Hoe herken ik Morbus Bowen?

Morbus Bowen wordt ook wel de ziekte van Bowen genoemd. Het is een voorstadium van huidkanker. De dermatoloog is de aangewezen specialist om een behandeltraject te starten. Het is belangrijk om Morbus Bowen tijdig te herkennen. Hieronder bespreken we onder meer:

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

Kenmerken van Morbus Bowen

U kunt Morbus Bowen herkennen door de volgende kenmerken:

  • Een langzaam groeiende rode en schilferende huidplek, wat lijkt op eczeem of psoriasis.
  • Deze plekken ontstaan vooral op de onderbenen maar kan ook andere plaatsen zitten zoals het gelaat, handen, vingers, onder en rond de nagel, op de geslachtsdelen of rond de anus.

Oorzaken Morbus Bowen

Een risicofactor van de ziekte van Bowen is teveel blootstelling aan de zon. Het komt ook vaker voor bij patiënten die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken. Morbus Bowen kan ook voorkomen samen met andere vormen van huidkanker zoals het basaalcelcarcinoom of het plaveiselcarcinoom.

Hoe wordt Morbus Bowen behandeld?

Na het vaststellen van de diagnose wordt er een passende behandelmethode voorgesteld. Het is van belang om Morbus Bowen te behandelen, aangezien het kan overgaan in een plaveiselcelcarcinoom. Wij maken gebruik van diverse methoden ter behandeling:

  1. Aldara/Edufix crème: Een geschikte behandelmethode is een plaatselijke chemotherapie crème.
  2. Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Bij deze methode wordt er een speciale pleister op de actinische keratose aangebracht. Door de pleister worden de afwijkende huidcellen gevoelig voor lichttherapie. De pleister wordt verwijderd wanneer de werkzame stof is ingewerkt. Vervolgens wordt de plek belicht met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan.
  3. Cryotherapie: Met een vloeibare stikstof en een spray-techniek wordt de bovenste laag van de huid bevroren. Door het bevriezen van de huid sterft de actinische keratose af.
  4. CO2 laser: Met gebruik van een CO2 laser is het mogelijk om actinische keratose cellaag voor cellaag volledig te verwijderen.
  5. Excisie/wegsnijden: De huidplek met Morbus Bowen wordt in zijn geheel weggesneden.

Meer weten over Morbus Bowen?

Wilt u meer weten over Morbus Bowen of andere soorten huidkanker? Lees alles over het herkennen, behandelen en nazorg van alle soorten huidkanker.

Ceulen Klinieken als Huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?’ aan

Wilt u meer informatie ontvangen over huidkanker en alle mogelijke behandelingen? Vraag vrijblijvend de brochure 'Huidkanker, wat nu – oorzaken, herkennen en behandelen' aan!