Hoe herken ik een melanoom?

Jaarlijks krijgen circa 7000 mensen een melanoom. Het is een veel voorkomende soort huidkanker en daarom is het belangrijk dat een melanoom op tijd herkend en ontdekt wordt. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen die overal in de huid kunnen voorkomen. Ze kunnen spontaan ontstaan of in een moedervlek die al bestaat. Een melanoom is in feite een kwaadaardige moedervlek en wordt daarom ook vaak aangeduid als moedervlekkanker. Hieronder bespreken we daarom onder meer:

De kenmerken van een melanoom

Een melanoom herkent u meestal aan een aantal kenmerken:

  • Een moedervlek die verandert. Een moedervlek wordt bijvoorbeeld groter, maar ook komt het voor dat er een nieuwe moedervlek ineens ontstaat of dat een moedervlek donkerder van kleur wordt.
  • Een melanoom is ook te herkennen aan een moedervlek die van vorm verandert of dikker wordt.
  • Tenslotte kan een melanoom jeuken, bloeden of zelfs pijn doen. Daar kun je een melanoom ook aan herkennen.

Hoe wordt een melanoom behandeld?

Het is van belang dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld, omdat de kans op uitzaaiingen bij deze vorm van huidkanker het grootst is. De behandeling van een melanoom gaat als volgt:

  • Het begint bij het controleren van uw moedervlekken, zodat u een melanoom op tijd herkent.
  • Na een eerste consult en weefselonderzoek wordt een diagnose gesteld.
  • Op basis van de diagnose wordt een behandeling gestart. Een melanoom wordt altijd onder plaatselijke verdoving weggesneden. De moedervlek wordt in zijn geheel verwijderd met een kleine marge gezonde huid eromheen.
  • Het weefsel wordt door de patholoog onderzocht. Als blijkt dat het daadwerkelijk om een melanoom gaat wordt er een tweede operatie uitgevoerd waarbij een extra stuk huid wordt verwijderd. Ook dit wordt weer onderzocht om er zeker van te zijn dat de melanoom in zijn totaliteit is verwijderd. Ook wordt er gecontroleerd op verdenking van uitzaaiingen.
  • Voor de behandeling van melanoom volgen wij een vast traject van onderzoek en behandelingen. Dit traject wordt ook wel zorgpad melanoom genoemd.

Meer weten over het herkennen van melanoom?

Wilt u meer weten over het herkennen van melanoom of andere soorten huidkanker? Lees alles over melanomen herkennen, behandelen en nazorg.

Ceulen Klinieken als huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker. Tevens kunnen wij u ook helpen bij het herkennen van huidkanker, of specifiek melanomen.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij één van onze vier vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Maak een afspraak

Maakt u zich zorgen over een huidplekje? Denkt u een melanoom te herkennen? Maak een afspraak bij onze gespecialiseerde dermatologen door onderstaand formulier in te vullen.

Voor het maken van een afspraak bij de dermatoloog heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist.

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts of medisch specialist? *
´
Ik wil graag teruggebeld worden op: