Hoe herken ik een melanoom?

Jaarlijks krijgen circa 7000 mensen een melanoom. Het is een veel voorkomende soort huidkanker en daarom is het belangrijk dat een melanoom op tijd herkend en ontdekt wordt. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen die overal in de huid kunnen voorkomen. Ze kunnen spontaan ontstaan of in een moedervlek die al bestaat. Een melanoom is in feite een kwaadaardige moedervlek en wordt daarom ook vaak aangeduid als moedervlekkanker. Hieronder bespreken we daarom onder meer:

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

De kenmerken van een melanoom

Een melanoom herkent u meestal aan een aantal kenmerken:

  • Een moedervlek die verandert. Een moedervlek wordt bijvoorbeeld groter, maar ook komt het voor dat er een nieuwe moedervlek ineens ontstaat of dat een moedervlek donkerder van kleur wordt.
  • Een melanoom is ook te herkennen aan een moedervlek die van vorm verandert of dikker wordt.
  • Tenslotte kan een melanoom jeuken, bloeden of zelfs pijn doen. Daar kun je een melanoom ook aan herkennen.

Oorzaken melanoom

Er zijn verschillende risicofactoren voor het krijgen van een melanoom:

  • Overmatige blootstelling aan zonlicht of UV straling (zoals zonnebanken) is een grote risicofactor voor de ontwikkeling van een melanoom. Vooral zonverbranding op jonge leeftijd (kinderen onder de 5 jaar)
  • Licht huidtype of rood/lichtblond haar
  • Erfelijke aanleg. Wanneer een melanoom voorkomt bij een of meerdere familieleden
  • Het hebben van meer dan 50 gewone moedervlekken
  • Het hebben van 3 of meer onrustige moedervlekken
  • Een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) van 20 cm of groter
  • Het hebben van een melanoom in de voorgeschiedenis

De meeste risicofactoren voor het krijgen van een melanoom, zijn niet te beïnvloeden. Echter op overmatige blootstelling aan zonlicht of UV straling kunt u wel invloed uitoefenen. Het is belangrijk om niet te lang te zonnen, niet te verbranden en altijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken.

Hoe wordt een melanoom behandeld?

Het is van belang dat een melanoom op tijd wordt ontdekt en behandeld, omdat de kans op uitzaaiingen bij deze vorm van huidkanker het grootst is. De behandeling van een melanoom gaat als volgt:

  • Het begint bij het controleren van uw moedervlekken, zodat u een melanoom op tijd herkent.
  • Na een eerste consult en weefselonderzoek wordt een diagnose gesteld.
  • Op basis van de diagnose wordt een behandeling gestart. Een melanoom wordt altijd onder plaatselijke verdoving weggesneden. De moedervlek wordt in zijn geheel verwijderd met een kleine marge gezonde huid eromheen.
  • Het weefsel wordt door de patholoog onderzocht. Als blijkt dat het daadwerkelijk om een melanoom gaat wordt er een tweede operatie uitgevoerd waarbij een extra stuk huid wordt verwijderd. Ook dit wordt weer onderzocht om er zeker van te zijn dat de melanoom in zijn totaliteit is verwijderd. Ook wordt er gecontroleerd op verdenking van uitzaaiingen.
  • Voor de behandeling van melanoom volgen wij een vast traject van onderzoek en behandelingen. Dit traject wordt ook wel zorgpad melanoom genoemd.

Meer weten over een melanoom?

Wilt u meer weten over een melanoom of andere soorten huidkanker? Lees alles over het herkennen, behandelen en nazorg van alle soorten huidkanker.

Ceulen Klinieken als huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker. Tevens kunnen wij u ook helpen bij het herkennen van huidkanker, of specifiek melanomen.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?’ aan

Wilt u meer informatie ontvangen over huidkanker en alle mogelijke behandelingen? Vraag vrijblijvend de brochure 'Huidkanker, wat nu – oorzaken, herkennen en behandelen' aan!