Alles over vochtophoping (oedeem)

We krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandelingen om oedeem, ook wel vochtophoping genoemd, te behandelen en/of erger te voorkomen. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten oedeem en de mogelijke behandelingen.

Vraag de brochure 'alle huidbehandelingen op een rij' aan

Op welke plekken op uw lichaam heeft u last van oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht, wat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht kan ontstaan. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel dat is aangedaan. Bekijk onderstaande opsomming van de verschillende plekken op uw lichaam waar u last kan hebben van vochtophoping:

  •  Zwelling van de armen
  •  Zwelling van de voeten en enkels
  •  Zwelling van de benen, knieën en heup
  •  Zwelling van de buik
  •  Zwelling van het gezicht

Tips tegen oedeem?

Als u last heeft van vochtophoping wilt u natuurlijk meer weten over hoe u mogelijk erger kunt voorkomen. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt met 6 tips om oedeem (vochtophoping) in uw lichaam te verminderen of te voorkomen. Bij iedere tijdelijke oplossing geven we een korte toelichting.

Soorten behandelingen

We hebben een uitgebreide informatiepagina over alle soorten behandelingen bij oedeem met daarbij de voordelen, nadelen en eigenschappen per behandeling. Zo ziet u precies wat de mogelijkheden zijn om de vochtophoping in uw lichaam te verminderen en verergering tegen te gaan.

Behandelingen om oedeem te verminderen en/of tegen te gaan

Wij hebben ook voor u alle informatie over de behandelingen tegen vochtophoping inzichtelijk gemaakt:

  • Compressietherapie: met verschillende behandeltechnieken zoals manuele lymfdrainage of zwachtelen, wordt er “tegendruk” op het oedeemgebied uitgeoefend. Hierdoor komt de doorbloeding beter op gang en vermindert de aanwezigheid van vocht. Hierdoor verbetert ook de doorbloeding waardoor bijvoorbeeld een open wond de kans krijgt om beter te genezen. Wanneer het lichaamsdeel met oedeem voldoende in volume is geslonken en er geen verdere volumevermindering meer te verwachten is, kan door de huidtherapeut of bandagist een therapeutisch elastische kous worden aangemeten. Bij ambulante compressietherapie worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld een arm of been terug te dringen zodat de arm weer zijn oorspronkelijke en stabiele omvang krijgt.

  • Manuele lymfdrainage: Is een specialistische massagetechniek waarbij de lymfebanen in uw lichaam soepeler worden gemaakt waardoor uiteindelijk het lymfevocht beter afgevoerd kan worden.

  • Lymftaping: is een aanvulling op manuale lymfdrainage. Lymftaping is een techniek met elastische katoenen tape die wordt gebruikt om de lichaamsgebieden met oedeem waar geen compressietherapie toegepast kan worden, toch te draineren. Deze tape wordt met een speciale techniek onder spanning op de huid geplakt. De rekbaarheid van de tape is ongeveer hetzelfde als de rekbaarheid van de huid. Doordat de tape de rekbaarheid van verschillende lagen in de huid beïnvloed, ontstaat er ruimte in de bovenste huidlaag. De lymfvaatjes in deze ruimte kunnen er vervolgens voor zorgen dat het vocht uit het weefsel wordt opgenomen en afgevoerd.

  • Zwachtelen: wordt vaak als eerste ingezet om vochtafname te realiseren. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue tegendruk gegeven. Deze tegendruk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe.

  • Elastische kousen: zorgt ervoor dat het lymfevocht zo goed mogelijk terug richting het hart wordt gestuwd. Elastische kousen kunnen worden aangemeten indien het been nagenoeg een normale omtrek heeft.

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over onze behandelingen of wilt u persoonlijk advies van onze huidtherapeuten? Vul het het onderstaande formulier in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: