Zorgpad melanoom

U bent doorverwezen naar de dermatoloog van Ceulen Klinieken omdat uw huisarts een verdachte moedervlek heeft waargenomen. Naar aanleiding van deze verwijzing neemt de dermatoloog vanaf dit moment het behandeltraject over en zal uw hoofdbehandelaar zijn. Bij de vaststelling van huidkanker weten onze dermatologen hoe te handelen, zij zijn gespecialiseerd in huidoncologie en het behandeltraject.

Indien er bij u een melanoom is vastgesteld, bieden wij de persoonlijke zorg die u nodig heeft. Wij helpen u bij uw eerste consult, de diagnose, behandelingen en de nacontroles. De dermatoloog bespreekt het gehele behandeltraject rustig met u door. Een melanoom heeft een vast behandeltraject, wat ook wel ‘Zorgpad Melanoom’ wordt genoemd. Zo weet u wat u voor, tijdens en na de behandeling kunt verwachten. Op onze website vindt u meer informatie over een melanoom. U kunt ook de algemene folder van de Nederlandse Vereniging van Dermatologen downloaden. 

Wij begrijpen dat er veel informatie op u af komt tijdens het behandeltraject. Wellicht heeft u, wanneer u eenmaal thuis bent, nog vragen of zijn er wat onduidelijkheden. U kunt ten alle tijden contact met ons kunt opnemen.

Neem contact met mij op

Uw eerste consult: Diagnose

Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld. Tijdens een eerste consult bekijkt de dermatoloog de moedervlek. Dit doet de dermatoloog met het blote oog en met behulp van een dermatoscoop, dit is een speciaal vergrootglas. Door de uiterlijke kenmerken te beoordelen, stelt de dermatoloog met enige zekerheid vast of het om een melanoom gaat of dat er sprake is van een goedaardige moedervlek. Wanneer er sprake is van een goedaardige moedervlek is er geen verdere behandeling nodig, maar indien blijkt dat er wellicht sprake is van een melanoom plant de dermatoloog een vervolgconsult in.

Vervolgconsult: Eerste ingreep

Indien alles wijst op een kwaadaardige moedervlek (melanoom), moet de moedervlek verwijderd worden. Dit gebeurt door middel van het wegsnijden van de mogelijk kwaadaardige moedervlek. De medische term die gebruikt wordt is ‘excisie’. Een excisie gebeurt altijd onder plaatselijke verdoving. De moedervlek wordt in zijn geheel verwijderd met een kleine marge gezonde huid eromheen (2-3 mm). De huid wordt na de ingreep gehecht. Daarna wordt het weefsel in het laboratorium onder de microscoop onderzocht door een patholoog. Over het algemeen is binnen twee weken bekend of er sprake is van een melanoom. Indien de patholoog twijfelt of het een melanoom is, dan wordt de moedervlek nogmaals door andere pathologen beoordeeld. Het duurt in dat geval soms wat langer voordat de definitieve uitslag bekend is.

Na 1 tot 2 weken komt u weer naar Ceulen Klinieken voor het verwijderen van de hechtingen. In de meeste gevallen is dan de uitslag van het laboratorium binnen. De dermatoloog vertelt u dan persoonlijk of er sprake is van een melanoom. Indien het geen melanoom is, dan spreken we van een goedaardige moedervlek en dan is er geen verdere behandeling nodig.

Vervolgconsult: Tweede ingreep

Wanneer na onderzoek van de patholoog blijkt dat het inderdaad een melanoom is, moet er een tweede ingreep uitgevoerd worden. Er wordt dan een extra stuk huid verwijderd met een marge van 1 of 2 cm rondom het eerste litteken. Hoe groot het stukje huid is dat weggehaald moet worden is afhankelijk van de Breslow dikte van het melanoom. Deze dikte wordt onder de microscoop gemeten. De dikte van een melanoom bepaalt hoe groot de marge rond het litteken is bij de tweede ingreep. Meestal is deze tweede excisie dieper, al het onderhuidse vet ter plaatse van het litteken wordt meegenomen. Het stukje huid dat we weghalen tijdens deze tweede ingreep, wordt ook weer naar het laboratorium opgestuurd om vast te stellen of het melanoom in zijn totaliteit is verwijderd.

Wanneer er verdenking is op uitzaaiingen van een melanoom, wordt er onderzoek gedaan naar uitzaaiingen in de lymfeklieren. Dit wordt met name gedaan als het melanoom wat dikker is. Dit onderzoek naar uitzaaiingen in de lymfeklieren heet een schildwachtklieronderzoek (sentinel node procedure). De dermatoloog bespreekt tijdens het consult of een schildwachtklieronderzoek voor u nodig is. De re-excisie wordt in dat geval uitgevoerd onder narcose en tijdens deze operatie wordt ook het schildwachtklieronderzoek uitgevoerd. Op de website van Stichting Melanoom vindt u meer informatie over deze schildwachtklier procedure.

1 tot 2 weken na de tweede ingreep komt u weer naar Ceulen Klinieken voor de controle. U krijgt dan ook de uitslag van het laboratoriumonderzoek van de tweede ingreep. Indien er uitzaaiingen zijn dan vindt er een verdere behandeling plaats.

Controles

Als er geen uitzaaiingen zijn en het melanoom volledig is verwijderd, is er na 3 maanden een controle bij de dermatoloog. Hoe vaak en hoe lang u onder controle blijft hangt af van de dikte van het melanoom. Bij melanomen die dun zijn (Breslow kleiner dan 1 mm) en geen zweervorming en/of delende cellen hebben, is slechts één controleafspraak nodig bij de dermatoloog. Bij melanomen die dikker zijn (Breslow groter dan 1 mm) of bij de aanwezigheid van delende cellen of zweervorming blijft u vijf jaar onder controle.

* De controles zijn in het begin vaker (mogelijk vier keer per jaar) en later minder vaak (één keer per jaar). Bij ongerustheid over nieuwe plekken dan wel andere urgente kwesties kunt u altijd contact opnemen met een van onze dermatologen.

Neem contact met mij op

Genezingskansen

De vooruitzichten bij een melanoom zijn sterk afhankelijk van de kans op het ontstaan van uitzaaiingen. Omdat de meeste patiënten in een vroeg stadium van de ziekte worden behandeld, zijn de vooruitzichten vaak gunstig. Hier geldt hoe dunner het melanoom, hoe groter de kans op volledige genezing. Voor melanomen met een grotere Breslow-dikte is dat percentage lager. Ontdekking en verwijdering van een melanoom is heel belangrijk. Als het melanoom verwijderd is keert bij een groot deel van de mensen de ziekte nooit terug. Bij een aantal mensen keert het melanoom wel terug en kan het zich uitzaaien.

Contact met lotgenoten

Contact met mensen die ook behandeld zijn voor een melanoom (lotgenoten) en verdere informatie kunt u ook krijgen via de patiëntenorganisatie voor mensen met een melanoom: www.stichtingmelanoom.nl

Heeft u nog vragen?

Uiteraard staan we voor u klaar en bieden we de zorg die u nodig heeft. U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: