Hoe herken ik een basaalcelcarcinoom?

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Ongeveer 75% van alle huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Deze vorm ontstaat uit de basale cellen van de opperhuid, vandaar de benaming basaalcelcarcinoom. Andere termen zijn “basocellulair carcinoom” of “basalioom.” Graag informeren we u over deze vorm van huidkanker. Hieronder bespreken we onder meer:

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?' aan

De kenmerken van een basaalcelcarcinoom:

Door de volgende kenmerken kunt u een basaalcelcarcinoom herkennen:

  • Een glad, glazig knobbeltje met een rode kleur, met soms daarin verwijde bloedvaatjes.
  • Meestal heeft het de vorm van een glazige knobbeltje wat langzaam groeit en er kan in het midden zweertje ontstaan met een rand met een parelachtige glans. Er volgt een korstje dat makkelijk open gaat, er weer af valt en er weer opnieuw een korstje wordt gevormd.
  • Het basaalcelcarcinoom komt meestal voor op plekken in het gezicht, de onderarmen, handen en op het (kale) hoofd.

Hoe wordt een basaalcelcarcinoom behandeld?

De behandeling van een basaalcelcarcinoom is afhankelijk van de groeiwijze. Het is belangrijk dat een basaalcelcarcinoom op tijd behandeld wordt. Er zijn diverse behandelmethoden mogelijk:

  1. Aldara/Edufix crème: Een geschikte behandelmethode is een plaatselijke chemotherapie crème genaamd Aldara/Edufix crème.
  2. Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Bij deze methode wordt er een speciale pleister op de actinische keratose aangebracht. Door de pleister worden de afwijkende huidcellen gevoelig voor lichttherapie. De pleister wordt verwijderd wanneer de werkzame stof is ingewerkt. Vervolgens wordt de plek belicht met een speciale lamp waardoor de kankercellen doodgaan.
  3. Cryotherapie: Middels een vloeibare stikstof en een spraytechniek wordt de bovenste huidlaag bevroren. Vervolgens sterft de huid met het basaalcelcarcinoom af, waarna er een kleine blaar ontstaat.
  4. Elektrocoagulatie: Bij deze methode wordt het basaalcelcarcinoom weggebrand, ook wel elektrocoagulatie genoemd.
  5. Excisie: Het basaalcelcarcinoom inclusief rand gezond weefsel wordt onder plaatselijke verdoving weggesneden.
  6. Mohs micrografische chirurgie: Deze weefsel sparende operatiemethode wordt toegepast om de huid zoveel mogelijk in tact te houden. Deze methode wordt gebruikt bij basaalcelcarcinoom in het gezicht of wanneer de grenzen niet goed zichtbaar zijn.
  7. Slow Mohs chirurgie: Deze methode is afgeleid van Mohs micrografische chirurgie, ook deze techniek is weefsel sparend. Echter wordt het stukje huidkanker niet beoordeeld onder de microscoop, maar later door een patholoog.

In zowel Mohs chirurgie als slow Mohs chirurgie zijn onze dermatologen gespecialiseerd. Voordelen van deze behandelmethoden zijn:

  • Er wordt weefsel sparend gewerkt.
  • Uitgebreide controle dat er geen restant huidkanker achterblijft.

Deze behandeling is geschikt voor grote basaalcelcarcinoom op een lastige plek zoals neus en oren. Bestraling vindt meerdere keren plaats en wordt toegepast als wegsnijden geen optie is. Het bestralen is niet bij onze kliniek mogelijk. Hiervoor wordt u door een dermatoloog doorverwezen naar de afdeling radiotherapie in een ziekenhuis.

Meer weten over het herkennen van een basaalcelcarcinoom?

Wilt u meer weten over het basaalcelcarcinoom of andere soorten huidkanker? Lees alles over het herkennen, behandelen en nazorg van alle soorten huidkanker.

Ceulen Klinieken als huidkanker expertisecentrum

De polikliniek dermatologie is gespecialiseerd in de behandeling van alle vormen van huidkanker, waaronder ook basaalcelcarcinoom.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij bieden hoogwaardige dermatologische zorg: Investeren voortdurend in de kennis en kunde van onze medisch specialisten, de nieuwste medische apparatuur en uitrusting van onze poliklinieken.
✓ Een patiëntvriendelijke service: Persoonlijke aandacht, doelmatig en beter, dát beloven wij als Ceulen Klinieken aan onze patiënten!
Minimale wachttijd: U kunt altijd snel terecht bij 1 van onze 5 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond, Schiedam en Uden.
✓ Alle behandelingen met een medische indicatie worden 100% vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars, Net zoals in het ziekenhuis.

Vraag de brochure 'Huidkanker, wat nu?’ aan

Wilt u meer informatie ontvangen over huidkanker en alle mogelijke behandelingen? Vraag vrijblijvend de brochure 'Huidkanker, wat nu – oorzaken, herkennen en behandelen' aan!