Huidkanker: Melanoom

Naast het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom is een melanoom een vorm van huidkanker die veel voorkomt. Jaarlijks krijgen ruim 7.000 mensen een melanoom. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld. De kans op uitzaaiingen is groter als het melanoom dikker is. Deze dikte van het melanoom (Breslow-dikte) wordt onder de microscoop gemeten. Het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom zijn vormen van niet-melanoom huidkanker, wat wil zeggen dat deze ontstaan uit de cellen van de opperhuid zelf. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en wordt ook wel moedervlek kanker genoemd.

De dermatoloog is de aangewezen medisch specialist om huidkanker te behandelen. Een behandeltraject start met een consult op de polikliniek, waarbij vaak aanvullend weefselonderzoek gedaan wordt. Wanneer de diagnose is gesteld wordt de best passende behandelmethode voorgesteld. We behandelen met de modernste methoden: altijd poliklinisch, zo mogelijk met medicatie, chirurgisch, vloeibare stikstof of met elektrocoagulatie.

Uw huisarts kan digitaal verwijzen naar Ceulen Klinieken via Zorgdomein. Ook met een geschreven verwijzing bent u van harte welkom.

Vraag uw eerste consult aan

Op deze pagina informeren we u over deze vorm van huidkanker en de behandelingen van een melanoom:

Melanoom behandeling

Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Het is belangrijk dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld. Een melanoom verwijderen gebeurt door excisie/wegsnijden.

1. Excisie/wegsnijden

Een melanoom wordt altijd weggesneden, dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Eerst wordt de moedervlek in zijn geheel verwijderd met een kleine marge gezonde huid eromheen (2-3 mm). Daarna wordt het melanoom onder de microscoop onderzocht. Wanneer na onderzoek van de patholoog blijkt dat het inderdaad een melanoom is, wordt er opnieuw geopereerd en wordt er een extra stuk huid verwijderd met een marge van 1 of 2 cm rondom het eerste litteken. Hoe dik het stukje huid is dat weggehaald moet worden, is afhankelijk van de Breslow dikte van het melanoom. Dit stukje huid wordt ook weer naar het laboratorium opgestuurd om vast te stellen of het melanoom in zijn totaliteit is verwijderd.

Wanneer er verdenking is op uitzaaiingen van een melanoom, wordt er onderzoek gedaan naar uitzaaiingen in de lymfeklieren. Afhankelijk van de uitslag hiervan wordt het verdere onderzoek bepaald. Voor de behandeling van melanoom volgen wij een vast traject van onderzoek en behandelingen. Dit traject wordt ook wel zorgpad melanoom genoemd.

Nacontrole van melanoom

Bij een nacontrole van een melanoom controleren we uw gehele lichaam. We bekijken het litteken en controleren uw huid op eventueel nieuwe verdachte plekjes. Hoe vaak u op nacontrole komt bij de dermatoloog, is afhankelijk van de dikte van het melanoom. Voor dunne melanomen (minder dan 1 mm dik) is een éénmalig controlebezoek na de behandeling van het melanoom voldoende. Bij melanomen met een dikte van meer dan 1 mm blijft u gedurende 5 jaar onder nacontrole. Het eerste jaar is dit één keer per 3 maanden, het tweede jaar één keer per 4 maanden en in het derde t/m vijfde jaar is dit één keer per halfjaar.

Na behandeling van een melanoom is het belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Let bijvoorbeeld op huidveranderingen vlakbij het operatielitteken en een eventuele vergroting van de lymfeklieren. Indien u opmerkt dat een bestaande moedervlek verandert of dat er nieuwe pigmentafwijkingen ontstaan, neem dan contact op met de dermatoloog.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.
Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag uw eerste consult aan

Maakt u zich zorgen over een huidplekje, wondje of moedervlek? Denkt u een vorm van huidkanker te herkennen? Neem dan contact op met uw huisarts en laat u doorverwijzen naar één van onze gespecialiseerde klinieken. Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Met een verwijsbrief kunt u zelf uw eerste consult aanvragen door het onderstaande contactformulier in te vullen. Het Klant Contact Centrum neemt z.s.m. telefonisch contact met u op, om samen met u een consult in te plannen.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: