Overmatig zweten behandelingen

Bent u klaar met anti-transpirants, okselpads en talkpoeder en benieuwd welke behandelingen er allemaal zijn tegen overmatig zweten? Ceulen Klinieken is een gespecialiseerde Zweetpoli. In ons expertise centrum behandelen wij vele vormen van overmatig transpireren.

Wij krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandelingen tegen overmatig transpireren. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten zweetbehandelingen; de voordelen, nadelen en de eigenschappen per behandeling. Of neem direct contact op voor een gratis consult met één van onze specialisten.

Vraag een intakegesprek aan

Overmatig zweten achtergrond

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland hebben last van overmatig zweten, ook wel Hyperhidrosis genoemd. Overmatige transpiratie kan in allerlei soorten vormen voorkomen. Zo kan het een lokaal probleem zijn wat zich uit in bijvoorbeeld zweethanden, okselzweet of zweetvoeten. Ook kan het voorkomen dat het zweetprobleem zich voordoet over het gehele lichaam. Overmatig zweten is een nog vaak onderschat probleem. Zo zijn er functies waarbij iemand representatief moet zijn tijdens salesgesprekken of presentaties. Maar ook op persoonlijk vlak kan overmatige transpiratie belemmeren in het aangaan van relaties of zelfs leiden tot depressie.

Soorten zweetbehandelingen

Heeft u alle lichte oplossingen en tips tegen zweten al geprobeerd? Dan helpen wij u graag verder door meer uitleg te geven over alle mogelijke zweetbehandelingen. In onderstaande opsomming geven wij u meer informatie over de behandelingen Botox, miraDry, Iontoforesis, Oxybutine of een operatie om overmatig zweten tegen te gaan. Per behandeling wordt informatie gegeven over de inhoud en alle voor- en nadelen. Ceulen Klinieken verzorgt als expertisecentrum alle zweetbehandelingen (behalve operaties).

Heeft u alle lichte oplossingen en tips tegen zweten al geprobeerd? Dan helpen wij u graag verder door meer uitleg te geven over alle mogelijke zweetbehandelingen. In onderstaande opsomming geven wij u meer informatie over de behandelingen Botox, miraDry, Iontoforesis, Oxybutine of een operatie om overmatig zweten tegen te gaan. Per behandeling wordt informatie gegeven over de inhoud en alle voor- en nadelen. Ceulen Klinieken verzorgt als expertisecentrum alle zweetbehandelingen (behalve operaties). 

1. Botulinetoxine (Botox) behandeling

Botulinetoxine, ook wel bekend onder de merknaam Botox, is een succesvolle methode om zweetproblematiek tegen te gaan. Botox tegen zweten is een relatief bekende behandeling. Middels kleine botoxinjecties worden de signalen die de zweetklieren aanzetten tot producten van transpiratievocht geblokkeerd. Het effect is echter tijdelijk. Na 3 maanden is de botulinetoxine uit het lichaam verdwenen en komt de zweetproductie weer op gang. In totaal duurt het 3 tot 6 maanden (na-effect) voordat de volledige zweetproductie weer op het oude niveau is.

Voordelen en nadelen botulinetoxine
+ Botulinetoxine werkt minimaal 3 tot 6 maanden
+ Botulinetoxine is een oplossing tegen natte oksels
+ Hoe vaker een vervolgbehandeling hoe langer het na-effect

- Botulinetoxine is een gif
- Werkt minder lang en goed bij zweethanden en zweetvoeten
- Werkt niet bij stinkoksels
- Het is een tijdelijke oplossing
- Na lange tijd is het mogelijk dat iemand immuun wordt voor botulinetoxine
- De kosten liggen tussen de € 550 en € 650 per behandeling

2. MiraDry behandeling

Een miraDry behandeling is de meest succesvolle en definitieve behandeling tegen okselzweten. De miraDry methode werkt middels geluidgolven die de zweetklieren kapot maken. Het geluidssignaal wordt de huid in gestuurd en kaatst tegen het onderhuidse vetweefsel waardoor het weer naar buiten gaat. Vervolgens worden er nieuwe geluidsgolven geproduceerd welke botsen tegen de terugkomende geluidsgolven. Dit veroorzaakt een interferentie. Precies op die plek zitten de zweetklieren welke door de verstoring kapot gaan. Er zijn slechts één of twee behandelingen nodig voor een blijvend resultaat. Binnen Ceulen Klinieken hebben wij al veel mensen met okselproblematiek kunnen helpen middels miraDry.

Voordelen en nadelen miraDry

+ Oplossing tegen natte én stinkende oksels
+ Er zijn geen bijwerkingen
+ Er zijn maar 1 of 2 behandelingen nodig
+ Er is een blijvend resultaat
+ Het is de best beschikbare oplossing tegen zweetoksels

- De kosten voor de eerste behandeling zijn € 1.495, een vervolgbehandeling € 995. 
- Deze oplossing is alleen geschikt voor zweetoksels, niet voor andere lichaamsdelen

3. Iontoforesis behandeling 

Tijdens een Iontoforesis behandeling wordt er een soort van spons (pads) op het lichaamsdeel gelegd. Middels elektroden die doorgegeven worden via de spons komt er spanning op de zweetklieren te staan. Hierdoor raken de zweetklieren uitgeput en kunnen ze tijdelijk geen zweet meer produceren. De behandeling is veilig en pijnloos, maar de resultaten zijn van zeer korte duur. Het effect duurt ongeveer 2 dagen, maar maximaal een week. Een Iontoforesis apparaat kunt u zelf aanschaffen en kost circa € 800. Bij Ceulen Klinieken hebben wij Iontoforesis apparatuur beschikbaar zodat u dit zelf eerst kunt uitproberen.


Voordelen en nadelen Iontoforese

+ De behandeling is ook zelf uit te voeren
+ Werkt voor voeten, handen, oksels en gezicht (verschillende apparaten)

- Effect is zeer kort minimaal 2 dagen tot een week
- Tijdrovend, 2 tot 3 keer per week een uur behandeltijd
- Moeilijk vol te houden, vergt hoge mate van therapietrouw
- Circa 250 (wegwerp) pads per jaar kopen
- De aanschafkosten voor een iontoforesis apparaat liggen hoog (circa € 800)

4. Oxybutine medicijn 

Oxybutine is een medicijn wat voorgeschreven wordt door een dermatoloog wanneer de zweetklachten zich over het hele lichaam voordoen. Dit medicijn is de enige beschikbare oplossing tegen algehele transpiratie. Oxybutine draait als het ware de thermostaat van het lichaam wat naar beneden. Wanneer er voor dit medicijn gekozen wordt, beginnen we met titreren (starten met een lage dosis en iedere dag verder opbouwen). Net zo lang tot het niveau bereikt wordt waarbij het medicijn in de juiste hoeveelheid wordt toegepast. Ceulen Klinieken heeft de bevoegdheid om dit medicijn voor te schrijven.


Voordelen en nadelen Oxybutine

+ De enige behandeling die werkt tegen overmatige transpiratie over het hele lichaam
+ Wordt ook gebruikt bij patiënten met lokale zweetplekken waar nog geen beter alternatief voor is

- Het is een medicijn wat u moet blijven slikken voor resultaat
- Per patiënt moet er gekeken worden naar de werkzame dosis
- Lastige bijwerken zoals droge mond, droge ogen, afwijkende vochtigheid neus, gejaagd gevoel
- Sommige patiënten hebben meer last van de bijwerkingen dan baat bij de voordelen

5. Operatie als zweetbehandeling 

Het is mogelijk om een operatie tegen zweten te ondergaan. Dit zijn zeer heftige behandelmethodes waarbij de zweetklieren worden weggezogen (hydrosuctie) of weggesneden (curettage). Het wegzuigen van zweetklieren lijkt veel op liposuctie. Bij de zweetklier curettage worden de zweetklieren weg geschraapt. Beide operaties gaan gepaard met veel pijn, littekenvorming en zijn niet zonder gevaar. Bij Ceulen Klinieken voeren wij deze operaties niet uit. In de meeste gevallen zijn er vriendelijkere en doeltreffendere methodes om zweetproblematiek tegen te gaan.


Voordelen en nadelen operatie

+ Zweetklieren worden (gedeeltelijk) verwijderd

- Pijnlijk, niet zonder gevaar en grote kans op littekenvorming
- De overgebleven zweetklieren gaan harder werken en meer zweet produceren (verschuiving probleem)
- Er zijn betere / vriendelijkere behandelingen tegen zweetproblematiek

Overzicht zweetbehandelingen matrix

In onderstaand overzicht hebben wij een compacte samenvatting gemaakt van de verschillende behandelingen en hun eigenschappen. 


BotoxmiraDryIontoforesisOxybutineOperatie
Tegen natte oksels+ ++ ++++
Tegen stink oksels- -+ +- - - - +
Zweethanden+- -+++
Zweetvoeten+- - +++
Garantie op succes++ +++-
Duur van effect++ +-- - -
Pijnloos++ +++ +- -
Korte hersteltijd+ ++ ++ ++ +- -
Geen bijwerkingen++ ++- -- - 


Vraag een intakegesprek aan

Ceulen Kinieken als zweetpoli

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen bij uw zweetprobleem, gaan we graag het gesprek met u aan. Dit kosteloze eerste consult kan zowel telefonisch als in één van onze klinieken plaatsvinden. Zo kunnen wij gericht uw situatie bespreken. Op die manier kunnen wij u ondersteunen bij het kiezen van de juiste zweetbehandeling. Ceulen Klinieken kenmerkt zich middels de volgende punten:

✓ Specialistische zweetpoli met een ruim aanbod aan zweetbehandelingen
✓ 4 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-toelating (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg) 

Recensie

"Onlangs behandeld bij Ceulen Huidkliniek tegen overmatige transpiratie. Na de eerste behandeling merkte ik direct dat het zweten sterk verminderd was. Na de tweede behandeling 3 maanden later is het zweten geheel voorbij. Ik ben er heel blij mee! Vooral dat ik weer alles kan dragen wat ik wil, geen gele vlekken meer in mijn shirts. Ook op mijn werk heb ik tijdens klantencontact geen natte plekken meer waardoor mijn zelfvertrouwen is toegenomen! Ik had de behandeling veel eerder moeten laten doen!" 
- Dhr. A 

“Je voelt je meteen op je gemak en gerustgesteld bij deze professionele organisatie. Uiterst bekwame huidtherapeute, die tijd voor je heeft, alles rustig uitlegt en deskundig behandelt. Top!” 
- Mevr. S 

Persoonlijk advies

Uiteraard denken wij met u mee en geven we u persoonlijk advies bij zweetproblematiek. Wilt u meer weten over alle beschikbare behandelingen of wilt u een vrijblijvend consult aanvragen? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.