WereldKankerDag

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders mee te maken krijgt. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen.

De laatste jaren neemt het aantal patiënten met huidkanker steeds verder toe. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Huidkanker krijgt een steeds belangrijkere plek in de dermatologie. Het basaalcelcarcinoom is hiervan de meest voorkomende vorm. Daarnaast komen het plaveiselcelcarcinoom en melanoom ook vaak voor.

Maakt u zich zorgen over een plekje op uw lichaam of wilt u meer informatie over huidkanker? Neem dan contact op met uw huisarts of dermatoloog.

Neem contact op

Huidkanker achtergrond

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. Wat elke vorm van kanker gemeen hebben is dat de celdeling in ons lichaam verkeerd is gegaan. Het lichaam bestaat uit lichaamscellen en elke dag delen miljoenen cellen zich in ons lichaam. Tijdens één van deze celdelingen kunnen meerdere fouten in dezelfde cel ontstaan, daarbij kan de cel deze niet meer repareren en dan gaat de cel zich verkeerd delen. Dit kan door toeval ontstaan, maar ook door schadelijke invloeden zoals: roken, te veel zonlicht, voeding of alcohol.

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Er zijn verschillende vormen van huidkanker :

  1. Basaalcelcarcinoom
  2. Plaveiselcelcarcinoom
  3. Melanoom.

Basaalcelcarcinoom

basaalcelcarcinoom komt momenteel bij ongeveer 1 op de 6 Nederlanders voor. De belangrijkste oorzaak ervan is zonlicht. Vooral veel zonblootstelling in de kinderjaren. Dit geeft een groter risico op een basaalcelcarcinoom op latere leeftijd. Mensen met een lichte huidskleur hebben een groter risico om een basaalcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere kleur huid.

Een basaalcelcarcinoom kan er op verschillende manieren uitzien. Soms is het een langzaam groeiend rood, glanzend bultje, soms een soort eczeemplek en soms een niet-genezend wondje. Er kan een korstje op ontstaan en af en toe bloeden. Een basaalcelcarcinoom ontstaat meestal in gebieden die veel aan zonlicht zijn blootgesteld, zoals in het gezicht of op de oren. Basaalcelcarcinomen blijven groeien, daarom is het belangrijk om ze altijd te behandelen.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De belangrijkste oorzaak is vaak en lang in de zon zitten. Voordat een plaveiselcelcarcinoom ontstaat, kunnen er eerst ruwe rode vlekjes op de huid zichtbaar zijn. Deze vlekjes heten actinische keratosen. Actinische keratosen kunnen na verloop van tijd in plaveiselcelcarcinoom veranderen. Een plaveiselcelcarcinoom kan ook ontstaan door: chronische wonden of langdurige ontstekingen of het langdurig slikken van medicijnen die het afweersysteem onderdrukken of medicijnen die de huid lichtgevoeliger maken. Ook kan een plaveiselcelcarcinoom ontstaan in een litteken van een oude brandwond of in bestralingsplekken.

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine ruwe bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Deze bult kan snel groeien en is soms pijnlijk. Een plaveiselcelcarcinoom zit meestal op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen (plekken waar de meeste zonblootstelling is).

Melanoom

Naast een Basaalcelcarcinoom is het melanoom een vorm van huidkanker die veel voorkomt. Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en ontstaat uit pigmentcellen, die overal in de huid voor kunnen komen. Ontdekking en verwijdering van een melanoom is heel belangrijk, omdat een melanoom kan uitzaaien. De kans op uitzaaiingen is groter als het melanoom dikker is. Deze dikte van het melanoom (Breslow-dikte) wordt onder de microscoop gemeten.

