Hoe herken ik actinische keratose?

De benaming actinisch betekent ‘veroorzaakt door zonlicht’ en de term keratose staat voor een verhoorningsstoornis van de huid. Het is een voorstadium van huidkanker. De dermatoloog is de aangewezen specialist om een behandeltraject te starten. Het is belangrijk om actinische keratose tijdig te herkennen. Hieronder bespreken we onder meer:

Kenmerken van actinische keratose

U kunt actinische keratose herkennen door de volgende kenmerken:

  • Een klein, ruw aanvoelend plekje op de huid. Vaak is het lichtbruin van kleur.
  • De bovenste laag van de huid (hoornlaag) is dikker en voelt ruw aan.
  • Het komt vooral voor in het gelaat en op de handruggen.

Hoe wordt actinische keratose behandeld?

Na het vaststellen van de diagnose wordt er een passende behandelmethode voorgesteld. Het is van belang om actinische keratose te behandelen, aangezien het kan overgaan in Morbus Bowen of plaveiselcelcarcinoom. Wij maken gebruik van diverse methoden ter behandeling:

  1. Aldara/Edufix crème: Een geschikte behandelmethode is een plaatselijke chemotherapie crème. 
  2. Chemische peeling: Het is ook mogelijk om actinische keratose te verwijderen middels chemische peeling. 
  3. Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Bij deze methode wordt er een speciale pleister op de actinische keratose aangebracht. Door de pleister worden de afwijkende huidcellen gevoelig voor lichttherapie. De pleister wordt verwijderd wanneer de werkzame stof is ingewerkt. Vervolgens wordt de plek belicht met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan. 
  4. Cryotherapie: Met een vloeibare stikstof en een spray-techniek wordt de bovenste laag van de huid bevroren. Door het bevriezen van de huid sterft de actinische keratose af. 
  5. CO2 laser: Met gebruik van een CO2 laser is het mogelijk om actinische keratose cellaag voor cellaag volledig te verwijderen. 
  6. Curettage/elektroagulatie: Onder lokale verdoving wordt de actinische keratose verwijderd met een scherp instrument ook wel curette genoemd. Daarna wordt het weefsel weggebrand (elektrocougulatie). 
  7. Excisie/wegsnijden: De actinische keratose wordt in zijn geheel weggesneden. 

Meer weten over het herkennen van actinische keratose?

Wilt u meer weten over het herkennen van actinische keratose of andere soorten huidkanker? Lees alles over het herkennen, behandelen en nazorg van actinische keratose.

Ceulen Klinieken als huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker, waaronder ook actinische keratose.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij één van onze vier vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Denkt u actinische keratose te herkennen? Maak een afspraak bij onze gespecialiseerde dermatologen door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: