Allergietest

Wanneer de dermatoloog basis van uw huidbeeld en uw verhaal bepaald heeft dat u mogelijk allergisch bent, is de plakproef de meest veilig manier op u te testen op contactallergie. Deze allergietest duurt 4 tot 7 dagen en is de belangrijkste test bij verdenking op een contactallergie. Tijdens deze proef mag u niet douchen, in de zon zitten sporten of andere dingen doen waar de rug nat van wordt.

Voorbereiding op de plakproef:
Om de test zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat u het goed voorbereidt.

  • Slikt u pillen tegen jeuk of hooikoorts? Stop hier dan drie dagen van tevoren mee.
  • Gebruikt u een hormoonzalf? Stop hier dan vier dagen van tevoren mee.
  • Zorg dat u twee weken voor het onderzoek niet in de zon komt. Ga ook niet onder de zonnebank.
  • Gebruikt u medicijnen die uw afweer remmen? Zeg dit tegen uw dermatoloog.

Op de avond voor de test en de ochtend van dag 1 mag u nog douchen. U mag geen bodylotion gebruiken.
Heeft u te veel eczeem op de dag dat getest moet worden, dan zijn de testen helaas niet betrouwbaar. De assistente die de plakkers aanbrengt kijkt altijd naar uw huid voordat zij de plakkers aanbrengt. Bij teveel eczeem kan zij iom de arts besluiten de testen uit te stellen. Ook als u een van bovenstaande adviezen niet opgevolgd heeft, kan het zijn dat het niet mogelijk is u te testen.

Plakproef contactallergie

Bij een test op contactallergie wordt altijd begonnen met de Europese basisreeks. Dit is een reeks van de meest voorkomende allergenen. In de basisreeks zitten de meest voorkomende en meest relevante allergenen. Het is bijna altijd nodig om met een specifieke reeks verder te testen. Hiervoor zijn bijvoorbeeld de kappersreeks, cosmeticareeks, of schoenenreeks. Ook kan het zijn dat de dermatoloog voor u een specifieke reeks samenstelt.

Stappenplan plakproef:

Dag 1: De doktersassistent plakt pleisters op uw rug. In deze pleisters zitten stoffen waar u misschien allergisch voor bent. De arts kiest welke stoffen getest worden. Dit zijn stoffen uit een standaardreeks en stoffen aangepast aan uw situatie.
Dag 2: U hoeft niet langs te komen. De plakkers moeten wel blijven zitten. Let op dat de rug droog blijft van water en zweten.
Dag 3: De doktersassistent haalt de pleisters van uw rug. Met een speciale stift markeert de doktersassistent de plekjes. Deze inkt kan vlekken op uw kleding. Het is dus verstandig een oud shirt aan te doen. U mag nog steeds niet douchen.
Dag 4: De dermatoloog bekijkt uw rug en bespreekt de testresultaten met u. Soms is het nodig om de volgende week nog een keer terug te komen. Dit komt doordat sommige stoffen pas na een aantal dagen een reactie geven.
Dag 7: Soms moet u nog een keer terug komen om uw rug te laten bekijken. Als dit zo is, mag u nog steeds uw rug niet nat maken, in de zon komen of sporten. Dit is met name het geval als u 70 jaar bent of ouder, aangezien het dan langer kan duren voordat een reactie opkomt. Soms kan een allergische reactie later opkomen. Krijg u in de week na de test eczeem op de plek waar een pleister heeft gezeten? Neem dan contact met ons op zodat wij het kunnen controleren.

Afhankelijk van uw klachten en de stoffen waar u allergisch voor bent wordt er een afspraak gemaakt om te vragen hoe het gaat en of de klachten onder controle zijn.

ROAT-test

De ROAT-test is een huidtest. Deze test wordt gedaan als de dermatoloog het vermoeden heeft dat de allergische reactie komt door langere blootstelling aan een bepaald product. Bij deze test smeert u 2 weken lang in de elleboogsplooi twee keer per dag dun in met het te testen product. Als u jeuk, roodheid of eczeem krijgt bent u allergisch. Overleg dit dan met uw dermatoloog. Dit kan alleen met producten die gemaakt zijn om langdurig op de huid aan te brengen (stay-on producten bijv. Dagcrème of bodylotion). Wat je niet kan testen zijn bijvoorbeeld shampoo en douchegel. Deze producten was je snel van de huid af (wash-off producten) en kunnen snel gaan irriteren.

Als duidelijk is dat u allergisch bent voor het geteste product, kan met een plakproef worden bepaald om welk ingrediënt het gaat.