Soorten oedeemtherapie

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en in de hersenen. Het lymfestelsel helpt om een juiste vochtbalans te behouden in het lichaam. Indien dit niet helemaal verloopt zoals het hoort dan raakt de vochtbalans verstoort en kunt u last krijgen van ophoping van vocht.

We krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandeltechnieken om oedeem te verminderen. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten oedeem en de mogelijke behandelingen. Wilt u een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeuten bij u in de buurt.

Vraag de brochure 'alle huidbehandelingen op een rij' aan

Vochtophoping (oedeem) achtergrond

Vochtophoping, ook wel oedeem (spreek uit als ‘eudeem’) genoemd, ontstaat doordat het weefselvocht niet goed door de bloedvaten in het lichaam wordt afgevoerd. Er bestaan verschillende soorten oedeem te weten: 1. lymfoedeem, 2. lipoedeem of 3. veneus oedeem.

1. Lymfoedeem

  • Primair lymfoedeem: is in principe aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt het optreden van dit primaire lymfoedeem door een ontsteking of een klein trauma uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm meestal tussen 18-35 jaar, in uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan. Primair lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn. Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden zoals in de armen. De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan vaak nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas in een later stadium zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

  • Secundair lymfoedeem: De oorzaken van secundair lymfoedeem zijn heel divers. De meest voorkomende oorzaken zijn ten gevolge van een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, trauma, het dragen van een prothese, infectie, chronisch veneuze insufficiëntie (spataderen), medicatie gebruik. Secundair lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan:
    • Lymfkliertoilet (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies)
    • bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem)
    • lymfangitis carcinomatosa. Hierbij groeit een kankergezwel de lymfebanen in, of worden de lymfebanen dicht of samengedrukt door een tumor of metastase. Metastase is het medische woord voor uitzaaiing.

2. Lipoedeem

Lipoedeem is een genetische aandoening waarbij er sprake van een stapeling van onderhuids vetweefsel. Door deze vetophoping ontstaat er druk op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht met als gevolg het ontstaan van lymfoedeem in dit gebied. De ophoping van het lymfevocht in combinatie met de opeenhoping van vetcellen wordt lipoedeem genoemd. Deze aandoening wordt ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.

3. Veneus oedeem

Veneus oedeem kan het gevolg zijn van spataderen en trombose. Bij spataderen zijn de bloedvatwanden en de kleppen van de ader verzwakt. Als gevolg hiervan ontstaat in de loop van de tijd de hoeveelheid bloed in de spatader toe waardoor de bloeddruk in deze ader toeneemt. Ten gevolge van deze verhoogde druk treden op enig moment vocht en eiwitten uit het bloedvat het weefsel in. Er is dus sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht. Veneus oedeem kan ook het gevolg zijn van stuwing. Stuwing bijvoorbeeld door een trombose in het been. Bij een trombose sluit een bloedprop de beenader af, waardoor het bloed niet meer terug kan vloeien richting het hart. Hierdoor neemt de bloeddruk in de aangedane ader toe met als gevolg dat er slecht werkende kleppen van de aderen in de benen waardoor de afvoer van het bloed uit de onderste ledematen naar het hart, niet verloopt zoals het zou moeten. Door de toegenomen druk in de ader verplaatst vocht zich vanuit de bloedbaan naar het weefsel met als gevolg oedeemvorming.

Oedeem in benen kan ook ontstaan door andere aandoeningen of afwijkingen in uw lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verminderde hartfunctie zoals hartfalen. Hierbij kan het hart onvoldoende goed het bloed rondpompen waardoor uiteindelijk water en eiwitten worden vastgehouden dat kan leiden tot oedeem in de benen.

Soorten behandelingen tegen vochtophoping (oedeem)

In de onderstaande opsomming geven wij u meer informatie over de verschillende behandeltechnieken van oedeem. Per behandeling geven we informatie over de inhoud van de behandelingen en alle voor- en nadelen.

Compressietherapie

Compressietherapie is het uitoefenen van tegendruk in het lichaamsdeel waar de vochtophoping (oedeem) zich bevindt. Compressietherapie betekent letterlijk “drukbehandeling”. Door middel van deze compressietherapie verminderen of voorkomen we de vochtophoping in uw benen. Onze huidtherapeuten maken gebruik van verschillende behandeltechnieken of passen combinaties van de volgende behandelingen toe: manuele lymfdrainage, lymftaping, zwachtelen en het aanmeten en dragen van een therapeutische elastische kous (TEK).

Voordelen en nadelen compressietherapie

+ Omvangvermindering
+ Verbetering bloed en lymfestromen
+ Herstelproces van een ontstekingen of een slecht genezende wond wordt versneld
+ Minder vermoeide benen

- Tijdsduur niet vooraf te bepalen

Manuele lymfedrainage 

Manuele lymfedrainage is een specialistische massagetechniek waarbij rustig masserende bewegingen op het lichaamsdeel met oedeem worden gegeven. Hierdoor wordt het natuurlijk pompmechanisme van het lymfestelsel gestimuleerd. De vochtopname van de lymfevaten worden gestimuleerd en het functioneren van goede vaten worden bevorderd. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Voordelen en nadelen manuele lymfedrainage

+ Omvangvermindering
+ Stimuleert de vernieuwing van de huid
+ Het verstevigt de huidspanning
+ Het reinigt van binnenuit
+ Versterkt het immuunsysteem
+ Verlicht het zware benen en geeft een ontspannend gevoel

- Tijdrovende behandeling
- Vermoeid na de behandeling
- Darmen worden geactiveerd
- Beurs gevoel

Lymfetaping

Lymfetaping is een aanvulling op manuele lymfedrainage. Lymfetaping is een techniek met elastische katoenen tape, die wordt gebruikt om gebieden met oedeem te draineren. De smalle strookjes tape worden op speciale wijze (bijvoorbeeld spiraalvormig) op het lichaamsdeel geplakt. Door de tape aan te leggen in smalle strookjes die steeds wat diagonaal liggen over het verloop van het lymfevat, ontstaan er drukverschillen in het lymfevaatje. Onder de tape strookjes heerst een wat lagere druk, onder de huid die niet bedekt wordt met tape is de druk wat hoger. De drukverschillen in het lymfevaatje worden zo benadrukt, waardoor de lymfestroom wordt gestimuleerd. De mate van rekbaarheid van de tape komt ongeveer overeen met de mate van rekbaarheid van de eigen lichaamshuid. Het kan toegepast worden op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen van het lichaam waar de huidtherapeut geen of nauwelijks compressietherapie kan toepassen zoals op een schouder of in de hals.

Voordelen en nadelen lymfetaping

+ Omvangvermindering
+ kan op moeilijke plaatsen geplakt worden

- Tijdrovende behandeling

Zwachtelen

Een zwachtel is een elastische lang smalle strook textiel die om het oedeemgebied heen wordt gewikkeld (met een speciale techniek), om zo abnormale vochtophoping te verminderen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt, zodat een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten.

Voordelen en nadelen zwachtelen

+ Omvangvermindering
+ Stimuleert de vernieuwing van de huid
+ Minder last van vermoeide benen
+ Minder kans op (nieuwe) trombose
+ Minder zwellingen door vochtophoping

- Tijdrovende behandeling
- Toegepast op kleinere huidoppervlaktes

Elastische kousen

Als er geen verdere volumevermindering meer te verwachten valt, wordt een therapeutische elastische kous aangemeten. De elastische kousen ondersteunen de kuitspierpomp van de onderbenen in de terugvoer van de afvoer van bloed met daar in vocht en afvalstoffen. Oedeem ofwel vochtophoping wordt hiermee tegengegaan.

Voordelen en nadelen elastische kousen  

+ Minder kans op (nieuwe) spataderen
+ Minder last van vermoeide benen
+ Minder last van jeukende benen
+ Minder kans op (nieuwe) trombose
+ Minder zwellingen door vochtophoping

- Mogelijkheid jeuk 
- Lastig om de elastische kous aan te trekken
- Elk jaar heeft u nieuwe elastische kousen nodig

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over onze behandelingen of wilt u persoonlijk advies van onze huidtherapeuten? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: