidtherapeuten.

Wilt u ook genieten van een gladde huid zonder ongewenste haargroei? Maak dan een afspraak bij de huidtherapeut van Ceulen Klinieken. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut uw wensen doornemen en adviseren welke techniek in uw geval tot het beste resultaat leidt.

Vraag een intakegesprek aan

Overbeharing of ongewenste haargroei?

Haar bedekt ons gehele lichaam met uitzondering van de lippen, handpalmen en voetzolen. Wanneer we spreken over overbeharing dan bedoelen we dat er sprake is van teveel en te dikke haren. Ook kan er haargroei bestaan op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien zoals op de bovenlip van een vrouw.

We onderscheiden 2 vormen van overbeharing te weten hypertrichose en hirsutisme:
1. Hypertrichosis is een toename van haargroei op bepaalde plekken op het lichaam. De toename van de haargroei is meer dan u zou verwachten. Er kan bijvoorbeeld ongewenste of overmatige haargroei ontstaan in het gezicht, armen, benen of romp. Haren kunnen toenemen in aantal maar ook langer en donkerder worden dan normaal. Hypertrichose kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan en komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

2. Hirsutisme is het ontwikkelen van haargroei op plekken op het lichaam waar normaal gesproken geen haargroei voorkomt. Bij hirsutisme ontstaan er bij de vrouw haren volgens het mannelijke beharingspatroon. Donkere en stuggere haren verschijnen op plaatsen waar normaal gesproken alleen donshaar groeit zoals op de bovenlip, kin, wangen, hals, op de borst, rond de tepels, de buik en in de liesstreek. Hypertrichose en hirsutisme komen meestal los van elkaar voor. In een uitzonderlijk geval kunnen hypertrichose en hirsutisme ook tegelijkertijd optreden. Dit verschilt van persoon tot persoon.

De dermatologen en huidtherapeuten van Ceulen Klinieken zijn gespecialiseerd in de behandeling van overbeharing. Of er sprake is van hirsutisme of hypertrichose kunt u bij de dermatoloog laten uitzoeken. De huidtherapeut kan vervolgens de behandeling tegen ongewenste haargroei uitvoeren. 

Oorzaken overbeharing

De mate van haargroei is afhankelijk van leeftijd, erfelijkheid, ras en hormonale omstandigheden. Overbeharing, of hypertrichose, kan worden veroorzaakt door een verstoring van het hormonale evenwicht. Hypertrichosis kan ook worden veroorzaakt door genetische aanleg of het gebruik van bepaalde medicatie.

1. Verstoring hormonale evenwicht
Haarzakjes kunnen overgevoelig reageren op het mannelijk hormoon testosteron. Door deze overgevoeligheid voor het mannelijk hormoon testosteron kan overmatig haargroei ontstaan. Een andere oorzaak van hirsutisme kan een te hoge productie van mannelijke hormonen zijn. Hierdoor ontstaat een hoge testosteronspiegel. Deze te hoge productie van testosteron kan veroorzaakt worden door zwangerschap of de menopauze. Bij vrouwen kan er sprake zijn van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Bij deze aandoening ontstaan er cysten in de eierstokken, die teveel testosteron aanmaken. Bij het PCOS kunnen vrouwen naast hirsutisme ook andere klachten zoals een onregelmatige menstruatie, acne en een verminderde vruchtbaarheid ervaren.

2. Genetische aanleg
Overbeharing kan ontstaan zonder dat hiervoor een duidelijke oorzaak is aan te wijzen. Hypertrichosis kan genetisch bepaald zijn bijvoorbeeld door een familiaire aanleg en daarnaast kan overbeharing afkomst gebonden zijn. 

3. Medicijngebruik
Bepaald medicijngebruik kan als neveneffect een toename van haargroei hebben. Een voorbeeld zijn medicijnen met androgenen ( mannelijke hormonen), medicatie bij borstkanker en bloedarmoede maar ook hormoonpreparaten die door vrouwen tijdens de overgang worden gebruikt. Om het risico op hypertrichose te voorkomen is het advies om de dosering van uw medicatie nooit op eigen initiatief aan te passen, doe dit alleen in overleg met uw huisarts of medisch specialist.

Behandeling bij ongewenste haargroei

Haargroei op plekken waar u deze liever niet wilt zien, kan heel vervelend zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste haargroei aan te pakken zoals;

1. Epileren
2. Harsen
3. Scheren
4. Touwtjes
5. Ontharingscrème
6. Permanente ontharing (ook wel definitieve ontharing genoemd); Laser, IPL, Elektrisch epileren

De termen IPL ontharen en Laser ontharen worden vaak door elkaar gebruikt. Dat komt omdat beide methoden met lichtflitsen werken. Er is echter wel degelijk verschil. Het grootste verschil is de golflengte en de energie die er tijdens de behandeling gebruikt wordt.

Laser staat voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Bij het gebruik van de ontharingslaser wordt lichtenergie omgezet in warmte waarmee de haarzakjes zullen worden verhit en hierdoor verdwijnen. Er kunnen meerdere haarzakjes tegelijk worden behandeld waardoor er sneller een groter oppervlak behandeld kan worden. Laserontharing is een zeer effectieve behandeling, tot 80% van de haren wordt permanent verwijderd. De haren die tijdens de behandeling in de actieve groeifase zijn, komen niet meer terug. De lasertechniek is geschikt voor alle huidtypes inclusief donkere huidtypes.

IPL staat voor Intense Pulsed Light, een krachtige lichtbron met maximale veiligheid. 

Bij Ceulen Klinieken wordt alleen het haarzakje behandeld. Dat gebeurt met gepulsed licht met een golflengte van 550-1200 nanometer. De lichtflits wordt direct op de huid gericht. Dankzij selectieve verhitting wordt het haarzakje uitgeschakeld zonder de huidstructuur te beschadigen. Het resultaat is een langdurige ontharing die na verscheidene behandelingen permanent kan zijn. Bij beide ontharingsmethoden is er één uitzondering: het haar mag niet te blond zijn. Blonde haren hebben namelijk te weinig pigment om door laser of IPL licht te kunnen worden vernietigd. Blonde, grijze of rossige haren kunnen wel verwijderd worden met elektrische epilatie. Bij elektrische epilatie wordt er gedurende enkele seconden stroom gegeven aan het haartje. Door de stroom worden de cellen waaruit de haar groeit, vernietigd. Elektrisch ontharen is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. De haartjes kunnen na elektrische epilatie onder bepaalde omstandigheden weer terugkomen.

Haargroeicyclus

Bij iedere definitieve ontharingsmethode is het belangrijk om rekening te houden met de haargroeicyclus. De cyclus van een haar kent drie ontwikkelingsfasen:
  1. Actieve groeifase of anagene fase: tijdens deze fase groeien de haren. Ongeveer 80% van alle haren bevinden zich in deze fase. Een haar in de anagene fase zal er een maand over doen voordat hij overgaat in een andere fase.
  2. Overgangsfase of catagene fase: dit is een periode van twee weken waarbij een actieve haar stopt met groeien. Ongeveer 5% van alle haren bevinden zich in deze fase.
  3. Rustfase of telogene fase: deze periode duurt ongeveer zes weken. Daarna vallen de haren spontaan uit en start een nieuwe groeicyclus. Ongeveer 15% van de haren bevinden zich in deze fase.   
De haren die tijdens behandeling met laser vernietigd kunnen worden bevinden zich in de actieve groeifase. Helaas bevinden niet alle haren zich tegelijkertijd in deze actieve fase, er zijn ook haren die zich in de rustfase of de overgangsfase bevinden. Omdat niet alle haren zich tegelijk in deze groeifase bevinden, zijn er meerdere behandelingen nodig.

Ceulen Klinieken als Ontharingsspecialist

Ceulen Klinieken biedt u een definitieve oplossing voor overbeharing. Tijdens het intakegesprek gaan we met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven wij u passend advies. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan ontharingsbehandelingen
✓ De huidtherapeuten van Ceulen Klinieken maken gebruik van de revolutionaire Alexandrite-Nd:Yag lasertechnologie
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond, Utrecht en Uden
✓Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓Registratie bij NVH en ANBOS! 
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten 

Oplossing van ongewenste haargroei

“Mijn ervaring is uitstekend. Duidelijke uitleg en fantastisch geholpen. Naast vakkundigheid heb ik ook vriendelijkheid ervaren. Ceulen Klinieken is wat mij betreft een echte aanrader!”

- Mevr. S 

“Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame huidtherapeute, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top organisatie!” 
- Dhr. F

Vraag een intakegesprek aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over onze huidbehandelingen of wilt u persoonlijk advies van onze huidtherapeuten? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: