Botox tegen zweten

Heeft u last van overmatig transpireren? Dan is een Botox (Botulinetoxine) behandeling een bekende methode. Binnen onze klinieken krijgen wij regelmatig vragen over Botox behandelingen specifiek gericht tegen zweten. Echter zijn er inmiddels nieuwe oplossingen op de markt die beter aansluiten bij het beperken of zelfs verhelpen van zweetoksels. Namelijk de miraDry methode.

Wilt u meer informatie over de miraDry behandeling?

Vraag een adviesgesprek aan

Wel willen wij u graag informeren over botox-injecties tegen okselzweten, zodat u een totaaloverzicht krijgt van alle behandelingen om overmatig zweten tegen te gaan. Op deze pagina geven we uitleg over hoe de Botox behandeling werkt, wat de voordelen en nadelen zijn, welke soorten botulinetoxine er gebruikt worden en welke behandelingen er beschikbaar zijn tegen okselzweten.

Op deze pagina is de volgende informatie te lezen:

Botulinetoxine tegen zweten

Inmiddels is vrijwel iedereen bekend met Botox als oplossing tegen rimpels en kraaienpootjes. Maar Botox wordt ook gebruikt bij het tegengaan van transpiratie. Botox is echter een merknaam, in de medische wereld spreken we over Botulinetoxine.

Wat is Botulinetoxine?

Botulinetoxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium Botulinum. Botulinetoxine heeft twee effecten:

  • Botulinetoxine blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, hierdoor wordt er geen zweet geproduceerd.
  • Botulinetoxine blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren. De werking van de spieren neemt af of komt stil te liggen.

Hoe werkt Botox tegen zweten?

Spieren worden door een signaal vanuit de hersenen aangespannen. De hersenen sturen een signaal wat bijna aankomt bij de spier en zweetklieren. Vervolgens moet dit signaal eerst nog over een kloofje (synaps) voordat het bij de spier kan komen. In dit kloofje bevinden zich neurotransmitters (stofjes) die ervoor zorgen dat het signaal uiteindelijk bij de spier terecht komt. Met Botulinetoxine worden deze neurotransmitters geblokkeerd. Op deze manier komen de signalen wel aan bij het kloofje, maar kunnen ze niet verder. Na 2 a 3 maanden is de Botulinetoxine weg en komen de neurotransmitters weer terug. Vervolgens kan het signaal de spier en de zweetklieren weer bereiken om aangespannen te worden.

Hoe lang werkt Botox tegen zweten? 

Bij een Botulinetoxinebehandeling tegen overmatig zweten spreken we over een effect en een na-effect. De behandeling heeft in totaal 3 maanden effect. Daarna is het uitgewerkt en komen de signalen weer bij de spier aan. Echter kunt u tussen de 1 en 3 maanden na-effect ervaren.

Dit na-effect kan vergeleken worden met iemand die een periode in het gips heeft gezeten. De spieren zijn niet gebruikt en dus helemaal slap. Als een spier een tijd niet gebruikt wordt verliest deze massa. Dit is dus ook het gevolg van een Botox behandeling. De spier wordt 2 a 3 maanden niet gebruikt waardoor deze inkrimpt. Wanneer u vervolgens de spier weer gaat gebruiken is deze veel minder krachtig dan voorheen en duurt het weer even voordat deze getraind is. Die tijd is de verlenging van het therapeutische effect van Botox en noemen we het na-effect.

Lichaamsdelen geschikt voor Botox zweetbehandeling

Botulinetoxine kan als zweetbehandeling worden toegepast op handpalmen, voetzolen en oksels. Echter blijkt in de praktijk dat de behandeling het meest geschikt is voor overmatig zweten in de oksels. Deze behandeling tegen transpireren geeft nauwelijks pijn. Een behandeling aan de voetzolen of handpalmen is echter zeer pijnlijk waardoor er speciale verdovingstechnieken nodig zijn. Daarnaast houdt de werking niet lang aan.

Vraag een adviesgesprek aan

Soorten Botulinetoxine

Er zijn verschillende soorten Botulinetoxine op de Nederlandse markt. Namelijk:

  1. Botox
  2. Azzalure
  3. Bocouture
  4. Dysport

Al deze merken hebben eenzelfde effectiviteit. Echter adviseren wij bij een zweetbehandeling altijd te kiezen voor de blijvende oplossing: miraDry

Voordelen en nadelen van Botox zweetbehandeling

Botox voordelen: 

Werking van 3 maanden + na-effect 
Een Botulinetoxine behandeling werkt 2 a 3 maanden lang. In totaal duurt het 3 tot 6 maanden (na-effect) voordat de volledige zweetproductie weer op het oude niveau is. Hoe vaker deze behandeling wordt uitgevoerd, hoe korter het na-effect zal zijn.

Oplossing tegen natte oksels 
Botulinetoxine werkt enkel tegen natte oksels. De behandeling heeft enkel effect op de eccriene zweetklieren. Dit zijn de vocht producerende zweetklieren. 

Vervolgbehandelingen geven langer na-effect 
Iedere vervolgbehandeling zorgt ervoor dat het therapeutische na-effect langer duurt. Dit komt omdat de spier na iedere behandeling steeds minder sterk wordt.

Botox nadelen:  

Synthetische behandeling 
Botulinetoxine is een gif. Ondanks dat de werking volstaat en volledig veilig is, wordt er wel een chemisch product in het lichaam gespoten. 

Werkt niet bij stinkende oksels 
Botulinetoxine werkt niet bij slecht ruikende oksels. Dit komt doordat het geen effect heeft op de apocriene zweetklieren. Dit zijn de geur producerende zweetklieren. 

Tijdelijke oplossing 
Botulinetoxine is een tijdelijke oplossing voor uw zweetprobleem. Hoewel u het effect van de behandeling kunt verlengen door vervolgbehandelingen, komt u nooit definitief van het probleem af. 

Immuun worden voor de behandeling 
Hoewel een vervolgbehandeling het na-effect kan verlengen, bestaat er ook de kans dat u immuun wordt voor het eiwit in de Botulinetoxine. Hierdoor kan het zijn dat de behandeling na veelvuldige toepassing niet meer (optimaal) werkt. Wel gebruiken wij Botuline met zo min mogelijk eiwitten. 

De kosten liggen relatief hoog 
Voor een Botulinetoxine behandeling hanteren wij de volgende tarieven (per keer).

MiraDry als alternatief voor Botox

Botulinetoxine als zweetbehandeling bestaat al een geruime tijd. Echter zijn er inmiddels nieuwe oplossingen op de markt die beter aansluiten bij het beperken of zelfs verhelpen van zweetoksels. Namelijk de miraDry methode.

Met de komst van miraDry hebben we een definitieve behandelmethode gevonden tegen okselzweten waarbij zowel het vocht als de geur aangepakt wordt. Wij als dermatologen staan voor het eerst 100% achter een oplossing die zowel veilig als effectief is in het verminderen of zelfs doen verdwijnen van okselzweet. De miraDry methode is een éénmalige oplossing waarbij alle overmatige zweetklieren door geluidsgolven worden verwijdert. Het is dus geen tijdelijke maar definitieve oplossing. Als dermatologen geven wij daarom de voorkeur aan de miraDry behandeling.

Lees meer over miraDry

Ceulen Klinieken

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in zweetproblematiek. Binnen onze zweetpoli behandelen wij uiteenlopende vormen van overmatig zweten. Als expertisecentrum kunnen wij vrijwel alle behandelingen aanbieden (geen operaties). Wij nodigen u graag uit voor een kosteloos miraDry kennismakingsgesprek waarbij u uw zweetproblemen aan ons kunt voorleggen. Zo kunnen wij u een behandeling adviseren welke aansluit op uw situatie.
Ceulen Klinieken kenmerkt zich middels de volgende punten:

✓ Specialistische zweetpoli met ruim aanbod aan zweetbehandelingen
✓ 4 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam
✓ Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-toelating (Wet toelating zorginstellingen)
✓ Uitgebreid team van dermatologen en huidtherapeuten
✓ 24/7 en 365 dagen per jaar bereikbaar (spoed en nazorg)

Persoonlijk advies

Uiteraard denken wij graag met u mee en geven we u persoonlijk advies bij zweetproblematiek. Als u benieuwd bent naar de mogelijkheden die wij kunnen bieden of als u een vrijblijvend miraDry consult aan wilt vragen, vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: