Zwachtelen

Zwachtelen wordt toegepast bij de behandeling van abnormale vochtophoping of wanneer u bijvoorbeeld een open wond aan het been heeft. Zwachtelen bevordert de vochtafvoer, zodat de open wond beter kan genezen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt en de wond is genezen.

Bent u benieuwd welke behandeltechnieken of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden? Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Vraag een intakegesprek aan

Op deze pagina leest u alles over therapeutische elastische kousen bij Ceulen Klinieken. We informeren u over de werking en de voor- en nadelen van zwachtels:
- Wat is een zwachtelen?
- Hoe werkt een zwachtelen?
- Zwachtelen voordelen en nadelen
- Alle stappen tijdens zwachtelen
- Ceulen Klinieken als huidspecialist
- Persoonlijk advies

Wat is zwachtelen?

Een zwachtel is een lange smalle strook elastisch textiel die om het oedeemgebied heen wordt gewikkeld, om zo vochtophoping te verminderen. Zwachtels worden bijvoorbeeld gebruikt als verbandmiddel, maar ook bij het aanleggen van een compressieverband. Het zwachtelen is één van de behandeltechnieken (een speciale manier van verbinden) die ervoor kan zorgen dat de abnormale ophoping van vocht (oedeem) in uw lichaam afneemt. Indien u veel last heeft van opgehoopt vocht, dan besluit de huidtherapeut de compressietherapie te starten met zwachtelen.

Hoe werkt zwachtelen?

Met een speciale techniek worden de zwachtels om het been gedraaid. De zwachtels oefenen tegendruk uit in het oedeemgebied. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en hierdoor wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd uit het oedeemgebied. De zwachtels zorgen ervoor dat het lichaamsdeel dat gezwachteld wordt dunner wordt. Er bestaan verschillende soorten zwachtels:

  • Korte-rekzwachtels: hebben een “lage rustdruk” en een “hoge werkdruk” waardoor ze veelal gebruikt worden bij mensen die gemakkelijk kunnen bewegen en goed mobiel zijn. De zwachtels bevatten geen elastiek maar zijn iets rekbaar door de weefmethode. Korte-rekzwachtels kunnen dag en nacht blijven zitten. De tegendruk die de zwachtels geven, wordt - zeker in de beginfase van de compressietherapie - snel minder waardoor herhaaldelijk opnieuw zwachtelen noodzakelijk is.
  • Lange-rekzwachtels (of Dauerbinde): deze zwachtels bevatten elastiek. Ze lijken op korte-rekzwachtels, maar mogen tijdens de nacht niet om blijven. Het verschil tussen “werkdruk” en “rustdruk” is bij lange-rekzwachtels kleiner dan bij korte-rekzwachtels. Ze geven constante tegendruk als het been of arm in rust is, waardoor de kans groot is dat ze tijdens de nacht gaan knellen. Lange-rekzwachtels worden veelal gebruikt bij mensen die niet goed kunnen lopen, bijvoorbeeld als je rolstoel gebonden bent.
  • Niet-elastische zwachtels: passen goed om de vorm van arm of een en zakken daarom niet snel af.
  • Zelfklevende zwachtels (plakzwachtels): deze zwachtels zijn vergelijkbaar met de korte-rekzwachtels, maar deze zwachtels hebben op één uiteinde een zelfklevend rand. Hierdoor zakt de zwachtel minder snel af, maar er ontstaat iets gemakkelijker een afknelling.
  • Meerlaags zwachtels: dit is een combinatie van zwachtels met korte en lange rek, die juist vanwege deze combinatie zorgen voor een middelhoge rustdruk.

Afhankelijk van het soort oedeem dat u heeft, kan het in sommige gevallen zijn dat er met een combinatie van kort-rekzwachtels en lange-rekzwachtels gezwachteld moet worden. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt, zodat een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten en om eventuele terugkeer van klachten te voorkomen.

Zwachtelen voordelen en nadelen

Om een zo compleet mogelijk beeld te geven van zwachtelen, benoemen we hier alle voor- en nadelen. Naast het verminderen van vochtophoping met zwachtelen kan de huidtherapeut verschillende behandeltechnieken combineren zoals; Manuele lymfedrainage, lymfetaping en de elastische kous (TEK).

Voordelen zwachtelen

+ Omvangvermindering
Zwachtelen activeert en stimuleert de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel. Hierdoor neemt de afvoercapaciteit toe en wordt er meer lymfe afgevoerd.

+ Stimuleert de vernieuwing van de huid
Zwachtelen bevordert de wondgenezing/littekenvorming en herstel van de lymfevaten.

+ Minder last van vermoeide benen
Bloed dat in de aders achterblijft, wordt door het zwachtelen gemakkelijker naar het hart teruggevoerd. Het gevoel van vermoeidheid in uw benen neemt hierdoor af.

+ Minder kans op (nieuwe) trombose
Compressietherapie met zwachtels gaat zwelling tegen en ondersteunt het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren. De kans op trombose neemt hierdoor af.

+ Minder zwellingen door vochtophoping
De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.


Nadelen zwachtelen

- Tijdrovende behandeling
Om een zo groot mogelijk resultaat te behalen is de frequentie van het aantal behandelingen met zwachtelen dat u moet ondergaan hoog.

- Toegepast op kleinere huidoppervlaktes
Zwachtelen is als behandeling om oedeem te bestrijden alleen geschikt op kleine oppervlaktes zoals een onderbeen of een arm. Zwachtelen is niet geschikt om iemand die in het gehele lichaam vochtopeenhopingen heeft te behandelen.

Vraag een intakegesprek aan

Alle stappen tijdens zwachtelen

Stap 1: Consult
Er vindt altijd eerst een consult plaats bij de huidtherapeut. Tijdens dit eerste consult analyseert de huidtherapeut uw klachten en bespreekt met u het op maat gemaakte behandelplan. De kosten voor het eerste consult bedraagt 40 euro. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering.

Stap 2: Voorbereiding
Een zwachtel behandeling duurt gemiddeld 30-45 minuten. De beste resultaten worden verkregen met een intensieve start van de behandeling. Als u pijn heeft in het lichaamsdeel dat wordt gezwachteld, dan mag u voor de behandeling paracetamol innemen. Hoe vaak u terug moet komen, en wat de duur van de totale behandeling zal zijn is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per patiënt.

Stap 3: De behandeling – zwachtelen

U neemt plaats in de comfortabele behandelstoel. Dan start de huidtherapeut met het zwachtelen. De zwachtels worden redelijk strak aangelegd. Met een speciale techniek worden twee zwachtels om het been gedraaid (1 linksom en 1 rechtsom). Dit verband moet u dag en nacht laten zitten, tot het moment van de volgende behandeling. De tijd tussen de verschillende zwachtel behandelingen varieert van enkele dagen tot 1,5 week.
Op het moment dat het oedeem voldoende is verminderd, het been of arm slank is en er geen verdere volumevermindering te verwachten is, starten we met het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (TEK).

Stap 4: Na de behandeling

Het is belangrijk dat u na het zwachtelen voldoende loopt en uw kuitspieren aanspant . Als u niet of moeilijk kunt lopen, dan bestaan er oefeningen voor uw voeten en tenen om zo toch uw spieren te gebruiken zodat de zwachtel maximaal zijn effect heeft. De huidtherapeut informeert u graag hierover. Wij adviseren de zwachtels droog te houden. Wilt u douchen, dan er hiervoor speciale waterdichte verbandhoezen die u kunt aanschaffen bij de apotheek.

Vraag een intakegesprek aan

Veelgestelde vragen over zwachtelen

Hoe snel kan ik resultaat verwachten?
Patiënten zijn zeer positief over de resultaten die met zwachtelen bereikt worden. Binnen enkele dagen kunt u merken dat uw benen of armen slanker worden.

Is zwachtelen pijnlijk?
Te strakke of te losse zwachtels geven onvoldoende druk waardoor ze onvoldoende vochtreductie geven en onvoldoende de wondgenezing stimuleren. Zwachtels worden daarom stevig aangebracht, vaak moet u hieraan even wennen. Indien uw been te strak is verbonden, dan kunt u altijd contact opnemen met de kliniek voor advies of om een extra controle consult in te plannen.

Hoe lang duurt een behandeling?
De duur van een behandeling met zwachtelen is moeilijk te voorspellen. Gemiddeld duurt zwachteltherapie enkele weken.

Vanaf welke leeftijd kun je je laten zwachtelen bij Ceulen Klinieken?
U kunt bij de huidtherapeut terecht voor zwachteltherapie vanaf een leeftijd van 16 jaar.

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut uw voorkeuren wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in uw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit uw aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met uw zorgverzekeraar én huisarts.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Gecertificeerde huidtherapeuten met een ruim aanbod aan huidbehandelingen
✓ U kunt altijd terecht bij onze vestigingen in Breda, Helmond en Uden
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Registratie bij NVH en ANBOS!
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten

Vraag een intakegesprek aan

Wilt u graag meer informatie over één van onze behandelingen? Vraag dan een intakegesprek aan bij de huidtherapeut aan. Tijdens het intakegesprek gaan onze huidtherapeuten met u in gesprek over uw wensen, de behandelmogelijkheden en geven passend advies.

De kosten voor een intakegesprek bij de huidtherapeut zijn 40 euro.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: