Puistjes: Acne vulgaris

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Acne berust op een ontsteking van de huid rondom de talgklieren. De huidaandoening ontstaat meestal in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen veranderingen ondergaat. Een overmatige talgproductie kan ervoor zorgen dat het talg niet gelijkmatig kan afvloeien. Hierdoor hoopt het zich op in de porie, waardoor deze verstopt raakt. Door een ontsteking van de verstopte porie ontstaat een puistje.

Behandeling acne

Tijdens uw eerste consult onderzoekt de dermatoloog uw huidtype en de mate waarin de acne actief is. Er bestaan verschillende manieren om acne te behandelen:

  • Medicatie die voorgeschreven wordt door de dermatoloog
  • Daarnaast kan de dermatoloog u doorverwijzen naar onze huidtherapeut voor  aanvullende huidbehandelingen zoals: chemische peeling of microneedling

Welke behandeling het beste resultaat oplevert, is afhankelijk van de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook uw leeftijd en geslacht. Daarnaast werken onze dermatologen nauw samen met huidtherapeuten, om zo tot een passende behandeling te komen die exact aansluit bij de ernst van uw ziektebeeld. Denk bijvoorbeeld aan de medicamenteuze behandeling van hevige acne waarbij de huidtherapeut met acnetherapie en productadvies goede ondersteuning kan geven.

Behandeling acnelittekens

Wanneer u veel last heeft van acnelittekens kunt u deze laten behandelen middels een biopt excisie. Bij een biopt excisie verwijdert de dermatoloog de acnelittekens door ze weg te snijden. Zo ontstaat er een nieuw wondje dat met behulp van een hechting of transplantaat gesloten wordt. Het wondje wordt afgedekt met een pleister, welke u een week dient te dragen. Het resultaat van deze behandeling is een subtiel, streepvormig litteken dat minder opvalt. 

Een andere behandeling om acnelittekens te vervagen is microneedling of peeling. Deze behandelingen worden uitgevoerd door onze gespecialiseerde huidtherapeuten. U kunt direct een eerste consult inplannen bij één van onze huidtherapeuten. 

Vraag uw eerste consult aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over acne of wilt u een eerste consult inplannen? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

Voor het maken van een consult bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: