Overmatig zweten behandelingen

Bent u klaar met anti-transpirants, okselpads en talkpoeder en benieuwd welke behandelingen er allemaal zijn tegen overmatig zweten? Ceulen Klinieken is een gespecialiseerde Zweetpoli. In ons expertise centrum behandelen wij vele vormen van overmatig transpireren (geen spierverslappers en operaties).

Wij krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandelingen tegen overmatig transpireren. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten zweetbehandelingen; de voordelen, nadelen en de eigenschappen per behandeling. Of neem direct contact op voor een gratis miraDry consult met één van onze specialisten.

Vraag een intakegesprek aan

Overmatig zweten achtergrond

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland hebben last van overmatig zweten, ook wel Hyperhidrosis genoemd. Overmatige transpiratie kan in allerlei soorten vormen voorkomen. Zo kan het een lokaal probleem zijn wat zich uit in bijvoorbeeld zweethanden, okselzweet of zweetvoeten. Ook kan het voorkomen dat het zweetprobleem zich voordoet over het gehele lichaam. Overmatig zweten is een nog vaak onderschat probleem. Zo zijn er functies waarbij iemand representatief moet zijn tijdens salesgesprekken of presentaties. Maar ook op persoonlijk vlak kan overmatige transpiratie belemmeren in het aangaan van relaties of zelfs leiden tot depressie.

Soorten zweetbehandelingen

Heeft u alle lichte oplossingen en tips tegen zweten al geprobeerd? Dan helpen wij u graag verder door meer uitleg te geven over alle mogelijke zweetbehandelingen. In onderstaande opsomming geven wij u meer informatie over de behandelingen injectie met spierverslappers, miraDry, Iontoforesis, Oxybutynine of een operatie om overmatig zweten tegen te gaan. Per behandeling wordt informatie gegeven over de inhoud en alle voor- en nadelen. Voor het actuele behandelaanbod per vestiging adviseren wij u contact met ons op te nemen via het contactformulier onder aan deze pagina of telefonisch via 085 -043 24 54.

1. Injecties met spierverslappers

Injecties met spierverslappers is een tijdelijke methode om zweetproblematiek tegen te gaan. Spierverslappers tegen zweten is een relatief bekende behandeling. Middels kleine injecties worden de signalen die de zweetklieren aanzetten tot producten van transpiratievocht geblokkeerd. Het effect is echter tijdelijk. Na 2 a 3 maanden is de spierverslapper uit het lichaam verdwenen en komt de zweetproductie weer op gang. In totaal duurt het 3 tot 6 maanden (na-effect) voordat de volledige zweetproductie weer op het oude niveau is. Hoe vaker deze behandeling wordt uitgevoerd, hoe korter het na-effect zal zijn. 

Voordelen en nadelen injecties met spierverslappers
+ Spierverslappers werken minimaal 3 tot 6 maanden
+ Spierverslappers bieden enkel een oplossing tegen natte oksels
+ Hoe vaker een vervolgbehandeling hoe langer het na-effect

- De werkzame stof is een gif
- Werkt minder lang en goed bij zweethanden en zweetvoeten
- Werkt niet bij stinkoksels
- Het is een tijdelijke oplossing
- Na enige tijd is het mogelijk dat iemand immuun wordt voor spierverslappers

2. MiraDry behandeling

Een miraDry behandeling is de meest succesvolle en definitieve behandeling tegen okselzweten. De miraDry methode werkt middels geluidgolven die de zweetklieren kapot maken. Het geluidssignaal wordt de huid in gestuurd en kaatst tegen het onderhuidse vetweefsel waardoor het weer naar buiten gaat. Vervolgens worden er nieuwe geluidsgolven geproduceerd welke botsen tegen de terugkomende geluidsgolven. Dit veroorzaakt een interferentie. Precies op die plek zitten de zweetklieren welke door de verstoring kapot gaan. Er zijn één tot twee behandelingen nodig voor een zo goed mogelijk resultaat. Direct na de behandeling is er al een vermindering van het okselzweet merkbaar. De ervaring leert dat 85% van de mensen na behandeling blijvend verlost is van hinderlijke transpiratie onder de oksels. Binnen Ceulen Klinieken hebben wij al veel mensen met okselproblematiek kunnen helpen middels miraDry.

Voordelen en nadelen miraDry

+ Oplossing tegen natte én stinkende oksels
+ Er zijn geen bijwerkingen
+ Er zijn 1 tot 2 behandelingen nodig
+ Er is een blijvend resultaat
+ Het is de best beschikbare oplossing tegen zweetoksels

- De kosten voor de eerste behandeling zijn € 1.650, een vervolgbehandeling € 1.200. 
- Deze oplossing is alleen geschikt voor zweetoksels, niet voor andere lichaamsdelen

3. Iontoforesis behandeling 

Tijdens een Iontoforese behandeling wordt er spons (pads) op het lichaamsdeel dat behandeld moet worden gelegd. Deze spons wordt met elektroden aangesloten op een spanningsbron waardoor er een hele lage elektrospanning op de zweetklieren komt te staan. Het effect hiervan is dat de zweetklieren uitgeput raken. Hierdoor kunnen zweetklieren tijdelijk geen zweet meer produceren. De behandeling met iontoforese is veilig en pijnloos, maar de resultaten zijn van zeer korte duur. Het resultaat is gemiddeld gesproken minimaal 2 dagen blijvend, in sommige gevallen iets langer maar maximaal een week. Een Iontoforese apparaat kunt u zelf aanschaffen en kost circa € 800. 


Voordelen en nadelen Iontoforese

+ De behandeling is ook zelf uit te voeren
+ Iontoforese is toepasbaar voor voeten, handen, oksels en gezicht (verschillende apparaten)

- Effect is merkbaar gedurende een korte periode, gemiddeld tussen de 2 dagen en 1 week
- Tijdrovend, 2 tot 3 keer per week een uur behandeltijd
- Moeilijk om op de lange termijn vol te houden, iontoforese vergt hoge mate van therapietrouw
- De aanschafprijs van een iontoforese apparaat bedraagt circa € 800

4. Medicatie Oxybutynine

Oxybutynine is een medicijn dat voorgeschreven wordt door een dermatoloog wanneer een patiënt overmatig transpireert over zijn gehele lichaam. Oxybutynine is het enige medicijn dat een oplossing biedt wanneer overmatig transpireren op grote gedeelten van het lichaam voorkomt. Oxybutynine draait als het ware de thermostaat van het lichaam wat naar beneden. Wanneer er voor dit medicijn gekozen wordt, beginnen we met titreren (starten met een lage dosis en op gezette tijden wordt de dosis in kleine stapje verhoogd). Het ophogen van de dosering gaat door tot het niveau bereikt wordt waarbij het medicijn werkzaam is en het zweten is afgenomen tot een niveau dat voor de patiënt acceptabel is. De dermatologen bij Ceulen Klinieken hebben ruime ervaring met het behandelen van overmatig zweten met het medicijn oxybutynine.

Voordelen en nadelen 
+ De enige behandeling die werkt tegen gegeneraliseerde hyperhidrose (overmatige transpiratie over het hele lichaam) 
+ Wordt ook gebruikt bij patiënten met lokale zweetplekken in het geval dat er geen beter behandelalternatief beschikbaar is. Dit kan voorkomen in het geval dat er contra-indicaties bestaan tegen de alternatieve behandelopties.

- Voor een blijvend resultaat moet u het medicijn oxybutyine blijven slikken. Wanneer u stopt zullen de klachten weer terugkeren
- Per patiënt moet de optimaal werkzame dosering worden bepaald door middel van de titratiemethode, het duurt dus enkele weken voordat het effect van oxybutynine merkbaar wordt
- Veel voorkomende bijwerkingen van oxybutynine zijn een droge mond, droge ogen, droge neus en een gejaagd gevoel
- Sommige patiënten hebben meer last van de bijwerkingen dan baat van de voordelen. In overleg met de behandelend dermatoloog wordt dan ook soms besloten om de behandeling (voortijdig) te staken

5. Operatie als zweetbehandeling 

Het is mogelijk om een operatie tegen zweten te ondergaan. Dit zijn zeer heftige behandelmethodes waarbij de zweetklieren worden weggezogen (hydrosuctie) of weggesneden (curettage). Het wegzuigen van zweetklieren lijkt veel op liposuctie. Bij de zweetklier curettage worden de zweetklieren weg geschraapt. Beide operaties gaan gepaard met veel pijn, littekenvorming en zijn niet zonder gevaar. Bij Ceulen Klinieken voeren wij deze operaties niet uit. In de meeste gevallen zijn er vriendelijkere en doeltreffendere methodes om zweetproblematiek tegen te gaan.


Voordelen en nadelen operatie
+ Zweetklieren worden (gedeeltelijk) verwijderd

- Pijnlijk, niet zonder gevaar en grote kans op littekenvorming
- De overgebleven zweetklieren gaan harder werken en meer zweet produceren (verschuiving probleem
- Er zijn betere / vriendelijkere behandelingen tegen zweetproblematiek

Overzicht zweetbehandelingen matrix

In onderstaand overzicht hebben wij een compacte samenvatting gemaakt van de verschillende behandelingen en hun eigenschappen. 


SpierverslappermiraDryIontoforesis

Oxybutynine

Operatie
Tegen natte oksels+ ++ ++++
Tegen stink oksels- -+ +- - - - +
Zweethanden+- -+++
Zweetvoeten+- - +++
Garantie op succes++ +++-
Duur van effect-+ +-- - -
Pijnloos++ +++ +- -
Korte hersteltijd+ ++ ++ ++ +- -
Geen bijwerkingen++ ++- -- - 


Ceulen Klinieken als zweetpoli

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen bij uw zweetprobleem, gaan we graag het gesprek met u aan. Dit kosteloze eerste miraDry consult kan zowel telefonisch als in één van onze klinieken plaatsvinden. Zo kunnen wij gericht uw situatie bespreken. Op die manier kunnen wij u ondersteunen bij het kiezen van de juiste zweetbehandeling. Ceulen Klinieken kenmerkt zich middels de volgende punten:

✓ Specialistische zweetpoli met een ruim aanbod aan zweetbehandelingen
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam, Utrecht en Uden
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg) 

Recensie

"Onlangs behandeld bij Ceulen Klinieken tegen overmatige transpiratie. Na de eerste behandeling merkte ik direct dat het zweten sterk verminderd was. Na de tweede behandeling 3 maanden later is het zweten geheel voorbij. Ik ben er heel blij mee! Vooral dat ik weer alles kan dragen wat ik wil, geen gele vlekken meer in mijn shirts. Ook op mijn werk heb ik tijdens klantencontact geen natte plekken meer waardoor mijn zelfvertrouwen is toegenomen! Ik had de behandeling veel eerder moeten laten doen!" 
- Dhr. A 

“Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame huidtherapeute, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top!” 
- Mevr. S 

Vraag een intakegesprek aan

Uiteraard denken wij graag met u mee en geven we u persoonlijk advies bij zweetproblematiek. Als u benieuwd bent naar de mogelijkheden die miraDry voor u kan bieden of een vrijblijvend miraDry consult aan wilt vragen, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen dan z.s.m. telefonisch contact met u op. Wij bespreken uw persoonlijke zweetproblematiek en geven u alle informatie over de behandeling.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: