Lasertherapie

In de dermatologie worden meerdere soorten lasers ingezet om diverse huidziekten te behandelen. Ceulen Klinieken staat voor innovatieve behandelmethoden. Het is daarom dat de dermatologen van Ceulen Klinieken daar waar het mogelijk is, een laser zullen inzetten voor de behandeling van uw huidprobleem. We onderscheiden de volgende type lasers:

  • Ablatieve lasers zoals de CO2 en de Erbium-Yag verhitten het weefsel zodat het oppervlak verschroeit. Hiermee kan de opperhuid laagje voor laagje verwijderd worden. Deze lasers kunnen ingezet worden voor het verwijderen van moedervlekken, wratten en andere huidoneffenheden zoals rimpels of littekens.
  • Vaatlasers zoals Nd-Yag waarmee oppervlakkige bloedvaatjes behandeld kunnen worden. Indicaties hiervoor zijn teleangiëctastieën ook wel couperose genoemd.
  • Pigment en ontharingslasers zoals de Nd-Yag/Alexandrite gebruiken licht dat vooral door pigment wordt geabsorbeerd. Met deze laser kunnen ook mensen met een donkere huid ook veilig onthaard worden.
  • Flitslamp (Intense Pulsed Light of IPL). Dit is geen laser maar gefocust licht dat kan worden gebruikt als vaat-, ontharings- of pigmentlaser. Om diffuse roodheid te behandelen is IPL eigenlijk de enige geschikte techniek waarmee dit effectief gedaan kan worden.

Klassieke CO2 laser

Met de klassieke CO2 laser kan huid in zijn totaliteit cellaag voor cellaag worden verwijderd. Dit is een effectieve manier om in een enkelvoudige behandelsessie een huidafwijking volledig te verwijderen. Er ontstaat een oppervlakkige schaafwond welke binnen een periode van ongeveer 2 weken volledig is genezen. Wat er dan resteert is roodheid. Deze roodheid een teken van een goede genezingstendens en kan enkele weken tot een paar maanden blijven bestaan. De roodheid kan en mag met cosmetica gecamoufleerd worden.

Klassieke ablatieve CO2 laserbehandeling vindt altijd plaats onder verdoving. Deze verdoving kan op een aantal wijzen worden gegeven. Uw dermatoloog bespreekt met u tijdens het intake consult op welke wijze bij u het beste de huid verdoofd kan worden. We onderscheiden de volgende methoden:

  • verdovingscrème. Deze wordt 1 uur voor de behandeling aangebracht op het te behandelen gedeelte van de huid.
  • koudeanesthesie. Met de Zimmer Cryo Cooler wordt koude lucht over het te behandelen huidgedeelte geblazen. De huid zal hierdoor verdoven en de behandeling kan pijnloos worden uitgevoerd.
  • injectie met verdovingsvloeistof. Dit zijn injecties waarbij de huid plaatselijk verdoofd wordt.

Fractionele CO2 laser

Om de hersteltijd te bekorten en de duur van de roodheid na de wondgenezing te beperken wordt steeds vaker de fractionele CO2 laser ingezet in plaats van de klassieke ablatieve CO2 laser. Fractionele CO2 laser is echter niet voor iedere indicatie geschikt. Het is met name wel geschikt voor de behandeling van acne-littekens en voor huidverjongingstherapie. Met de fractionele CO2 laser kan zonder probleem het gehele gelaat worden behandeld waarbij met tussenpozen van 2 weken deze behandeling gemiddeld 3 keer moet gebeuren. Het eindresultaat laat nog enige maanden op zicht wachten nadat u de laatste behandeling bent ondergaan en benadert het resultaat van de klassieke ablatieve CO2 laser. Het grote voordeel van de fractionele techniek tov de klassieke ablatieve techniek is dat er veel minder vaak complicaties optreden zoals pigmentverschuivingen, infecties en langdurige roodheid.

Schimmelnagel laser

Kalknagels
Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel bevindt zich in de nagel maar ook in de omliggende huid. Om een kalknagel zo optimaal mogelijk te behandelen, en daarmee bedoelen we dat de therapie zo effectief mogelijk is, maar dat de patient zo weinig mogelijk blootgesteld wordt aan medicatie die gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, combineren we bij Ceulen Klinieken zalftherapie met 1 x per week een zeer laag gedoseerde antischimmeltablet periodiek een laserbehandeling van de aangedane nagels. Dit naar voorbeeld van het protocol dat door de Duitse dermatoloog Professor Tietze is ontwikkeld. Het innemen van een antischimmel medicijn 1 x per week, is bewezen veilig en geeft voor zover we nu weten nauwelijks bijverschijnselen op de lange termijn.
Bij ruim 90% van de patiënten bij wie wij deze combinatiebehandeling ingezet hebben, is de kalknagel 18 maanden na de start van de therapie verdwenen.


Excimer laser
De 308 nm excimer laser is een UVB apparaat dat bij Ceulen Klinieken ingezet wordt bij huidziekten zoals eczeem, psoriasis, vitiligo en alopecia areata om deze effectief te bestrijden. Met name bij patienten bij wie slechts een deel van huid is aangedaan biedt behandeling met de excimerlaser een goed alternatief voor UVB belichting. Het voordeel van de excimer laser tov een UVB cabine, is dat bij de excimer laser de niet aangedane huid niet blootgesteld wordt aan UVB licht en daarmee is de kans op neveneffecten zoals verbranding bij behandeling met de excimer vele malen kleiner. Door gebruik te maken van een opzetstukje kan de excimer ook ingezet worden voor belichtingstherapie op moeilijk bereikbare locaties zoals aan de binnenzijde van de wang of in de bilspleet.

Maak een afspraak