Spataderen benen

Spataderen zijn verwijde aders in de benen. Het ziet eruit als blauwe kronkelige aders en ze lijken op de huid te liggen. Spataderen komen vaak voor op de benen. We krijgen regelmatig vragen over spataderen op de benen en de mogelijke behandelingen. Op deze pagina leest u meer informatie over spataderen in de benen.

Met een verwijzing van uw huisarts kunt u een afspraak maken bij de dermatoloog, die tijdens uw eerste spataderconsult én het duplexonderzoek zal vaststellen of het voor u nodig is om de spataderen te laten behandelen. Uw eerste spataderconsult en duplexonderzoek worden altijd vergoed vanuit de basisverzekering.

Vraag een spataderconsult aan

Hoe herken ik spataderen in de benen?

Een van de duidelijkste symptomen van spataderen in de benen zijn dat er bloedvaten met een blauwpaarse kleur aan de buitenkant van de benen zichtbaar zijn. Echter is dit soms moeilijk te herkennen doordat de bloedvaten soms nog erg klein en moeilijk zichtbaar zijn. In andere situaties kan het ook voorkomen dat de bloedvaten juist groter zijn en dat er zichtbare verdikkingen onder de huid te herkennen zijn.

Wat zijn symptomen/klachten van spataderen in de benen?

  • Een zwaar gevoel in de benen en voeten
  • Vermoeidheid van de benen en voeten
  • Last van jeukklachten en/of een branderig gevoel in de benen
  • (Nachtelijke) krampen en/of rusteloos gevoel in de benen
  • Zichtbaar opgezette enkels

Wat zijn de oorzaken van spataderen in de benen?

Er zijn verschillende oorzaken van spataderen in de benen. Allereerst zijn er de primaire spataderen, waarbij er een verandering is ontstaan in de binnenwand van de aderen. Een andere oorzaak kunnen de secundaire spataderen zijn, dat wil zeggen dat een andere aandoening de spataderen heeft veroorzaakt, zoals trombose.

Risicofactoren voor spataderen in de benen

  1. Erfelijke aanleg: een erfelijke aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van spataderen in de benen. Wanneer u een aangeboren zwakheid heeft aan de vaatwanden en aderen, heeft u meer kans op het krijgen van spataderen.
  2. Hormonale factoren:
    - Geslacht: bij vrouwen komen spataderen in de benen vaker voor dan bij mannen.
    - Zwangerschap: tijdens een zwangerschap kunnen er spataderen ontstaan. Een veranderde hormoonspiegel kan de vaatwanden elastischer maken tijdens de zwangerschap en daardoor kunnen spataderen sneller ontstaan.
  3. Staand of zittend beroep: door te weinig lichamelijke beweging gaat de bloedsomloop achteruit.
  4. Overgewicht: door een toename in het gewicht, wordt de druk op de aderen steeds hoger en stroomt het bloed moeilijker van de benen naar het hart.
  5. Ouderdom: Naarmate het ouder worden stijgt ook de kans op het krijgen van spataderen.
  6. Trombose: wanneer er trombose ontstaat in het been, ontstaat er een bloedstolsel in de dieper gelegen aderen van de benen. Het bloedstolsel kan hierdoor langzaam groter worden en afsluiting van het bloedvat realiseren. Dit kan ervoor zorgen dat het bloed in het been niet meer goed kan terugstromen.

Welke behandelingen zijn er voor spataderen in de benen?

Wanneer u last heeft van spataderen is het van belang om u tijdig te laten behandelen door een dermatoloog. Allereerst heeft u een eerste spataderconsult waarbij uw medische voorgeschiedenis wordt besproken en een lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd gericht op uw benen. Als volgt vindt er een aanvullend vaatonderzoek plaats om het zichtbare en verborgen adersysteem goed te controleren.

Het aanvullende vaatonderzoek bestaat uit:

  • Duplexonderzoek: een onderzoek uitgevoerd met een combinatie van echografie en ultrageluidsgolven.

Wanneer uit het onderzoek blijkt dat spataderbehandeling voor u van belang is, bespreekt de dermatoloog met u welke spataderbehandeling voor u het meest van toepassing is om vervolgens uw spataderen te laten verwijderen .

Bij Ceulen Klinieken hebben we vier methodes om spataderen te behandelen:

  1. Flebectomie: Met flebectomie worden de spataderen van middelbare grootte verwijderd die over de zijkant van het bovenbeen lopen en de spataderen rond de knie en de voet gelegen. Dit doen we doen middel van de Muller techniek, hierbij worden onder lokale verdoving op verschillende plaatsen op de huid gaatjes gemaakt. Via de deze gaatjes wordt met behulp van een haakje, het Mullerhaakje, de spataderen in het geheel of in gedeeltes verwijderd.

  2. EVLT/endovasculaire lasertherapie/Endoveneuze Laser Therapie: De verborgen spataderen worden meestal aan de hand van inwendige lasertherapie behandeld. Bij deze techniek wordt via een enkele insteekopening een laserviber in de desbetreffende spatader gebracht. Het laserlicht verhit de ader, waardoor de wand van de ader gaat samentrekken en zich vervolgens volledig afsluit.

  3. Sclerotherapie: Met sclerotherapie (ook wel foamsclerose, echosclerose of sclerose onder duplex geleiding genoemd) wordt er een vloeistof in de spatader geïnjecteerd die ervoor zorgt dat de spatader als het ware verschrompeld.

  4. Echo Sclerotherapie met schuim: Via echo sclerotherapie wordt er een schuimoplossing van vloeistof en lucht in de spatader gespoten. Het schuim duwt het bloed naar voren en zorgt ervoor dat de bloedvatwanden verkleven. De spatader verandert dan geleidelijk in een strengetje en de spatader verdwijnt daarna geheel of gedeeltelijk.

Vraag de brochure 'van ader naar spatader' aan

Ceulen Klinieken als Spatader behandelcentrum

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in alle soorten spataderbehandelingen. Heeft u één of meerdere symptomen dan adviseren wij om naar uw huisarts te gaan om te bespreken of een spataderconsult bij een dermatoloog nodig is. Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:

✓ Hoogwaardige dermatologische en flebologische zorg
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter!
✓ 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden
✓ Registratie bij NVDV, DCOP (Dutch College of Phlebology) en is in het bezit van het Spataderkeurmerk.
✓ Met medische indicatie 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-vergunning (Wet toelating zorginstellingen)

Vraag de brochure 'van ader naar spatader' aan

Wilt u meer informatie ontvangen over spataderen en mogelijke spataderbehandelingen? Vraag vrijblijvende de 'van ader naar spatader' brochure aan!