De kans op een melanoom is verhoogd bij:

  • Een melanoom bij een of meerdere familieleden
  • Zonverbranding op jonge leeftijd
  • Zonnebankgebruik
  • Licht huidtype of rood/lichtblond haar
  • meer dan 5 ‘klinisch atypische’ moedervlekken
  • meer dan 100 moedervlekken
  • een aangeboren moedervlek (congenitale naevus) van 20 cm of groter
  • Een eerder melanoom

Een melanoom valt meestal op door het ontstaan van een nieuwe, opvallende donkerbruine tot zwarte moedervlek. Of door een al langer aanwezige moedervlek die verandert (groeit, verschillende kleuren krijgt, erg donker wordt, dikker wordt of van vorm veranderd). Ook kan een melanoom bloeden, jeuken of pijn gaan doen.

Soorten behandeling van huidkanker

Aangezien huidkanker een buitengewoon zichtbare vorm van kanker is, is het vaak mogelijk om de ziekte vroeg te herkennen en te behandelen. De dermatologen van Ceulen Klinieken zijn gespecialiseerd in vrijwel alle behandelvormen van huidkanker. In de meeste gevallen kunnen we tijdens een eerste consult de aard van de tumor bepalen.

Behandeling basaalcelcarcinoom

De behandeling van een basaalcelcarcinoom is afhankelijk van de groei van het basaalcelcarcinoom.
Zo kan een basaalcelcarcinoom met een oppervlakkige groeiwijze behandeld worden met een speciale crème, waarmee de groei van de huidkankercellen wordt geremd en de cellen daarna doodgaan. Ook wordt er soms een crème toegepast die ervoor zorgt dat de plaatselijke afweer in de huid wordt geactiveerd, waardoor het basaalcelcarcinoom wordt opgeruimd. Belangrijk is dat een basaalcelcarcinoom helemaal te genezen is. Wel hebben mensen met een basaalcelcarcinoom meer risico om ook meerdere basaalcelcarcinomen te krijgen. Binnen Ceulen Klinieken kunnen we een basaalcelcarcinoom op via de volgende methode behandelen:

  • Aldara/efudix: Een basaalcelcarcinoom met een oppervlakkige groeiwijze kan behandeld worden met een speciale crème, waarmee de groei van de huidkankercellen wordt geremd en de cellen daarna doodgaan. Ook wordt er soms een crème toegepast die ervoor zorgt dat de plaatselijke afweer in de huid wordt geactiveerd, waardoor het basaalcelcarcinoom wordt opgeruimd.

  • Cryochirurgie / curettage: Er zijn ook methoden die tegenwoordig minder vaak worden toegepast, omdat ze littekens achterlaten of omdat er niet goed te controleren is of het basaalcelcarcinoom in de diepte helemaal weg is. Dit zijn cryochirurgie (vloeibare stikstof) en curettage (wegschrapen).

  • Excisie / wegsnijden: Als een basaalcelcarcinoom dieper groeit is wegsnijden een goede behandeling. Het plekje wordt dan altijd in het laboratorium onderzocht, om er zeker van te zijn dat het helemaal weg is.

  • Mohs’ micrografische chirurgie: Dit is een vorm van snijden, waarbij zo min mogelijk gezonde huid weggehaald wordt en het basaalcelcarci¬noom er helemaal uit gehaald wordt. Voor de Mohs chirurgie maken we gebruik van een afgeleide daarvan; de Slow Mohs methode, waarbij de uitslag vanuit het laboratorium versneld bekend is. Dit kan belangrijk zijn:
    - In het gezicht. Soms is er te weinig ruimte om na het snijden de wond nog goed dicht te krijgen
    - Als de grenzen van het basaalcelcarcinoom niet goed zichtbaar zijn
    - Bij een sprieterig groeiend basaalcelcarcinoom

  • Foto dynamische therapie (Photodynamic therapy/PDT): Voor oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinomen bestaat ook nog een ander soort behandeling, namelijk Foto dynamische therapie (PDT). Bij deze behandeling wordt eerst een crème aange¬bracht op het basaalcelcarcinoom, waardoor de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht worden. Na enkele uren wordt de lesie met een speciale lamp belicht, waardoor de kankercellen doodgaan.

  • Bestraling: Voor grotere basaalcelcarcinomen of basaalcelcarcinomen op lastige plekken zoals bijvoorbeeld neus of oor, kan bestraling worden toegepast. Dat moet meerdere keren gebeuren en gebeurt vaak als snijden geen optie is.

Behandeling plaveiselcelcarcinoom

De behandeling bestaat uit het wegsnijden van de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Als het plaveiselcelcarcinoom niet helemaal weg is, moet er nog een keer rondom de plek worden gesneden.

Bestraling is een behandeling die ook een goed resultaat geeft. Bestraling moet meerdere keren gebeuren.

Behandeling melanoom

Een melanoom wordt operatief verwijderd. Als het melanoom met de microscoop is onderzocht en de dikte van het melanoom bekend is, volgt er een tweede operatie. Rondom het litteken waar het melanoom bij de eerste operatie is verwijderd, wordt voor de zekerheid opnieuw een stukje huid van ongeveer 1 of 2 centimeter weggehaald. Hoe groot het weg te halen stukje huid is, is afhankelijk van de vastgestelde dikte (Breslow-dikte) van het melanoom. Bij melanomen die dunner zijn dan 0,8 millimeter wordt na de eerste en tweede operatie geen verder onderzoek gedaan. De kans op uitzaaiingen is erg klein. Is een melanoom dikker dan 0,8 millimeter, dan kan er onderzoek naar uitzaaiingen in de lymfeklieren worden gedaan (schildwachtklier/sentinel node procedure). Afhankelijk van de uitslag hiervan wordt het verdere beleid bepaald.

Voor de behandeling van melanoom werken wij met een vast traject dat ook wel zorgpad melanoom wordt genoemd. Lees meer over wat u per bezoek in onze kliniek te wachten staat op de pagina zorgpad melanoom

Nacontrole van huidkanker

Wanneer u bij ons bent behandeld voor huidkanker, volgt meestal gedurende enkele jaren verdere controle. Wij controleren dan uw hele lichaam, en dus niet alleen de behandelde plek. We bekijken uw littekengebied en beoordelen uw huid op eventuele nieuwe verdachte plekjes. Wanneer u behandeld bent voor een plaveiselcelcarcinoom of melanoom onderzoeken we ook uw regionale lymfeklieren. Dat zijn de lymfeklieren waar kankercellen als eerste langskomen. De termijnen van de nacontroles zijn bij iedere vorm van huidkanker anders. Onze dermatologen zullen u hierover uitgebreid informeren.

Op het moment dat u de diagnose huidkanker krijgt, leggen artsen uw gegevens vast in een medisch dossier. Een aantal van deze gegevens worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek om behandelingen bij kanker te verbeteren.

Ceulen Klinieken als Huidspecialist

Ceulen Klinieken is gespecialiseerd in vrijwel alle behandelvormen van huidkanker. In de meeste gevallen kunnen we tijdens een eerste consult de aard van de tumor bepalen. Bij een biopsie nemen we wat weefsel af dat we nader onderzoeken. Bij de vaststelling van huidkanker weten wij hoe te handelen.

Ceulen Klinieken onderscheidt zich op de volgende punten:
✓ Wij zijn gespecialiseerd in huidoncologie en de behandeltrajecten: u krijgt de persoonlijke aandacht en zorg die u nodig heeft!
✓ Wij staan voor een minimale wachttijd tussen aanmelding en eerste afspraak én een vloeiende doorlooptijd naar vervolgafspraken.
✓ Binnen 1 week stellen we vast of er sprake is van een goedaardige tumor of kwaadaardig weefsel.
✓ Behandelingen vinden plaats in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC) met een WTZi-toelating (Wet toelating zorginstellingen) met de nieuwste medische apparatuur en uitrusting.
✓ 4 vestigingen in Nederland: Amersfoort, Breda, Helmond en Schiedam.

Persoonlijk advies huidkanker

Uiteraard staan we voor u klaar en bieden we de zorg die u nodig heeft. Wilt u meer informatie ontvangen over onze behandelingen? U kunt het onderstaande formulier invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk telefonisch contact met u op.

´
Ik wil graag teruggebeld worden op: