Lymfetaping

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende afgevoerd worden. Bij primair en secundair lymfoedeem kan lymfetaping ingezet worden als een aanvulling op de manuele lymfedrainage. Tijdens de manuele lymfedrainage probeert de huidtherapeut gebruik te maken van de drukverschillen in het lymfevat en het omringende weefsel. Met de specialistische massagetechniek wordt een lichte na-druk gecreëerd in de richting waarin de lymfe wordt afgevoerd. Het effect wat wordt gerealiseerd is vergelijkbaar met dat van lymfetaping. Door rekbare katoenen tape in smalle strookjes, diagonaal over het verloop van de lymfevaatjes te leggen, ontstaan er drukverschillen in de lymfevaatjes. De drukverschillen in het lymfevaatje worden extra benadrukt en daarbij wordt de lymfestroom gestimuleerd.

Wilt u meer informatie over lymfetaping of persoonlijk advies? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeut bij u in de buurt. Tijdens een intakegesprek zal de huidtherapeut u adviseren welke behandeltechnieken of combinatie hiervan in uw geval tot het beste resultaat leidt.

Vraag een intakegesprek aan

Op deze pagina leest u alles over lymfetaping bij Ceulen Klinieken. We informeren u over de werking en de voor- en nadelen van lymfetaping:
- Wat is lymfetaping?
- Hoe werkt lymfetaping?
- Lymfetaping voordelen en nadelen
- Alle stappen tijdens lymfetaping
- Ceulen Klinieken als huidspecialist
- Persoonlijk advies

Wat is lymfetaping?

Lymfetaping is een behandeltechniek met strookjes rekbare katoenen tape die wordt gebruikt om de lichaamsgebieden met oedeem te draineren. Deze smalle strookjes tape worden onder spanning op de huid geplakt, wat zorgt voor drukverschillen. Lymfetaping kan worden toegepast op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen in het lichaam waar compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, of het halsgebied of in de borst.

Lymfetaping wordt vaak toegepast in combinatie met compressietherapie, bijvoorbeeld in het gebied boven de zwachtels of de steunkousen. Het lymfevocht wat door de zwachtel of steunkous naar boven wordt gestuwd, wordt dan met behulp van de tape verder het lichaam in geleid. Op deze wijze kan de ophoping van lymfevocht geleid worden naar een plaats in het lichaam waar de lymfe gemakkelijker afgevoerd kan worden.

Hoe werkt lymfetaping?

Smalle strookjes rekbare tape wordt onder spanning op de huid geplakt. De rekbaarheid van de tape is ongeveer dezelfde als die van de huid, waardoor er ruimte ontstaat in de bovenste huidlaag. Door de tape aan te leggen in smalle strookjes die steeds wat diagonaal liggen over het verloop van het lymfevat, ontstaan er drukverschillen in het lymfevaatje en het omringende weefsel. Onder de tape strookjes heerst een wat lagere druk, onder de huid die niet bedekt wordt met tape is de druk wat hoger. Door deze techniek worden de drukverschillen in het lymfevaatje extra benadrukt en de lymfestroom gestimuleerd. Het lymfevocht kan langs de strookjes tape geleid worden naar een plaats waar de lymfe makkelijker het lymfestelsel in kan vloeien. Op deze wijze kan de ophoping van lymfevocht geleid worden naar een plaats in het lichaam waar de lymfe gemakkelijker afgevoerd kan worden.

Lymfetaping voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van lymfetaping, worden hier alle voor- en nadelen benoemd.

Lymfetaping voordelen

+ Omvang verminderen
Het activeert en stimuleert de eigen beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel, wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten.

+ Het verstevigt de huidspanning
Door de verbetering van de celstofwisseling verbeter de kwaliteit van de huid en normaliseert de huidspanning.

+ Versterkt het immuunsysteem
Het vergroot de activiteit van de witte bloedcellen, wat je lichaam beschermt tegen bacteriën, infecties en schimmels.

+ Mogelijk om moeilijk bereikbare plaatsen op het lichaam te behandelen
De tape is zeer elastisch en gemakkelijk te gebruiken op plaatsen op het lichaam waar compressietherapie nauwelijks mogelijk is.

+ Het wordt ervaren als comfortabele behandeltechniek
De tape heeft namelijk de elasticiteit wat vergelijkbaar is als die van onze huid. Het hindert beweging niet en de tape is nauwelijks voelbaar.

+ De tape is gemaakt van waterbestendig materiaal
Douchen en baden is geen probleem, de tape kan vijf tot 7 dagen blijven zitten.


Lymfetaping nadelen

- Tijdrovende behandeling
Om een zo hoog mogelijk resultaat te behalen is de frequentie van het aantal behandelingen dat u moet ondergaan hoog.

- Er kan huidirritatie ontstaan
Het is mogelijk dat onder de tape een huidirritatie ontstaat.

Vraag een intakegesprek aan

Alle stappen tijdens lymfetaping

Stap 1: Consult
Er vindt altijd eerst een consult plaats met de huidtherapeut. Tijdens dit eerste consult analyseert de huidtherapeut uw klachten en bespreekt met u het persoonlijke behandelplan. De kosten voor het eerste consult bedraagt 40 euro. Maar indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de Oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering.

Stap 2: Voorbereiding
Een behandeling duurt gemiddeld 20-30 minuten. De exacte duur van de behandeling is afhankelijk van de grote van het oedeemgebied en verschilt per patiënt.

Stap 3: De behandeling – Lymfetaping
U neemt plaats in de comfortabele behandelstoel. Dan start de huidtherapeut met de lymfetaping:
De huidtherapeut legt de smalle strookjes tape, diagonaal en soms ook kruislings over het verloop van het lymfevat in het oedeemgebied. Onder de tapstrookjes heerst een lagere druk en onder de huid dit niet bedekt is met de tapestrookjes is de druk wat hoger. Hierdoor ontstaan er drukverschillen in het lymfevaatjes en wordt de lymfestroom gestimuleerd. Op deze manier is de tape een soort 24/7 lymfe drainage.

Stap 4: Na de behandeling
Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Veelgestelde vragen over lymfetaping

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?
Patiënten zijn zeer positief over de effecten van lymfetaping. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden.

Is lymfetaping pijnlijk?
Lymfetaping wordt niet als pijnlijk ervaren. De tape heeft namelijk de elasticiteit wat vergelijkbaar is als die van onze huid. Het hindert beweging niet en de tape is nauwelijks voelbaar.

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Wilt u graag meer informatie over één van onze behandelingen? Vraag dan een intakegesprek aan bij de huidtherapeut aan. Tijdens het intakegesprek gaan onze huidtherapeuten met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven passend advies.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: