Tips om spataderen te voorkomen
Wat kunt u doen om spataderen te voorkomen of de kans op nieuwe spataderen te verkleinen? Een vraag waar u waarschijnlijk vaak aan denkt wanneer u klachten ervaart die mogelijk door spataderen veroorzaakt worden. Spataderen zijn meestal niet gevaarlijk, maar veel mensen storen zich aan het uiterlijk van de ader. Daarnaast kunnen spataderen hinder veroorzaken, denk aan steken in de kuiten en benen, opgezette enkels of een branderig gevoel in de benen.
Heeft u veel last van spataderen en wilt u persoonlijk advies? Bij Ceulen Klinieken werken dermatologen die zich gespecialiseerd hebben in flebologie, het onderdeel van het medisch specialisme dermatologie dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van spataderen, oedeem, open been en overige dermatologische aandoeningen van het been. U kunt een afspraak bij één van onze dermatologen bij u in de buurt.

Wat te doen tegen spataderen?
Spataderen kunnen heel vervelend zijn. Op deze pagina hebben we enkele tips voor u beschreven om de kans op (nieuwe) spataderen te verkleinen en mogelijk te voorkomen. Bij iedere tip geven we een korte toelichting.
6 tips om spataderen te voorkomen
- Tip 1: Vind de juiste balans tussen zitten en staan.
De zwaartekracht geeft een extra belast als je langdurig staat of zit. Dit geeft extra druk op de aderen, waardoor het bloed meer weerstand krijgt bij het rondpompen van uw bloed. - Tip 2: Let op uw gewicht
Door het eten van de juiste voeding en voldoende water blijft uw lichaam fit, wat een goede bijdrage levert aan de bloedcirculatie. - Tip 3: Geef uw benen wat extra aandacht
Heeft u een drukke dag gehad? Geef de vermoeide benen en kuiten dan wat extra aandacht met een massage of leg ze bij het zitten wat hoger. Hierdoor maakt u het de aders makkelijkere om het bloed richting het hart terug te stuwen. - Tip 4: Kies voor comfortabele kleding
Strakke kleding of knellende schoeisel zijn geen goed idee wanneer u aanleg heeft voor spataderen. - Tip 6: Draag elastische kousen
Door het dragen van elastische kousen worden de aders samen gedrukt en wordt het bloed weer terug naar het hart gestuwd.

Dit moet u weten over spataderen
- In principe kan iedereen spataderen krijgen, maar bij mensen met een leeftijd boven de 80 jaar heeft ongeveer 75% last van spataderen.
- Tegenwoordig zijn er ook veel jongeren die last krijgen van spataderen.
- Spataderen komen bij vrouwen twee-tot-driemaal vaker voor dan bij mannen. Hormonale factoren kunnen hier de reden voor zijn.
- De klachten die spataderen veroorzaken behoren tot de top 10 van klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan.
Operatief verwijderen, dichtspuiten of lasertherapie
Bent u benieuwd welke spataderbehandeling of combinatie hiervan in uw geval tot het beste resultaat leidt? In dat geval informeren wij u graag over de mogelijkheden. We hebben een uitgebreide informatiepagina over alle soorten spataderbehandelingen met daarbij de voordelen, nadelen en eigenschappen per behandeling. Zo ziet u precies wat de mogelijkheden zijn om spataderen te behandelen.
Wanneer u door uw huisarts of medisch specialist wordt verwezen naar Ceulen Klinieken worden de kosten van uw eerste spataderconsult en duplexonderzoek vergoed vanuit de basisverzekering. Zonder verwijzing worden de kosten van een bezoek aan de dermatoloog nooit vergoed door een zorgverzekeraar. Om deze situatie te voorkomen geldt bij Ceulen Klinieken de huisregel dat u zonder geldige verwijzing géén afspraak bij de dermatoloog kunt maken. Wilt u meer weten over de eventuele kosten van uw bezoek aan de dermatoloog? Bekijk hier de folder.

Vraag een spataderconsult aan
Uiteraard denken wij graag met u mee en geven passend en persoonlijk advies. Wilt u meer weten over onze spataderbehandelingen of wilt u een intakegesprek inplannen? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.
Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.